V. Mitalas ragina artimiausiu metu atsisakyti mokesčių reformos: biudžeto perviršį siūlo nukreipti gynybai

2024 m. rugsėjo 11 d. 09:19
Seimo „laisviečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad mokesčių reformos artimiausioje sesijoje parlamentui reikėtų atsisakyti, o lėšų krašto gynybai surinkimą didinti šių metų biudžeto perviršiu.
Daugiau nuotraukų (1)
„Jeigu mes šių metų biudžeto perviršį, kuris galėtų siekti apie beveik pusę milijardo eurų, visą nukreiptume į gynybą, o ne buhalteriniam skylių užkamšymui, mes (...) tikrai galėtume dar daugiau pinigų į šalies gynybą įmesti. Ir būtent ekonomikos augimo darbotvarkė šiuo atveju yra gerokai svarbesnė negu nuolatinis bandymas mums įpiršti, kad to pyrago mes iškepame per mažai ir, jeigu valdininkai turėtų daugiau pinigų, tai valdininkai turės galimybę geriau juos paskirstyti“, – „Žinių radijui“ trečiadienį kalbėjo V.Mitalas.
„Turime tuos tikslus įsirašę į savo programą. Esame identifikavę, ką reikėtų tenai (mokesčių reformoje – ELTA) pakeisti, bet pasikartosiu bendrą matymą – geriausia, kad mes dabar, artimiausiu metu išvis paliktume mokesčius nekeistus“, – tikino Laisvės partijos vicepirmininkas.
Politikas taip pat sukritikavo Finansų ministerijos šioje kadencijoje teiktą mokesčių reformos projektą kaip „brokuotą“, neatitinkantį Europos Komisijos (EK) reikalavimų. Be to, pasak V.Mitalo, skirtingų partijų jau priimtas Gynybos fondo paketas yra „geriausia, ką buvo galima sutarti dėl šalies gynybos“.
„Dabar, kas ten liko, nei reforma pavadinsi, nei kažkokią Lietuvai nešančiais naudą pokyčiais“, – akcentavo parlamentaras.
Kaip netinkamus pavyzdžius buvusiuose Finansų ministerijos siūlymuose V.Mitalas išskyrė nekilnojamojo turto (NT) mokestį, lengvatas žemdirbiams.
ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.
Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.
Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.
Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada įgyvendinti mokesčių reformą ir pertvarkyti sistemą. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti pakankamai surinkta, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.
V.Blinkevičiūtė tikina norinti, kad mokesčių reforma ateinančios Seimo kadencijos metu būtų įgyvendinta jau pirmaisiais metais. Anot jos, socialdemokratai gavę pasitikėjimą iš rinkėjų, netrukus pradėtų darbus šiuo klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.