„Contribee“ skandalui įsibėgėjant – A. Tapino ir S. Malinausko akistata, kalba, kad akcininkai ir direktorius mėnesį nesprendė, kaip grąžinti pinigus (13)

2024 m. rugpjūčio 13 d. 11:58
Lrytas.lt
Papildyta
Praėjusią savaitę naujienų portalas „Delfi“ pranešė, kad vienam buvusių sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ vadovų Gintarui Ratkevičiui su įmone sudarius sutartį dėl paskolos, jis atleistas iš pareigų, o Kauno apygardos prokuratūra pradėjo su „Contribee“ susijusį ikiteisminį tyrimą.
Daugiau nuotraukų (11)
Kaip rašė portalas, įmonės direktorius Adrijus Jakučionis išsiuntė laišką platforma besinaudojantiems turinio kūrėjams, informuodamas apie buvusio įmonės vadovo, neatitikusio įmonės reputacijos reikalavimų, atleidimą.
„Vienas iš buvusių vadovų pažeisdamas bendrovės vidaus tvarkas savavališkai sudarė paskolos sutartį su bendrove savo asmeninėms reikmėms. Paaiškėjus šiam faktui, iš jo buvo pareikalauta nedelsiant grąžinti pinigus, ką jis ir padarė, todėl niekas žalos nepatyrė. Buvęs vadovas dėl šio įvykio buvo iškart atleistas iš užimamų pareigų“, – laiške turinio kūrėjams, kurį gavo ir „Delfi“, rašė A.Jakučionis.
Jis taip pat nurodė, kad praeityje nebuvo laiku pateiktos finansinės įmonės deklaracijos, tad įmonė laiku nemokėjo mokesčių. Dėl to įmonėje šiuo metu tikslinama mokesčių deklaracija Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir yra susidariusi skola.
Visgi, kaip teigė A.Jakučionis, įmonė pateikė visus reikalingus dokumentus ir per rugpjūčio mėnesį turės patvirtintas galutines deklaracijas, todėl skola bus panaikinta.
Apie susiklosčiusią situaciją kalbėta „Delfi“ laidoje „Verslo požiūris“ – čia pasisakė ir su „Laisvės TV“ iš „Contribee“ pasitraukęs visuomeninkas Andrius Tapinas bei turinio kūrėjas, visuomenininkas Skirmantas Malinauskas.
Joje A.Jakučionis tikino, kad dokumentai apie įmonės finansus artimiausiu metu bus pateikti atsakingoms įstaigoms.
„Galiu užtikrinti, kad įmonė skaidri ir dirba pelningai“, – kalbėjo jis nurodydamas, kad įmonė gavo 300 tūkst. eurų pajamų ir patyrė 200 tūkst. eurų išlaidų.
Skola VMI, jo teigimu, dengiama iš įmonės gaunamų lėšų.
VMI „Delfi“ patvirtino, kad „Contribee“ mokestinė nepriemoka siekia 73 tūkst. eurų. Šių metų birželio pabaigoje įmonė buvo skolinga „Sodrai“ 3,2 tūkst. eurų, o rugpjūčio 8 dieną skola tesiekė 6 eurus. Portalui apie vykdomą ikitesminį tyrimą patvirtino Kauno apygardos prokuratūra, pranešė naujienų agentūra ELTA.
„Manau, kad šiandien teisinga akcijų kaina – 400 tūkst. eurų. Pernykštis pelnas – apie 100 tūkst. eurų“, – antradienį „Delfi“ televizijos laidoje vardijo A.Jakučionis.
Pervedė „Blue/Yellow“ pinigus
Prieš keletą dienų visuomenę pasiekė informacija, jog buvęs „Contribee“ vadovas ir vienas pagrindinių akcinininkų G.Ratkevičius iš paramos organizacijos „Blue/Yellow“ sąskaitos į savo sąskaitą savavališkai pervedė 130 tūkst. eurų.
Šį faktą portalui lrytas.lt patvirtino ir organizacijos „Blue/Yellow“ atstovai.
„Šių metų pradžioje susidūrėme su nesklandumais prisijungiant prie mūsų „Contribee“ paskyros. Tuomet paaiškėjo, kad trūksta dalies ten surinktos paramos. Oficialiu raštu kreipėmės į „Contribee“, reikalaudami paaiškinti, kas įvyko, ir grąžinti sukauptas lėšas. „Contribee“ atstovai paaiškino, kad turi vidinių problemų ir šį klausimą sprendžia su teisėsaugos, tačiau visas lėšas sugrąžino – jokių pretenzijų jiems nebeturime“, – rašoma organizacijos siųstame komentare.
Dėl šios priežasties G.Ratkevičius buvo atleistas iš „Contribee“ vadovo pareigų.
Kaip buvo galima į savo sąskaitą persivesti „Blue/Yellow“ lėšų?
„Ar tai buvo „Blue/Yellow“ lėšos – ne aš teisėjas. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas. Pinigai grąžinti, todėl šiai dienai ginčo esmės nebelieka. Klientas dėl to pretenzijų neturi“, – į tai  laidoje kalbėjo A.Jakučionis.
Advokatas Gintaras Černiauskas, atstovaujantis „Contribee“, minėjo: informacija valdybos nariams apie į savo sąskaitą persivestas lėšas tapo žinoma dar praėjusių metų gruodį, pinigai grąžinti tik sausio 26 d.
„Mėnesį akcininkai, naujasis direktorius nesprendė, kaip atstatyti pinigus, kad klientas nereikštų pretenzijų“, – komentavo G.Černiauskas.
„Investuotojai, senasis vadovas, valdyba nesužiūrėjo, kad gali nutikti tokia situacija ir vienas asmuo galėtų prieiti prie klientų pinigų. Iš kitos pusės, net ir sužinoję padarė vienintelį dalyką – kreipėsi į prokuratūrą ir nesprendė pinigų grąžinimo klientui klausimo“, – vardijo G.Černiauskas.
Tuo metu laidoje dalyvavusi investuotoja Viktorija Trimbel pateikė kitokią versiją. Jos tikinimu, investuotojai dar gruodį sužinoję apie tai, kas įvyko, buvo šokiruoti: „Turėjome išplėšti grobį iš nasrų, grąžinti klientui ir bandyti išsireikalauti, kad pažeidimus padarę asmenys įvykdytų akcininkų sutartis (parduoti akcijas ir pasitraukti – red. past.). Buvo iš karto kreiptasi į teisėsaugą, apsaugotas klientas“.
V.Trimbel patikslino, kad bendra investicijų suma, įdėta į įmonę – 250 tūkst. eurų.
Sulaukė dosnaus pasiūlymo
Laidoje kalbėjęs G.Černiauskas minėjo iš A.Tapino sulaukęs dosnaus pasiūlymo akcijoms nupirkti – dešimt kartų didesnio, nei siūlė investuotojai, arba 21 tūkst. eurų už 61 proc. akcijų ir pažadą, kad jis dengs skolą.
Tuo tarpu pats A.Tapinas tikino: „Mūsų („Laisvės media group“) sprendime net neužsiminta, kad norime pirkti akcijas. Pagrindinė mūsų sąlyga – kad ateitų nauji investuotojai.
Viduje buvome apsitarę galimybę pasiūlyti mums čia sudalyvauti, tačiau dabar tokios galimybės nematome. A.Jakučionis parašė viešą laišką su pageidavimu išgirsti mūsų pasiūlymą. Virtualiai susitikus pasakiau kainą – 20 tūkst. eurų ir padengta skola VMI. Tad mūsų pasiūlymo vertė – 93 tūkst. eurų. Iš pradžių jie atsakė teigiamai, paskui – neigiamai. Pasiūlymas baigėsi.“
„Kaltinti, kad buvo planas nuo pat pradžių perimti įmonę, kuri turi apsivogusį vadovą, pagal mūsų turimus duomenis turi 50 tūkst. nuostolių ir kitas problemas... Nelabai realu kalbėti, kad tai buvo mūsų tikslas.
Mūsų tikslas – ramiai dirbti ir neprarasti tiek mūsų, tiek kūrėjų pinigų“, – tęsė A.Tapinas.
Dabar, anot jo, visa infrastruktūra kenčia dėl padarytos aferos.
„A.Tapinas norėjo susitikti su potencialiais investuotojais, kol neatėjo kitas rytas. Kitą rytą sulaukiau žinutės: arba jūs sutinkate su mūsų pasiūlymu, arba mes išeiname viešai. Pasiūlymas – 10 tūkst. man, 10 tūkst. Gediminui. Davė valandą laiko pagalvoti“, – reaguodamas į A.Tapino kalbas detales klojo A.Jakučionis.
„Mano akimis tai – nešvarus būdas pasiimti įmonę, kurią tiek metų kūriau“, – sakė A.Jakučionis pridūręs, kad norėta įmonę nupirkti už stipriai žemesnę kainą nei rinkos.
Vis dėlto, A.Tapino vertinimu, niekas įmonės vertės pasakyti negali.
Traukiasi „Laisvės TV“ ir „Siena“
Priminsime, kad prieš keletą dienų apie problemas „Contribee“ platformoje prabilo ir visuomenininkas A.Tapinas. Savo „Facebook“ paskyroje jis užsiminė, jog jo įkurta „Laisvės TV“ vėl priversta keisti rėmimo platformą.
Visuomenininkas rašė, jog informaciją apie bėdas „Contribee“ platformos viduje gavo dar liepos viduryje, tuomet paprašęs susitikimo su įmonės akcininkais, valdybos nariais bei investuotojais norėdamas išsiaiškinti, kas nutiko.
„Pokalbio metu vis dar buvo laikomasi linijos, kad čia buvo paskola direktoriui, nors visi puikiai supranta, kad buvo bandymai pasisavinti pinigus. Buvo pripažinta, kad skola VMI atsirado dėl paties buvusio direktoriaus aplaidaus darbo. Akcininkai ir investuotojai kaltino vienas kitą ir neatrodė, jog gali priimti sprendimą dėl tolimesnės įmonės veiklos“, – rašė A.Tapinas.
Visgi, A.Tapino teigimu, „Contribee“ viduje jokių pokyčių neįvyko, o „Laisvės TV“ nusprendė trauktis iš „Contribee“.
Tiesa, toks A.Tapino bandymas aiškintis situaciją apie tai neinformuojant visuomenės užkliuvo apžvalgininkui ir visuomenininkui Skirmantui Malinauskui.
Šis, viename iš savo vaizdo įrašų, teigė, jo A.Tapinas susiklosčiusia situacija bandė pasinaudoti asmeniniais tikslais.
Pats A.Tapinas šiuos teiginius pavadino „melu ir manipuliacija“.
Apie pasitraukimą iš platformos pranešė ir tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.
„Mūsų interesas buvo neprarasti rėmėjų ir likti platformoje, bet sąlyga buvo, kad platforma turi išsivalyti. Bet net jei būtų buvęs priimtas teigiamas sprendimas, šita situacija būtų išviešinta“, – „Delfi“ laidoje tikino A.Tapinas.
Tačiau laidoje dalyvavęs S.Malinauskas kritikavo sprendimą situacijos viešinimą atidėti:
„Nepriklausomų turinio kūrėjų ekosistema bus sveika ne tada, kai bus daug pinigų. Svarbiausia, kad nebūtų dalykų, kurie meta šešėlį. Nuoširdžiai nustebau ne tik dėl Andriaus – labai nustebau dėl Šarūno Černiausko (tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ įkūrėjas – red. past.), kuris pasakė, kad geriau to nereikėjo viešinti, o palikti po kilimu.
Teisme tas procesas vis tiek bus viešas.
Manau, šiais laikais nuslėpti informaciją nuo žmonių, ypač kai kitiems kūrėjams ta informacija ypač svarbi, yra labai prastas pasirinkimas“.
Į tai A.Tapinas sureagavo taisydamas kolegą – esą Š.Černiauskas kalbėjo apie tai, kad nereikėjo „Blue/Yellow“ įtraukti be jų sutikimo, o ne apskritai nutylėti apie susiklosčiusią situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.