TVF atidėjo nustebinusį šizofrenišką sprendimą dėl Rusijos

2024 m. rugsėjo 19 d. 09:28
Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ketinimai atnaujinti ekonomines konsultacijas su Rusija siunčia blogą signalą tarptautinei bendruomenei.
Daugiau nuotraukų (1)
„Tikrai labai nemaloniai nustebino TVF noras atnaujinti misiją Rusijoje, kai karas nesibaigęs. Tai rodytų tikrai labai blogą požiūrį, kad grįžtame prie business as usual (įprastos – ELTA past.) politikos, kai karas vyksta visa jėga. Ir tai, mano nuomone, parodytų labai blogą signalą tarptautinei bendruomenei“, – „Žinių radijui“ teigė G.Skaistė.
„TVF nuolat skiria lėšas Ukrainai ir atrodo šiek tiek šizofreniška, kai viena ranka skiri paramą Ukrainai, bet tuo pačiu teiki konsultacijas Rusijai, kaip jie turėtų susitvarkyti savo ekonomiką“, – pridūrė ji.
Tačiau ministrė džiaugiasi, kad TVF sprendimą atnaujinti ekonomines konsultacijas su Rusija nutarė atidėti neribotam laikui.
„Lietuva subūrė regiono bendraminčių valstybių būrį. Mes su dar devyniomis šalimis kreipėmės į TVF, į tarptautinę žiniasklaidą. Ir, man atrodo, tai davė vaisių. Man atrodo, mūsų žingsnis privertė TVF persvarstyti savo sprendimą. Nes jau matome iš viešų komentarų žiniasklaidoje, kad TVF sprendimas atnaujinti misiją Rusijoje atidėtas neribotam laikui“, – akcentavo G.Skaistė.
Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Danijos ir Švedijos, Norvegijos, Islandijos ir Lenkijos finansų ministrai praėjusią savaitę kreipėsi į TVF vykdomąją direktorę Kristaliną Georgievą, ragindami instituciją persvarstyti priimtą sprendimą atnaujinti konsultacijas Rusijai.
Rašte raginama laikytis Jungtinių Tautų Chartijos tikslų ir susilaikyti nuo bet kokio bendradarbiavimo su Rusija atnaujinimo, kol šalis tęs karą prieš Ukrainą.
2022 m. TVF sustabdė bendradarbiavimą su Rusija, tačiau praėjusią savaitę fondas pareiškė, kad atnaujina metines Rusijos ekonomikos peržiūras. Tiesioginėms diskusijoms su Rusijos komanda TVF atstovai planuoja susitikti spalio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.