Sieks kurti efektyvesnę komunalinių atliekų tvarkymo sistemą: daugiau atsakomybių gultų ant įmonių pečių

2024 m. liepos 18 d. 16:17
Žygimantas Šilobritas
Ketvirtadienį Seimui pateiktas įstatymų keitimo paketas, kuriuo siekiama sukurti efektyvesnę komunalinių atliekų tvarkymo sistemą, užtikrinti jos finansavimą bei tvarkytojų kompetenciją ir sumažinant verslo naštą vykdant atliekų apdorojimą.
Daugiau nuotraukų (1)
Už šį įstatymu paketą balsavo 48, susilaikė 12, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras.
Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Aplinkos apsaugos komitetas, vieną iš įstatymo projektų nagrinės Teisės ir teisėtvarkos komitetas.
Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti parlamento rudens sesijos metu.
Pasak aplinko ministro Simono Gentvilo, šiuo įstatymų paketu bandoma sugriežtinti įmonių atsakomybę sutvarkant padangų, alyvos, elektroninės ir transporto įrangos atliekas, kad jos ar jų komponentai neterštų gamtos.
Kaip teikdamas įstatymą sakė ministras, šiuo metu daugelis įmonių nedalyvauja apmokestinamųjų gaminių atliekų tvarkyme.
Kaip pavyzdį jis pateikė padangų bendrovės, tarp kurių 78 proc. individualių gamintojų ir 25 proc. organizacijų nesudarinėjo sutarčių dėl padanginių atliekų sutvarkymo.
„Problema yra, kad padangų gamintojai ir pardavėjai jie nedalyvauja ar neapmoka sistemai pinigų, kad jos būtų surinktos iš autoservisų, kurios parduoda. Tai iš esmės keičiamas finansavimo modelis. Ir taip mes turėtume pilną padengimą“, – Seimo posėdžio metu sakė A.Gentvilas. 
Anot ministerijos, šiame pakete siūloma peržiūrėti baudų dydžius už neteisingos atliekų apskaitos vykdymą, nes dabartinės sankcijos neatgraso nuo neteisėtų veiksmų.
Taip pat šiuo projektu siekiama mažinti administracinę naštą su tabako gaminių su filtrais filtrų, drėgnųjų servetėlių ir oro balionėlių, kurių sudėtyje yra plastiko, viešose vietose randamų šiukšlių tvarkymo finansavimu savivaldybėms.
Šiuo paketu taip pat norima mažinti administracinę ir finansinę naštą, susijusią su dalyvavimu organizuojant ir finansuojant atliekų tvarkymą savo reikmėms.
Taip pat pastebimas poreikis tobulinti teisinį reglamentavimą, nes pagal Europos Komisijos atlikto vertinimo parengtą ankstyvojo perspėjimo ataskaitą Lietuvai kyla rizika nepasiekti 2025 m. komunalinių atliekų paruošimo pakartotinai naudoti ir perdirbimo tikslą.
Norint įvykdyti šiuos tikslus preliminariais Valstybės mokesčių inspekcijos skaičiavimais, deklaracijų ir jas apdorojančių informacinių sistemų pakeitimams atlikti prireiks nuo 80 tūkst. iki 130 tūkst. eurų papildomų lėšų.
Šis paketas sudarytas iš pagrindinio Atliekų tvarkymo, bei lydinčiųjų Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo, Mokesčio už aplinkos teršimą, Mokesčio už aplinkos teršimą, Rinkliavų, Aplinkos apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimų.
Anot S. Gentvilo, šis 6 įstatymų paketas buvo rengtas 2 metus ir tris kartus derintas su visuomene.
šiukšlėsatliekossistema
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.