V. Janulevičius: mūsų akimis mokesčių reforma jau įvyko

2024 m. rugsėjo 23 d. 09:29
Žygimantas Šilobritas
Verslo akimis mokesčių reforma jau įvykdyta, o nuo tolimesnių sistemos keitimų reiktų susilaikyti vertina Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius. Anot jo, perdėtinio mokesčių didinimo pasekmės matomos Estijoje – susitraukusi ekonomika, paskatinusi dar labiau kelti tarifus ir didelis deficitas.
Daugiau nuotraukų (2)
„Manau, kad mokesčių reforma, skirta gynybai, jau įvyko. Nes buvo begalės smulkių pakėlimų. Akcizai degalams, pelno mokestis ir panašiai“, – pirmadienį „Žinių radijui“ tikino V. Janulevičius.
„Estai ir pelno mokestį kelia, PVM (pridėtinio vertės mokesčio tarifą – ELTA) didina du kartus, jis jau buvo nuo 20 proc. keltas iki 22 proc. Tai kitais metais bus didinamas iki 24 proc. Aš noriu pasakyti, kad kol juda ekonomika, tai gal ir judėkime tuo geru greičiu. Tai išlaikykime tą pagreitį ir šiuo metu reikėtų susilaikyti“, – komentavo jis.
LPK prezidento manymu, jei prireiktų lėšų gynybai ar kitiems svarbiems tikslams, Lietuva galėtų skolintis. Jis pabrėžė, kad šalies skola tik 36 proc. – viena mažiausų Europos Sąjungoje (ES).
„Jei papildomų pinigų reikia oro gynybai ar kitiems dalykams, tai skolinkimės. Mūsų skola yra 36 proc. nuo BVP, viena mažiausių ES. Aišku estų yra 22 proc. ir auga. Jie normaliai pasiskolinti negali dėl didelio biudžeto deficito, peržiangiančio Europos rekomenduojamas ribas. Pas mus biudžeto deficitas yra rėmuose, iki 3 proc. punktų“, – komentavo LPK prezidentas.
„Ta pati Vokietija turi virš 60 proc. skolos“, – paminėjo jis.
ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.
Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.
Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.
Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada įgyvendinti mokesčių reformą ir pertvarkyti sistemą. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti pakankamai surinkta, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.
V. Blinkevičiūtė tikina norinti, kad mokesčių reforma ateinančios Seimo kadencijos metu būtų įgyvendinta jau pirmaisiais metais. Anot jos, socialdemokratai gavę pasitikėjimą iš rinkėjų, netrukus pradėtų darbus šiuo klausimu.
Visos pramonės produkcijos vertė rugpjūtį padidėjo 3,3 proc.
Išankstiniais duomenimis, 2024 m. rugpjūtį visos pramonės produkcijos vertė sudarė 3 mlrd. eurų to meto kainomis ir, palyginti su šių metų liepa, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, palyginamosiomis kainomis padidėjo 3,3 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.
Per mėnesį, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir farmacinių preparatų gamybos produkcija – 2 k., kitų transporto priemonių ir įrangos gamybos – 26,6 proc., mašinų ir įrangos remonto ir įrengimo – 24,4 proc., chemikalų ir chemijos produktų gamybos produkcija – 15,4 proc., o sumažėjo drabužių siuvimo produkcija – 10,4 proc., rafinuotų naftos produktų gamybos – 5 proc., kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos produkcija – 4,6 proc.
2024 m. rugpjūtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, pramonės produkcija, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, didėjo 5,4 proc. palyginamosiomis kainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.