Konstitucinis Teismas nevertins įstatymo pataisų dėl draudimo prekiauti alkoholiu degalinėse (1)

2024 m. rugsėjo 24 d. 15:21
Ūla Klimaševska
Konstitucinis Teismas nenagrinės, ar įstatymo pakeitimai dėl draudimo degalinėse prekiauti alkoholiniais gėrimais atitinka Konstitucijos nuostatoms.
Daugiau nuotraukų (1)
Teismas antradienį grąžino pareiškėjos Seimo narių grupės prašymą ištirti dalį Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų.
Parlamentarai kėlė klausimą, ar absoliutus draudimas prekiauti alkoholiu išskirtinai tik degalinėse neprieštarauja konstituciniams principams.
Ši tvarka šalyje galioja nuo 2016 metų sausio 1 d.
Kaip nusprendė teismas, prašymą pateikę parlamentarai nepaaiškino, kodėl, jų vertinimu, sugriežtintas reguliavimas nustatytas tik stacionariosioms degalinėms, kai į baigtinį vietų, kuriose leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, sąrašą neįtrauktos ir tam tikros kitos mažmeninės prekybos vietos.
„(Pareiškėja – ELTA) nepateikė teisinių argumentų, pagrindžiančių, kodėl teisinis reguliavimas, kuriuo į vietų, kuriose leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, sąrašą nėra įrašytos stacionariosios degalinės, laikytinas neproporcingai ribojančiu ūkio subjektų teises“, – nusprendė teismas.
„Minėti (alkoholio – ELTA) produktai, kaip ypatingi, suponuoja su mažmenine prekyba alkoholio produktais susijusios ūkinės veiklos valstybinio reglamentavimo specifiką, kuri, be kita ko, priklauso nuo konstitucinės priedermės rūpintis žmonių sveikata įgyvendinimo“, – nurodė KT.
Kaip nurodyta, pareiškėja rėmėsi tik bendro pobūdžio argumentais dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, jo prieinamumo ir daromos žalos sveikatai mažinimo.
Teismo vertinimu, parlamentarai taip pat rėmėsi prielaidomis, kad alkoholio žalos mažinimas galėtų būti pasiektas ir švelnesnėmis priemonėmis – pavyzdžiui, prekybos alkoholiniais gėrimais laiko stacionariosiose degalinėse ribojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.