Jau gali atsakyti, kokius klientus labiausiai palies „Foxpay“ veiklos apribojimas

Apribojus finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklą, to pasekmes pajus apie 60 proc. bendrovės klientų, teigia Lietuvos banko (LB) Teisės ir licencijavimo departamento direktorius Arūnas Raišutis. Visgi, anot jo, daugiausiai apribojimai bus taikomi būtent užsienio klientams ar susijusiems su Ieva Trinkūnaite, o daugumos Lietuvos gyventojų nelies.

Apribojimai paveiks bendrovės užsienio klientus, o Lietuvos gyventojų ir įmonių nelies.<br>K.Gudžiūnienė (ELTA) nuotr.
Apribojimai paveiks bendrovės užsienio klientus, o Lietuvos gyventojų ir įmonių nelies.<br>K.Gudžiūnienė (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jul 17, 2024, 3:19 PM, atnaujinta Jul 17, 2024, 4:40 PM

„Tos apribotos klientų grupės yra visos susijusios ne su Lietuvos įstaigomis ar žmonėmis, tai yra pagrinde užsienio rezidentai. Ta dalis, kuriai taikomi apribojimai, yra apie 60 proc. klientų, bet tiksliai skaičių dabar nepasakysiu, jie gali būti kintantys. Tai tikrai neliečia Lietuvos žmonių ir įstaigų. Jos nėra priskirtos prie didelę pinigų plovimo prevencijos riziką keliančių įstaigų, taip pat nėra susijusios su pagrindine įstaigos akcininke“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje aiškino A. Raišutis.

LB atstovas pabrėžė, kad paskyrus laikinąjį atstovą ir jį paskyrus apriboti „Foxpay“ veiklą, tai viešojo sektoriaus nepaveiks. Anot jo, daugiausiai apribojami klientai, veikę su virtualia valiuta, lošimais ar pan.

„Kokie duoti nurodymai, tai jie nėra susiję su viešuoju sektoriumi. Nurodymai yra tikslingi ten, kur matoma didžiausia rizika. Tai apima 2 klientų rūšis“, – aiškino jis.

„Čia yra tiek virtualios valiutos, lošimai ir panašios veiklos rūšys“, – pabrėžė jis.

A. Raišutis paaiškino, kad laikinojo atstovo, kuriuo paskirta audito įmonė „Grant Thornton Baltic“ poreikis atsirado tiek dėl poreikio kontroliuoti įstaigos vadovybę, tiek užtikrinti teisingos informacijos teikimą.

„Kaip prevencinis sprendimas buvo paskirtas laikinasis atstovas. Įstatymas suteikia mums teisę tai daryti. Jis skirtas tam, kad iš tikrųjų būtų tam tikra įstaigos vadovybės kontrolė, jog būtų prižiūrima, kaip būtų vykdomi tam tikri Lietuvos banko nurodymai, kad būtų teikiama teisinga informacija apie įstaigos veiklą“, – aiškino A. Raišutis.

Visose tikrintose srityse rasta pažeidimų

Anot A. Raišučio, LB vykdant 2022 m. rugsėjo 30 d. – 2024 m. kovo 20 d. periodo „Foxpay“ veiklos patikrinimą, trūkumų ir netinkamo įsipareigojimų vykdymo rasta visose srityse.

„Šiuo metu neturime galimybės komentuoti pačių patikrinimo detalių. Bet galima paminėti, kad visose tikrintose srityse buvo nustatyti pažeidimai ir trūkumai. Tai tiek valdymo, tiek pinigų plovimo prevencijos, tiek informacinių technologijų rizikos, tiek buvo nustatyta, kad nėra tiekiama informacija laiku ir tinkamai LB“, – tvirtino A. Raišutis.

„Visi šie aspektai bus detaliau vertinami po to, po įstaigos komentarų“, – pridūrė jis.

LB tyrimą pradėjo dar iki informacijos žiniasklaidoje pasklidimo

Seimo nariams paklausus, kodėl LB pradėjo tyrimą tik pasklidus informacijai žiniasklaidoje, institucijos atstovas tvirtino – duomenys dėl šio atvejo buvo renkami dar prieš tyrimo pradžią.

„Įprasta, kad mes gauname informaciją iš visų šaltinių. Bet pakankamai ilgas laikas, kai vykdoma analizė ir duomenų rinkimas, kol pereinama prie bendrovės tyrimo. Tai viskas tikrai buvo daroma iki viešos informacijos paskelbimo. Paprastai tokie patikrinimai – tiek planavimo, tiek vykdymo etapas – užsitęsia dėl duomenų srauto ir analizės būtinumo“, – aiškino jis.

LB praeitą penktadienį pranešė apribojęs finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklą ir paskyrė laikinąjį atstovą įstaigos veiklos priežiūrai. Institucija „Foxpay“ nurodė neužmegzti naujų dalykinių santykių ir neteikti finansinių paslaugų su įstaigos akcininke I. Trinkūnaite susijusiems, didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupei priskiriamiems, bei investavimo, lošimų, informacinių technologijų, rinkodaros ir virtualiųjų valiutų paslaugas teikiantiems klientams.

Siekiant apsaugoti klientų lėšas, užtikrinti privalomų nurodymų vykdymą ir tinkamą informacijos teikimą LB, laikinuoju įstaigos atstovu paskirta audito bendrovė „Grant Thornton Baltic“. Kaip paaiškina institucija, bet koks su „Foxpay“ veiklą susijęs bendrovės vadovų sprendimas privalės gauti šio vadovo sutikimą.

Tokie sprendimai priimti remiantis LB patikrinimo metu nustačius, kad „Foxpay“ vykdant 2022 m. rugsėjo 30 d. – 2024 m. kovo 20 d. periodu buvo netinkamai įgyvendinami teisės aktų reikalavimai dėl teroristų finansavimo prevencijos bei šios srities vidaus kontrolės, klientų lėšų apsaugos ir kontrolės bei informacijos saugumo.

Taip pat nustatyta, kad I. Trinkūnaitė neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, be to į „Foxpay“ veiklą buvo įtrauktas su ja artimais ryšiais susijęs asmuo.

Sulaukus išsamių „Foxpay“ paaiškinimų, LB visapusiškai vertins patikrinimo rezultatus ir galutinai nuspręs dėl taikytinų poveikio už nustatytus pažeidimus priemonių.

Be to, patikrinimo metu bendrovė LB teikė netikslią, neteisingą ir neišsamią, o tam tikrais atvejais prieštaringą informaciją, susijusią su įstaigos klientais.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.