JAV FED pareigūnas: sprendimas gerokai apkarpyti palūkanas buvo tinkamas pirmasis žingsnis

2024 m. rugsėjo 23 d. 17:34
Lina Linkevičiūtė
Atsižvelgiant į pažangą mažinant infliaciją, JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) sprendimas apkarpyti palūkanų normas puse procentinio punkto buvo „tinkamas ir būtinas pirmasis žingsnis“, pirmadienį pareiškė vienas aukštas banko pareigūnas.
Daugiau nuotraukų (1)
Centrinis bankas nustebino kai kuriuos analitikus, kai praėjusį trečiadienį pasirinko agresyvesnį palūkanų normų apkarpymą. FED norėjo paremti vėstančią JAV darbo rinką, kai prieš tai pasiekė pažangos kelyje link banko ilgalaikio 2 proc. infliacijos tikslo. Tarp pinigų politikos formuotojų, kurie pasisakė už tai, kad FED sumažintų palūkanas 50 bazinių punktų, buvo Atlantos FED vadovas Raphaelis Bosticas.
„Atsižvelgiant į kintančias ekonomines sąlygas, palūkanų normų mažinimo proceso inicijavimas yra tinkamas ir būtinas pirmasis žingsnis siekiant perkalibruoti pinigų politiką“, – pirmadienį pareiškė R. Bosticas.
„Mano galva, pasiekėme pakankamai pažangos infliacijos srityje, o darbo rinka pakankamai atvėso, todėl atėjo laikas pakeisti pinigų politikos kryptį“, – pridūrė jis.
JAV centrinis bankas turi dvigubą mandatą veikti nepriklausomai nuo Kongreso tvarkantis su infliacija ir užimtumu.
R. Bosticas pažymėjo, kad pritarė didesniam apkarpymui, nes „pažanga infliacijos srityje ir darbo rinkos atvėsimas išryškėjo kur kas greičiau, nei maniau vasaros pradžioje“. Jis nurodė, kad FED dėl šio sprendimo atsidūrė geroje pozicijoje, nepriklausomai nuo to, ar infliacija toliau artės prie banko 2 proc. tikslo.
„Jei mano optimizmas dėl infliacijos nepasiteisins, tada Komitetas gali sulėtinti ar net sustabdyti tolesnių apkarpymų tempą“, – tvirtino jis. Kita vertus, jei paaiškės, kad darbo rinkų būklė yra prastesnė, nei atrodo šiuo metu, „sumažinimas puse procentinio punkto sudaro mums geresnes sąlygas prisitaikyti, nei būtų sudaręs kuklesnis apkarpymas“, – pridūrė R. Bosticas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.