Ukrainiečių užimtumas Lietuvoje – vienas aukščiausių: išskyrė pagrindines priežastis

2024 m. rugsėjo 23 d. 08:42
70 proc. ukrainiečių gyvenančių Lietuvoje yra aktyvūs darbo rinkoje – dirbantys pagal sutartį, su individualia veikla ar yra trumpalaikiams darbams samdomi darbuotojai.
Daugiau nuotraukų (1)
Tai sudaro apie 62 proc. pabėgėlių turinčių darbus, skelbia Tarptautinė migracijos organizacijos Vilniaus biuras (IOM Lietuva.
„Ukrainiečių užimtumas Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, gana aukštas – 62 proc. karo pabėgėlių dirba. Tam yra kelios priežastys: Lietuvoje galima susikalbėti rusiškai; antra, kad registracijos centruose, kur buvo didžiausias srautas karo pabėgėlių iš Ukrainos, buvo pateikiamos visapusiškos kompleksinės paslaugos – nuo registracijos iki darželių. Be to apsigyvenę šeimose ukrainiečiai daugeliu atvejų iš šeimų gavo ir nemokamą palydėjimo paslaugą per Lietuvos teisinės sistemos, įdarbinimo, sveikatos sistemos labirintus“, – pranešime teigė Eitvydas Bingelis.
Tuo metu tarp pagrindinių ukrainiečių poreikių išskiriamas finansinis saugumas (62 proc.), lietuvių kalbos kursai (43 proc.), įdarbinimas (36 proc.).
Kalbų kursų poreikis išaugo nuo 8 proc. iki 43 proc.
Šiuo metu apie 12 proc. ukrainiečių nurodo, kad jų lietuvių kalbos kalbėjimo įgūdžiai yra labai geri, o 47 proc. nurodo kad žinių trūksta.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis taip pat auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į valstybės biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, tai yra 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Savo ruožtu Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia, kad 2022 m. deklaravusių pajamas ukrainiečių buvo beveik 2 tūkst., o 2023 m. šis skaičiaus jau siekia daugiau nei 3 tūkst. – 3253.
Populiariausios sritys dirbant savarankiškai –transportas, grožio sritis, kurjerių veikla.
Pernai gauta beveik 900 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.