Patvirtino kompensacijų gyventojams tvarką nepriklausomiems elektros tiekėjams pasitraukus iš rinkos

Vyriausybė patvirtino nuostolių kompensavimo mechanizmą buitiniams elektros vartotojams, kurių pasirinkti nepriklausomi tiekėjai pasitraukė iš rinkos arba nutraukė su gyventojais sudarytas sutartis.

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Jul 24, 2024, 1:35 PM, atnaujinta Jul 24, 2024, 1:39 PM

Šį Energetikos ministerijos parengtą projektą, kuris numato dėl nepriklausomų tiekėjų veiksmų buitinių vartotojų patirtų nuostolių atlyginimą, Ministrų kabinetas priėmė trečiadienį. Šis nutarimas bus teikiamas Seimui.

Anot ministerijos, kiekvienas iš trijų didžiųjų nepriklausomų tiekėjų yra sudaręs sutartis su daugiau nei 100 tūkst. buitinių vartotojų.

Todėl kompensacijas gali tekti išmokėti dėl skirtingų nepriklausomų tiekėjų veiksmų – ne tik jiems nutraukus sutartis, tačiau ir dėl iš rinkos apskritai pasitraukusių tiekėjų veiksmų.

To pavyzdys – buvęs antras pagal dydį nepriklausomas tiekėjas „Perlas Energija“, pareiškęs, kad smarkiai išaugus didmeninėms elektros kainoms nebeišgalės vykdyti įsipareigojimų klientams, pasirinkusiems fiksuotos kainos planus.

„Perlo Energijai“ pasitraukus iš rinkos gyventojai tiekėjui buvo sumokėję didesnę sumą nei buvo iš tiesų sunaudoję elektros. Todėl ministerija siūlo pirmiausia kompensuoti tokių buitinių vartotojų dėl permokų faktiškai patirtą nuostolį.

Vyriausybė patvirtino procedūras, pagal kurias gyventojai prašymus dėl kompensacijų galės teikti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT).

„Energetikos ministerijos nuomone, vartotojų interesams užtikrinti ir patirto nuostolio dydžiui nustatyti turėtų būti atliekami skaičiavimai, kurie atitiktų ekonomiškumo, protingumo ir teisingumo kriterijus“, – teigiama pažymoje.

VERT gautus prašymus nagrinėti turėtų pagal nepriklausomų tiekėjų jau teikiamus duomenis – vidutinę mėnesio galutinę elektros energijos kainą buitiniams vartotojams, vidutinį elektros energijos suvartojimą per mėnesį, su buitiniais vartotojais sudarytų sutarčių skaičių.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 1,2 mln. nepriklausomą elektros energijos tiekimą pasirinkusių buitinių vartotojų, o vykdant trečiąjį rinkos liberalizavimo etapą dar beveik 500 tūkst. jų tai turės padaryti iki 2026 m. Elektrą gyventojams tiekia keturi nepriklausomi tiekėjai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.