Dirbantiesiems žada ilgesnes atostogas: tikina, jog taip užkirstų kelią pervargimui

2024 m. rugsėjo 24 d. 16:03
Jadvyga Bieliavska
Seimas imasi svarstyti opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės siūlymą visiems dirbantiesiems dviem dienomis pailginti kasmetines atostogas.
Daugiau nuotraukų (1)
Antradienį už tai numatančias Darbo kodekso pataisas po pateikimo balsavo 38 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 21 parlamentaras.
Projektą svarstys Socialinių reikalų ir darbo komitetas, vertins Vyriausybė ir Trišalė taryba.
Planuojama, kad lapkričio 7 d. ši iniciatyva vėl sugrįš į plenarinį posėdį. A. Norkienė tikisi, kad ilgesnės atostogos apsaugos darbuotojus nuo pervargimo, pagerins sveikatą ir gyvenimo kokybę.
„Pailginus atostogas bent dviem dienomis užkirstume kelią darbuotojų pervargimui, jie galėtų geriau jaustis, turėtų geresnę sveikatą“, – pateikdama projektą iš Seimo tribūnos sakė A. Norkienė.
Pasak jos, kasmetinių atostogų trukmė Lietuvoje yra mažiausia, kokia tik gali būti pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus.
Jos duomenimis, kitose vakarų šalyse, pvz., Austrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje kasmet atostogaujama nuo 25 iki 35 darbo dienų.
Tuo tarpu Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis suabejojo tuo, teigdamas, kad valstybių, turinčių tokią atostogų trukmę kaip Lietuva, yra daug, pvz. Airija, Belgija. Jo nuomone, tokiu siūlymu prieš rinkimus norima „pademonstruoti gražias politines plunksnas“.
„Aš labai abejoju, ar mums reikia lygiuotis į Liuksemburgą“, – svarstė K. Masiulis. Seimo narys Artūras Skardžius atkreipė dėmesį, kad šiuo metu vyksta diskusija dėl 4 darbo dienų įteisinimo. „Gal tai racionalesnis sprendimas būtų. Gal iš karto griebkime jautį už ragų ir nežaidžiame su dviem dienomis prie atostogų?“– svarstė jis.
Kaip pastebėjo parlamentaras Algirdas Stončaitis, Demokratų sąjunga“ „Vardan Lietuvos“ į rinkimų programą yra įrašiusi siekį įteisinti 4 darbo dienų savaitę.
Darbo kodekso pakeitimu siūloma įtvirtinti darbuotojams ne mažiau kaip 22 darbo dienų arba ne mažiau kaip 26 darbo dienų kasmetines atostogas.
Šiuo metu darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 arba 24 darbo dienų kasmetinės atostogos.
Jeigu Seimas pritartų, darbuotojams iki 18 metų, darbuotojams vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, ir neįgaliems darbuotojams būtų suteikiamos 27 arba 32 darbo dienų kasmetinės atostogos.
Šiuo metu tokiems darbuotojams suteikiamos 25 arba 30 darbo dienų kasmetinės atostogos. Siūloma, kad Darbo kodekso pataisos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.
AtostogosDarbasdarbuotojai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.