Siūlo griežtinti baudas už bet kokio tabako pardavimą nepilnamečiams – bauda siektų ir iki 580 eurų

Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai pasiūlius griežtinti baudas už elektroninių cigarečių pardavimą nepilnamečiams, Seimo „laisviečiai“ siūlo padidinti ir suvienodinti sankcijas už pardavimo draudimo pažeidimus visoms tabako rūšims bei palikti įspėjimus tėvams.

Siūlo padidinti ir suvienodinti sankcijas už pardavimo draudimo pažeidimus visoms tabako rūšims bei palikti įspėjimus tėvams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Siūlo padidinti ir suvienodinti sankcijas už pardavimo draudimo pažeidimus visoms tabako rūšims bei palikti įspėjimus tėvams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2024-07-24 12:39, atnaujinta 2024-07-24 12:40

Jie įregistravo tai numatančius pasiūlymus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo bei Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms.

Jei Seimas pritartų, už visų tabako gaminių, taip pat ir už elektroninių cigarečių ir pildyklių pardavimą, nupirkimą ar kitokį perdavimą nepilnamečiui būtų numatytos nuo 320 iki 580 eurų siekiančios baudos.

„Laisviečių“ nuomone, šalies vadovo pataisos nepadėtų pagalbos prašantiems nepilnamečių tėvams, o tik išbalansuotų baudų už skirtingų tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams sistemą. Pasak jų, prezidento pataisomis siūloma griežtinti prekybininkų atsakomybę, nustatant dukart ar dar didesnes baudas išskirtinai už elektroninių cigarečių pardavimą nepilnamečiams, taip pat siūloma atsisakyti įspėjimo kaip administracinės nuobaudos už tokius pažeidimus.

„Tai ką pasiūlė prezidentas? Padidinti tėvams baudas ir panaikinti įspėjimus. Gaila, kad toks daug išminties nereikalaujantis siūlymas nustelbė viltį teikiančius pažadus plėsti neformaliojo švietimo programas, kaip prevencines priemones kovai su priklausomybėmis, išsakytus prezidento inauguracijos metu“, – Eltai sakė Seimo Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojas Kasparas Adomaitis.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė teigia, kad įspėjimo panaikinimas yra ydingas bandymas problemą spręsti iškart baudžiant tėvus bauda.

„Įspėjimo logika yra ta, kad sulaikius paauglį su nikotino gaminiu, pirmiausia tėvai yra informuojami apie problemą ir prieinamą pagalbą – ankstyvosios intervencijos paslaugas, kitas savivaldybėje prieinamas paslaugas jaunimui, susijusias su rūkymo prevencija. Tik jei paauglys sulaikomas pakartotinai, skiriama bauda, taip tarsi numanant, kad tėvai nesiėmė reikiamų veiksmų. Tai dabar siūloma iškart bausti tėvus bauda,“ – sako M. Danielė.

Be to, jos teigimu, siūlydamas didinti baudas tik už elektroninių cigarečių pirkimą arba perdavimą nepilnamečiui, bet ne už analogiškus veiksmus su visais kitais tabako gaminiais, prezidentas daro meškos paslaugą.

„Jei prezidento siūlymai būtų priimti, susidarytų ydinga praktika, kai įprastų cigarečių pardavimas ar perpardavimas nepilnamečiams būtų mažiau rizikingas nei elektroninių. Taip būtų skatinamas perpardavėjų persiorientavimas prie kaitinamojo ir degiojo tabako produktų, bet ne iš esmės sprendžiama perpardavimo, kaip nusikalstamos veikos, problema“, – akcentuoja M. Danielė.

Seimo Laisvės frakcijos narių nuomone, šalies vadovo projektu formuojama dar viena bloga praktika.

„Projekte naikinamas įspėjimas nepilnamečių tėvams už elektroninių cigarečių ar jų pildyklių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimus. Vietoje įspėjimo tėvams iškart skiriama bauda. Tačiau toks įspėjimas tėvams tebebūtų taikomas nepilnamečio kišenėje radus kitokius tabako gaminius. Tokiu būdu paaugliams siunčiama žinutė, kad įprastos cigaretės ar kaitinamasis tabakas yra „mažesnis blogis“, nes ir sankcijos už juos yra mažesnės“, – sako „laisviečiai“.

Pasak K. Adomaičio, įspėjimo už elektroninių cigarečių disponavimą panaikinimas atima teisę iš tėvų būti informuotiems apie aptiktą problemą.

„Vietoje informacijos, specialistų konsultacijų, ankstyvosios intervencijos ir kitų prieinamų problemos sprendimo būdų tėvams iškart įteikiama bauda“, – nuogąstauja parlamentaras.

Siūlydami didesnes ir vienodas sankcijas už bet kokių tabako gaminių pardavimą ar perdavimą nepilnamečiams asmenims bei įspėjimo tėvams išsaugojimą, Laisvės frakcijos nariai tikisi efektyvesnės ir subalansuotos nuobaudų sistemos, neišskiriančios vienos ar kitos tabako rūšies.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo bei Administracinių nusižengimų kodekso pataisas planuojama svarstyti Seimo rudens sesijoje. Jas priėmus, už prekybos tabako gaminiais pažeidimus baudos siektų 4–6 tūkst. eurų, o už pakartotinį pažeidimą jos augtų iki 6–10 tūkst. eurų bei būtų naikinamos visos turimos licencijos verstis mažmenine prekyba tabako ir susijusiais gaminiais.

Kaip ELTA jau skelbė, liepos 11 d. Seimas po pateikimo pritarė prezidento Gitano Nausėdos inicijuotos įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma griežtinti sankcijas už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Sveikatos reikalų komitetas.

Iniciatyvą pristatęs šalies vadovo patarėjas Darius Urbonas tikino, kad siūlymu siekiama spręsti problemą dėl elektroninių cigarečių paplitimo tarp nepilnamečių ir jaunimo. Nors jau kuris laikas Lietuva deda pastangas spręsti šią problemą, jo teigimu, įvairūs tyrimai ir statistiniai duomenys rodo, kad neigiama tendencija išlieka ir problema neslopsta.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.