Kaip parašyti kokybišką CV? Praktiški patarimai

2024 m. liepos 18 d. 15:38
Ieškote naujo darbo? Akis užkliuvo už patinkančio skelbimo, kuris jums puikiai tinka: esate pakankamai kvalifikuotas, turite reikalingą išsilavinimą, siūloma gera alga, o ir darbas Vilniuje – taip, kaip jums ir aktualu? Ką gi, tikriausiai dėsite visas pastangas, kad ši pozicija būtų jūsų. Tiesa, įprastai patrauklūs pasiūlymai pritraukia ir daug kandidatų. Todėl jums svarbu – išsiskirti iš konkurentų. Kaip tą padaryti? Pirmas uždavinys – būsimam darbdaviui nusiųsti kokybišką, gerai parašytą darbo aprašymą (CV).
Daugiau nuotraukų (1)
Kokia turėtų būti CV struktūra?
Pirmiausia, aptarkime gero gyvenimo aprašymo struktūrą. Kas gi turėtų būti aprašyta jūsų CV?
  • Kontaktinė informacija. Sakote, akivaizdu? Tikrai taip. Vis dėlto, tikrai pasitaiko atvejų, kai žmonės užmiršta įrašyti savo el. pašto adresą ar telefono numerį. Arba per klaidą užrašo seną, nebegaliojantį. Beje, rekomenduojama, kad el. pašto adresas būtų profesionalus – paauglystėje susikurtas juokingas adresas tikrai netiks.
  • Trumpas ir aiškus įvadas. Pateikę kontaktinę informaciją pridėkite ir trumpą bei aiškų įvadą / karjeros tikslą. Tai turėtų būti 2–3 sakiniai, kurie apibūdina jūsų pagrindines kompetencijas ir siekiamus tikslus. Būtent ši dalis turėtų pritraukti darbdavio dėmesį ir nurodyti, kodėl esate geras kandidatas siūlomai pozicijai.
  • Darbo patirtis. Tai – bene svarbiausia CV dalis. Ją reikėtų pateikti chronologine tvarka, pradedant nuo naujausios pozicijos. Kiekviename punkte nurodykite pareigų pavadinimą, įmonės, kurioje dirbote, pavadinimą. Taip pat išdirbtą laikotarpį ir pagrindines atsakomybes ir pasiekimus. Beje, pateikdami pasiekimus, naudokite konkrečius duomenis ir skaičius. Pavyzdžiui: „Padidinau pardavimus 30 proc. per metus“.
  • Išsilavinimas. Šioje dalyje turėtų būti nurodyta jūsų išsilavinimo istorija. Pradėkite nuo vėliausiai įgyto išsilavinimo. Nurodykite mokymosi įstaigos pavadinimą, studijų laikotarpį ir įgytą laipsnį. Nepamirškite įtraukti ir papildomų kursų ar sertifikatų. Tiesa, geriausia, jeigu jie yra susiję su norima gauti darbo pozicija.
  • Kompetencijos ir įgūdžiai. Nepamirškite pateikti ir savo kompetencijų ir įgūdžių. Tiesa, rekomenduojame vengti abstrakcijų, tokių kaip „geri komandinio darbo įgūdžiai“. Geriau įrašykite konkrečius įgūdžius, pvz. mokamas programavimo kalbas, patirtį dirbant su projekto valdymo įrankiais, grafinio dizaino programomis, vairavimo teisių kategorijas ir kt.
  • Kalbos. Atskiroje dalyje nurodykite ir mokamas kalbas. Parašykite tiek kalbos pavadinimą, tiek jūsų mokėjimo lygį (pvz. A1, A2, B1, B2 ir kt).
  • Papildoma informacija. Jeigu norite darbdaviui pristatyti papildomą informaciją apie savanorišką veiklą, asmeninius projektus, profesines narystes ir panašiai, tą darykite atskiroje CV kategorijoje. Tiesa, ši informacija turėtų būti susijusi su darbu į kurį pretenduojate.
Beje, nepamirškite pasitikrinti ar nėra gramatikos ir korektūros klaidų. Jeigu nepasitikite savo žiniomis, patikrinti CV tekstą duokite profesionalui. Ir prisiminkite, kad remiantis 2010 m. lygybės įstatymu, jūs neprivalote nurodyti savo amžiaus ar šeimyninės padėties. Šie veiksniai nedaro įtakos jūsų galimybėms kokybiškai atlikti darbą. Taip pat nėra būtina prisegti savo nuotraukos.
Geras CV dizainas: koks jis?
Struktūra ir aiškiai surašyta informacija – svarbu. Vis dėlto, ne ką mažiau reikšmės turi ir CV dizainas. Koks jis turėtų būti?
Įdomu tai, kad vienareikšmio atsakymo nėra. Viskas priklauso nuo pozicijos, į kurią kandidatuojate. Kūrybinių sričių atstovai, pretenduojantys į kultūros ar meno lauko pozicijas, gali būti drąsesni. Štai, pavyzdžiui, jeigu esate grafikos dizaineris, tikriausiai savo įgūdžius norėsite pademonstruoti ne tik tekstu, bet ir kokybišku ir vizualiai patraukliu CV maketu. Tokiu atveju, jis gali būti spalvingas, išskirtinis ir patraukiantis akį.
Vis dėlto, jeigu darbas, į kurį pretenduojate, oficialesnis ir griežtesnio pobūdžio, spalvingas CV maketas netiks. Tokiu atveju dizainas turėtų būti minimalistinis. Naudokite aiškias antraštes, klasikinį šriftą bei pakankamus tarpus tarp skirtingų skyrių. Venkite per daug spalvų ar grafikų. Nebent ši informacija yra svarbi jūsų kandidatuojamai pozicijai.
Ir nepamirškite: CV neturėtų būti perkrautas. Geriausia, jeigu jį lengva skaityti, o informacija pateikta aiškiai ir sklandžiai. Linkime sėkmės naujo darbo paieškose!
CVdarbo skelbimasdarbo paieška
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.