Politikai teigiamai vertina idėją įteisinti 4 darbo dienų savaitę: efektyvumas jau yra įrodytas

2024 m. rugsėjo 23 d. 23:00
Austėja Paulauskaitė
Rinkimuose spalį dalyvausiančių partijų lyderiai gana palankiai vertina galimybę Lietuvoje įvesti keturių darbo dienų savaitę. Politikų teigimu, toks sprendimas prisidėtų prie geresnės gyvenimo kokybės bei atneštų ekonominės naudos, tačiau kai kurių sričių darbuotojams, pripažįsta jie, tokios tvarkos taikymas būtų sunkiai įmanomas.
Daugiau nuotraukų (1)
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako nesutinkantis su nuostatomis, kad keturių darbo dienų savaitė sumažintų darbo našumą ir produktyvumą. Anot jo, tokios tvarkos efektyvumas jau yra įrodytas.
„Tie eksperimentai, kurie jau ir Lietuvoje yra atlikti, ir savivaldybių įmonėse, ir privačiame versle, parodė, kad žmonės, dirbdami keturias dienas per savaitę ir turėdami laiko tris dienas skirti savo šeimai, pomėgiams, jie pailsi, jų gyvenimo kokybė gerėja, šeimose santykiai gerėja“, – LRT debatų metu teigė politikas.
Jis pabrėžė, kad įvedus tokią tvarką, suaktyvėtų ir vienas pagrindinių ekonomikos variklių – vidaus vartojimas, mat žmonės, turėdami daugiau laisvadienių, taip pat turėtų ir daugiau progų pramogauti bei išlaidauti.
Liberalų iniciatyva iškeltas siūlymas įvesti keturių darbo dienų savaitę viešojo sektoriaus darbuotojams, auginantiems vaikus iki 3 metų, Seime jau buvo priimtas, tačiau Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad platesnio idėjos įgyvendinimo partija kol kas nesiūlo.
„Reikėtų išbandyti, kaip tai veikia praktikoje. Yra labai konkretus tikslas, kad tie jauni tėvai, kurie norėtų derinti auginimą vaikų, išeina į darbą šiek tiek anksčiau, turėtų galimybę tą daryti“, – teigė Seimo pirmininkė.
Lietuvos socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė taip pat laikėsi nuomonės, jog prieš įvedant pokyčius, reiktų atlikti pilotinius bandymus tam tikruose darbo sektoriuose ir pažiūrėti, kaip tokia sistema veikia. Tačiau, anot jos, tokios tvarkos įgyvendinimas yra realus.
Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Aurelijus Veryga akcentavo, kad tokia tvarka bet kokiu atveju nebūtų priimtina visiems darbo sektoriams, mat kai kurios sistemos, tokios kaip sveikatos apsaugos, negali apriboti savo veikimo iki 4 dienų per savaitę. Anot jo, to gyventojams baimintis ir nereikėtų.
„Negali būt kažkoks imperatyvas absoliučiai visom darbo sritim, todėl, kad yra tokių, kur tiesiog sugriūtų kai kurie sektoriai“, – sakė A. Veryga.
Vis dėlto, buvęs sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad šią idėją ateityje reikės apsvarstyti, nes kai kurios privataus sektoriaus įmonės jau sėkmingai dirba pagal šį principą. Politikas pabrėžė, kad tvarką taikyti pirmiausia reikėtų pradėti tuose sektoriuose, kuriuose gausu technologijų, automatizuotų užduočių, o kuriama pridėtinė vertė yra pakankamai didelė.
Galiausiai dar vienos Seimo nario kadencijos siekiantis liberalas Raimundas Lopatas pabrėžė ir tai, jog įvedus tokią tvarką, tektų pasirūpinti iškilusia nauja problema – ilgesniu laisvalaikiu.
„Iškils laisvalaikio praleidimo problema, ir šitam taip pat reikia ruoštis“, – teigė politikas.
Tačiau Lietuvos žaliųjų partijos lyderė Ieva Budraitė problemos čia neįžvelgė. Anot jos, žmonės tikrai ras, kaip išnaudoti papildomą laiką: bus gamtoje, ilsėsis, kovos su perdegimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.