Nepriklausomas elektros tiekėjas sandorį sudarė be leidimo: turės sumokėti daugiau nei 80 tūkst. eurų siekiančią baudą „Enefit“ pateikė poziciją (1)

Konkurencijos taryba nusprendė, kad institucijai apie sandorį perimti smulkaus elektros tiekėjo „EGTO energija“ mažmeninius klientus nepranešęs ir jam leidimo negavęs nepriklausomas tiekėjas „Enefit“ pažeidė įstatymą.

Gavo baudą.<br>Lrytas.lt foto montažas.
Gavo baudą.<br>Lrytas.lt foto montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Jul 25, 2024, 12:07 PM, atnaujinta Jul 25, 2024, 1:38 PM

Kaip skelbiama, įmonei skirta 86,5 tūkst. eurų bauda.

Tyrimas pradėtas reaguojant į viešojoje erdvėje atsiradusią informaciją, kad „Enefit“ 2023 m. rugsėjo 18 d. įvykdė koncentraciją, kuriai turėjo gauti Konkurencijos tarybos leidimą.

Kaip skelbiama, kiekvienos iš koncentracijoje dalyvavusių įmonių pajamos Lietuvoje 2022 m. viršijo 2 mln. eurų, o pajamos buvo didesnės nei 20 mln. eurų, taigi peržengė Konkurencijos įstatyme numatytas sandorio dalyvių bendrųjų pajamų ribas.

„Tyrimo metu nustatyta, jog bendrovės privalėjo pranešti apie planuojamą sandorį ir gauti Konkurencijos tarybos leidimą arba kreiptis į instituciją prašant atlikti atskirus koncentracijos veiksmus, kol būtų priimtas galutinis sprendimas“, – teigia taryba.

Atsižvelgusi į tai, kad „Enefit“ pripažino įstatymo pažeidimą, bendrovei apskaičiuotą finansinę sankciją taryba sumažino 15 proc. ir paskyrė 86,5 tūkst. eurų baudą.

Konkurencijos tarybos pirmininkė Jolanta Ivanauskienė pažymėjo, kad įstatyme įtvirtintas išankstinis koncentracijų kontrolės mechanizmas yra skirtas užtikrinti, kad įmonių susijungimas neturėtų neigiamos įtakos konkurencijai ir rinkos struktūrai bei nepadarytų žalos vartotojams.

Todėl sandorio įgyvendinimas, nepateikus pranešimo institucijai ir negavus jos leidimo, yra laikomas pavojingu pažeidimu.

„Sandorius planuojančios įmonės visada turi galimybę kreiptis į Konkurencijos tarybą, paaiškinti susidariusią situaciją ir prašyti leidimo atlikti atskirus koncentracijos veiksmus, kas nebuvo padaryta minėtos koncentracijos atveju“, – teigia J. Ivanauskienė.

Nutarimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo jo įteikimo arba paskelbimo Konkurencijos tarybos interneto svetainėje dienos.

„Enefit“ valdybos narė: konkurencijos tarybos sprendimo neskųsime, sumokėsime baudą

Konkurencijos tarybai pripažinus, kad apie sandorį neinformavęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Enefit“ pažeidė konkurencijos įstatymą, įmonės valdybos narė Žana Klusovskienė teigia, kad nebuvo vykdomi įstatymo reikalavimai, todėl sprendimo skųsti teismui neketinama, planuojama sumokėti ir paskirtą 86,5 tūkst. eurų baudą.

Kaip nutarė Konkurencijos taryba, „Enefit“ įstatymą pažeidė neinformavusi institucijos apie sandorį su iš rinkos pasitraukusiu smulkiu tiekėju „EGTO energija“. Kaip skelbta, „Enefit“ be tarybos leidimo perėmė pastarosios įmonės sudarytas mažmenines elektros energijos tiekimo sutartis.

Kaip akcentuoja „Enefit“ vadybos narė Žana Klusovskienė, sandoris buvo sudarytas siekiant gyventojams užtikrinti nenutrūkstamą elektros tiekimą tomis sąlygomis, kurias siūlė „EGTO energija“.

„Įsipareigojimą ne tik išlaikėme, bet net ir pagerinome – bendrovės „EGTO energija“ klientams nuo pat pirmos dienos „Enefit“ užtikrina tiek tą pačią kainodarą, tiek nebe rudos, o 100 proc. žaliosios elektros energijos tiekimą be jokių papildomų mokesčių“, – komentare Eltai teigia Ž. Klusovskienė.

„Nepaisant to, reikia pripažinti, kad, skubėdami pasirūpinti klientu, neįvykdėme Konkurencijos įstatymo reikalavimų, todėl esame pasiruošę sumokėti skirtą baudą ir priimto sprendimo skųsti neketiname“, – pripažįsta „Enefit“ valdybos narė.

Anot „Enefit“, įmonės „EGTO energija“ privatūs ir verslo klientai perėmimo metu sudarė 0,3 proc. visos rinkos.

Kaip skelbta, Konkurencijos taryba tyrimą pradėjo, reaguodama į viešojoje erdvėje atsiradusią informaciją, kad „Enefit“ 2023 m. rugsėjo 18 d. įvykdė koncentraciją, kuriai turėjo gauti Konkurencijos tarybos leidimą.

Kiekvienos iš koncentracijoje dalyvavusių įmonių pajamos Lietuvoje 2022 m. viršijo 2 mln. eurų, o pajamos buvo didesnės nei 20 mln. eurų, taigi peržengė Konkurencijos įstatyme numatytas sandorio dalyvių bendrųjų pajamų ribas.

Atsižvelgusi į tai, kad „Enefit“ pripažino įstatymo pažeidimą, bendrovei apskaičiuotą finansinę sankciją taryba sumažino 15 proc.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.