Penktadienis, kokio nesitikėjo niekas: atšaukti skrydžiai, milžiniškos eilės ir visiškas chaosas pasaulio oro uostuose į Lietuvą vėluoja atvykti dalis „WizzAir“ skrydžių

2024 m. liepos 19 d. 11:48
Lrytas.lt
Penktadienį, liepos 19 d., visame pasaulyje įsitvyravo chaosas: fiksuotas masinis „Microsoft“ sistemos gedimas. Sutriko oro uostų, bankų, televizijų veikla. Skelbiama, jog visame pasaulyje atšaukta per 1400 skrydžių.
Daugiau nuotraukų (4)
Dėl IT sistemos gedimų visame pasaulyje sutriko įvairių paslaugų veikla.
Naujosios Zelandijos žiniasklaida pranešė, kad su problemomis susidūrė bankai ir kompiuterinės sistemos šalies parlamente.
Jungtinėje Karalystėje (JK) sutriko televizijos transliacijos, apie didelio masto sutrikimus taip pat informavo Australijos transliuotojas ABC.
Portalas „Euronews“ skelbia, kad Jungtinėje Karalystėje prekybos centrai „Aldi“, „Morrison's“ ir „Waitrose“ pranešė, jog susiduria su problemomis priimdami mokėjimus kortelėmis.
Taip pat su problemomis susiduria ligoninės bei vaistinės: atšaukiamos suplanuotos operacijos, pranešama apie neveikiančias elektronines sveikatos sistemas.
Dviejose Vokietijos ligoninėse Liubecke ir Kylyje atšauktos neskubios operacijos.
Portalas „CNN Business“ pranešė, jog vienas didžiausių Europos medicinos centrų – Vokietijos Šlėzvigo-Holšteino universiteto medicinos centras (UKSH) – penktadienį atšaukė visas neskubias procedūras.
Chaosas danguje
Penktadienį pranešta, jog visame pasaulyje stringa skrydžių veikla: tokios oro linijos kaip „Qantas“ Australijoje ir mažiausiai dvi pigių skrydžių bendrovės JAV – „Frontier“ ir „Sun Country Airlines“ – buvo priverstos stabdyti skrydžius.
Apie problemas pranešė ir Airijos pigių oro skrydžių bendrovė „Ryanair“ – kompanija atsiprašo už trečiųjų šalių IT įmonėse kilusias problemas bei prašo visus, keliauti su jų oro linijomis pasirinkusius žmones, į oro uostą atvykti likus bent trims valandoms iki skrydžių.
Keli Europos oro uostai pranešė apie IT problemas: Berlyno Brandenbergo oro uostas nurodė klientams tikėtis galimų vėlavimų ir besiformuojančių eilių prie registracijos punktų, Jungtinės Karalystės Edinburgo oro uoste dėl kompiuterių klaidos užstrigo išvykimo lentos.
Su problemomis susiduria Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Japonijos, Indijos oro uostai.
Didžiausiame Šveicarijos oro uoste Ciuriche kuriam laikui sustabdytas orlaivių eismas.
Vykdo nemokamą registraciją
Portalui lrytas.lt susiekus su Lietuvos oro uostų atstovu Tadu Vasiliausku, šis teigė, jog kol kas keleiviams Lietuvos oro uostose didelių nemalonumų dėl IT sistemų gedimų nekyla.
„Sutrikimų yra, tačiau, mūsų žiniomis, įtakos keleiviams kol kas jokios nėra. Rekomendacijos išlieka tokios pat – atvykti dvi valandos iki skrydžio“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė T.Vasiliauskas.
Tiesa, kiek vėliau Lietuvos oro uostai išplatino pranešimą, jog dėl iškilusio laikino sutrikimo keleivių registracijos į skrydžius oro uoste bus daromos nemokamai.
Orlaivių įgulos, techninės priežiūros ir draudimo (ACMI) paslaugų teikėjos „Avia Solutions Group“ Komunikacijos departamento Lietuvoje vadovė Silvija Šileikė portalui taip pat teigė, jog su didesniais nesklandumais keliaujantys iš Lietuvos oro uostų susidurti neturėtų.
„Keleivių registracija vyks ir vyksta, tiesa, ji bus kiek lėtenė nei įprastai dėl rankiniu būdu atliekamo keleivių registravimo. Taip pat yra vėluojančių atvykti kompanijos „WizzAir“ skrydžių, tad keliaujantiems patariama stebėti naujausią Lietuvos oro uostų teikiamą informaciją“, – portalui lrytas.lt sakė S.Šileikė.
Keleiviai, vykstantys iš Londono Lutono oro uosto į Vilnių, kurį laiką laukė nežinioje: nors skrydis ir nebuvo atšauktas, žmonėms taip pat neleista registruotis. Kiek vėliau registracija pradėta, keleiviai sužymėti ant popieriaus atspausdinatame sąraše.
Penktadienio popietę Lietuvos oro uostų atstovas pranešė, jog visi sutrikimai pašalinti.
„Beveik visos keleivių registracijos sistemos po šiandien vykusio globalaus IT sutrikimo vėl veikia įprastai“, – penktadienį Eltai perduotame komentare pranešė Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.
Jo teigimu, sutrikimo poveikis oro uostų darbui ir keleiviams buvo nežymus.
Neveikia dalis IT sistemų
Su problemomis susiduria ir oro transporto bendrovė „Wizz Air“.
„Kaip ir visos oro transporto bendrovės, „Wizz Air“ šiandien susiduria su itin dideliais techniniais sunkumais, susijusiais su trečiųjų šalių IT sistemų sutrikimu visame pasaulyje.
„Wizz Air“ klientai gali susidurti su trikdžiais visame tinkle, laikinai nebus galima naudotis interneto svetainių ir mobiliųjų programų paslaugomis. Šiuo metu neprieinamos šios internetinės paslaugos: „Wizz Air“ interneto svetainė ir mobilioji programa; rezervavimo sistema; internetinė registracijos sistema ir įlaipinimo kortelės rodymas; kontaktiniai centrai – nauji užsakymai ir esamų užsakymų pakeitima“, – rašoma oficialiame kompanijos išplatintame pranešime.
Kompanijos atstovai savo keleiviams patarė atvykti į oro uostą likus nemažiau nei 3 valandoms iki išvykimo.
Su problemomis susiduria didžioji dalis pasaulio oro uostų
Portalas CNN praneša, jog šiuo metu su didžiausiomis problemomis susiduria šie Europos oro uostai: Londono Getviko, Vokietijos Berlyno oro uostas, Amsterdamo Šipolio oro uostas, Škotijos Edinburgo oro uostas, Madrido ir Barselonos oro uostai, Prahos oro uostas.
Su nesklandumais susiduria ir dalis oro linijų: „KLM Royal Dutch Airlines“, „Air France, „Ryanair“.
„Turkish Airlines“ bendrovė pranešė, jog penktadienį atšaukia net 84 skrydžius.
Apie problemas pranešė ir didžiosios Šiaurės Amerijos oro linijos: „American Airlines“, „United Airlines“, „Delta Air Lines“, „Allegiant Airlines“, „SunCountry“, „Frontier Airlines“.
Dalis šių oro linijų pranešė apie atstatytą sistemų veiklą, tačiau prašo keleivių ir toliau atidžiai sekti situaciją. Šiaurės Karolinos oro uostas rekomendavo keleiviams į skrydį vykti tik tuo atveju, jei jis buvo patvirtintas. Rekomendacijas nuolatos tikrinti savo skrydžio būseną pateikė ir dalis Pietų Amerikos oro linijų.
Nesklandumų kilo ir Azijos žemyno oro linijoms: „AirAsia“, „Cebu Pacific Air“, „Singapore Airlines“.
Apie vėluojančius skrydžius ir sutrikusias keleivių registracijas pranešė Taivano Taojuano tarptautinis oro uostas.
Viename intensyviausių pasaulio oro uostų – Dubajaus tarptautiniame oro uoste – taip pat buvo sutrikusi dalies oro linijų registracija, tačiau „dabar viskas grįžo į normalias vėžes“.
Nesklandumų neišvengta ir Indijos bei Pietų Korėjos oro uostuose.
Nusidriekė eilės
Nepasisekė ir tiems, kurių skrydžiai nebuvo nei atšaukti, nei pavėlinti: dėl susidariusių eilių pasaulio oro uostuose strigo visi.
Portalas BBC praneša, jog Edinburgo oro uoste milžiniška eilė nusidriekė vien prie įėjimo į pastatą. Keleiviai, kurių skrydžiai buvo atšaukti, prašyti palikti oro uosto patalpas, tiesa, dėl žmonių minios tai padaryti ne taip lengva.
Ne ką geresnė situacija susiklostė ir Londono Getviko oro uoste – čia žmonės taip pat stovėjo beveik nejudančiose eilėse prie registracijos punktų ar skrydžio vartų.
CNN praneša, jog panaši situacija ir už Atlanto esančiame Filadelfijos oro uoste: pasipiktinę ir pavargę keleiviai priversti stovėti visiškai nejudančiose eilėse.
oro uostaisutrikimaiMicrosoft
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.