Buvusiam „Garsų pasaulio“ direktoriui skyrė laisvės atėmimo bausmę, iš jo išieškos 2,2 mln. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas tuomečiam UAB „Garsų pasaulis“ generaliniam direktoriui Vytautui Vainikoniui už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos, paramos dokumentų suklastojimą, didelės vertės kreditinį sukčiavimą ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą paskyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat iki 2,2 mln. Eur padidino iš jo išieškotiną valstybės naudai sumą.

Lietuvos apeliacinis teismas pripažino V.Vainikonį kaltu.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas pripažino V.Vainikonį kaltu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos apeliacinis teismas

Jul 17, 2024, 4:38 PM, atnaujinta Jul 17, 2024, 4:48 PM

Apeliacinės instancijos teismas pažymėjo, kad V. Vainikonis pagrįstai apygardos teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, paramos dokumentų suklastojimo ir kreditinio sukčiavimo, tačiau nepagrįstai išteisintas dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, o už paramos dokumentų suklastojimą jam paskirta per švelni bausmė – bauda.

Apeliacinis teismas V. Vainikonį pripažino kaltu dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo ir tiek už šį legalizavimą, tiek už paramos dokumentų suklastojimą jam paskyrė laisvės atėmimo bausmes.

Subendrinus už keturis nusikaltimus paskirtas bausmes, V. Vainikoniui Apeliacinio teismo nuosprendžiu paskirta galutinė 2 metų laisvės atėmimo bausmė (Apygardos teismo nuosprendžiu už tris nusikaltimus V. Vainikoniui buvo paskirta galutinė bausmė – 3 766 Eur bauda), jos vykdymą iš dalies atidedant (nedelsiant atliktina 1 metų bausmės dalis, o likusios bausmės dalies vykdymas atidėtas 3 metams), taip pat nuo 700 tūkst. Eur iki 2,2 mln. Eur padidinta iš jo išieškotina valstybės naudai suma, kurią pagal nusikalstamą susitarimą įgijo V. Vainikonis.

Byloje nustatyta, kad V. Vainikonis buvo nusikaltimų sumanytojas ir iniciatorius – sugalvojo, kaip neteisėtai savo ir kitų asmenų naudai praturtėti, pasinaudojant ES suteikiama parama verslui. Jis susitarė su užsienio šalies piliečiu nepagrįstai 3 mln. Eur padidinti UAB „Garsų pasaulis“ ketinamos pirkti spausdinimo mašinos kainą, kuri ir buvo neteisėtai nurodyta paraiškoje dėl ES paramos suteikimo.

Taip pat susitarta pasidalyti 3 mln. Eur, juos pervedant į užsienio piliečio banko sąskaitą ir dar į trijų V. Vainikonio nurodytų užsienio lengvatinio apmokestinimo bendrovių sąskaitas.

Tuometį UAB „Garsų pasaulis“ akcininką Dmitrijų Skoromniką kaip V. Vainikonio bendrininką apygardos teismas išteisino – šios apygardos teismo nuosprendžio dalies Apeliacinis teismas nepakeitė.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis baudžiamojoje byloje Nr. 1A-29–1076/2024 įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.