Verslas tikisi, kad valdžia atsitokės: „Kam išvis reikalinga nurašinėti lankytojų dokumentų numerius, gimimo datas“

2024 m. liepos 13 d. 17:17
Edgaras Valeckas
Nuo liepos 1 d. turėjusi įsigalioti nauja turistų registracijos tvarka atidėta. Buvo planuota, kad kiekvienas apgyvendinimo paslaugos teikėjas turi pasirūpinti, kad visi klientai būtų registruojami nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje (NTIS). „Vakarų ekspresas“ pakalbino keletą verslo atstovų, kurie tik skėsčioja rankomis dėl naujų reikalavimų ir laukia iš valdžios protingų sprendimų. Valdžia pasirengusi klaidas taisyti.
Daugiau nuotraukų (3)
Iki šiol apgyvendinimo įstaigos privalėjo kaupti klientų duomenis ir saugoti 5 metus. Dažnai tokie duomenis yra kaupiami tiesiog popieriniu formatu.
Tokią informaciją apie veiklos duomenis buvo prašoma pateikti Valstybės duomenų agentūrai, arba prireikus ją galėdavo gauti teisėsaugos struktūros.
Pagal naujai siūlomą tvarką duomenys per 24 val. turėtų būti siunčiami į NTIS sistemą, prie kurios turės priėjimą ne tik teisėsaugos struktūros, bet ir viešosios įstaigos darbuotojai, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos darbuotojai, kiti asmenys.
Dalis verslo kelia klausimą, ar naujoji sistema užtikrins, kad duomenys nepateks į konkurentų rankas. Viešojoje erdvėje iškilus šiems ir kitiems neatsakytiems klausimams panašu, kad valdžia pripažino paskubėjusi ir yra pasirengusi sukurti aiškesnį reglamentavimą.
Laikinai sustabdyta
Sistemą NTIS administruoja VšĮ „Keliauk Lietuvoje“. Įstaigos Turizmo rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad naujos turistų apgyvendinimo registracijos tvarkos įgyvendinimas yra sustabdytas iki tol, kol bus patvirtinti nauji įstatymo pakeitimai. Tačiau kada tai gali įvykti, konkrečiai nėra aišku.
„Mes tik įgyvendiname įstatymo nuostatas. Kada turėtų pradėti veikti sistema, galėtų pasakyti Ekonomikos ir inovacijų ministerija“, – sako D. Seliukė.
Anot jos, šiuo metu NTIS sistema veikia bandymų režimu. Ir nors registracija nėra privaloma, jau yra apgyvendinimo įstaigų, kurios prisijungė prie sistemos ir praktiškai ją išbando.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) „Vakarų ekspresą“ informavo, kadangi yra pats sezono įkarštis ir atsižvelgus į turizmo verslo atstovų išreikštą pageidavimą, privalomas duomenų teikimas į NTIS yra atidedamas metų pabaigai.
Anot ministerijos, apie NTIS verslas buvo informuotas dar 2022 m. – buvo pristatyti planuojami pokyčiai, tad verslas jau turėjo galimybę pasiruošti.
Apie galimus įstatymo pakeitimus ar sistemos tobulinimą ministerija nekalba.
Akcentuojama, kad sistema taupys laiką dokumentų pildymui. Naudodamos šį įrankį savivaldybės turi galimybę įvertinti ir planuoti turizmo skatinimo priemones. Sistema prisidės ir prie didesnio sektoriaus skaidrumo, taip pat padės užtikrinti visuomenės saugumą.
Ieško sprendimų
Apgyvendinimo paslaugas per booking.com ir airdnb.com platformas teikiantis Tomas (redakcijai vardas ir pavardė žinoma) sako, kad nežino, kaip praktiškai įgyvendinti naujus reikalavimus.
„Apartamentus nuomojame internetu. Yra sukurta klientų patekimo nuotoliu sistema. Dažniausiai savo svečių net nesutinkame. Pabandėme palikti registracijos lapą kambaryje. Svečiai išvažiavo, lapas liko neužpildytas“, – situaciją apibūdina Tomas.
Anot jo, reikės dabar galvoti, kaip išspręsti šią problemą. Svarstoma siųsti internetinę registracijos formą. Tačiau nėra garantijos, kad ir ją turistai pildys. Taip pat nėra aišku, ką daryti su užsakymais, kurie padaryti ir apmokėti prieš pusmetį ar dar anksčiau.
„Gerai, kad dabar tvarka yra atidėta, tačiau bendrai galvojant planuojami reikalavimai yra pertekliniai. Manau, logiškiausia būtų visiškai atsisakyti naujos tvarkosi ir palikti iki šiol galiojančią“, – svarsto Tomas.
Jis stebisi, kaip valdžia priima tokius neapgalvotus sprendimus nepasitarusi su verslu, visuomene.
Papildomos išlaidos
„Kam išvis reikalinga nurašinėti lankytojų dokumentų numerius, gimimo datas. Lankytojų statistiką ir dabar teikiame. Registruojame, iš kur atvyksta ir pan. Kam reikalinga ir ką pakeis nauja sistema, visiškai nėra aišku“, – sako viešintis nepanorusi vieno Klaipėdos viešbučio vadovė.
Anot jos, visiškai pakanka, kai viešbučio lankytojas tiesiog pateikia asmens tapatybės dokumentą, kad būtų galima sutikrinti vardą, pavardę. O kad būtų įgyvendinti nauji planuojami reikalavimai, vasaros sezono metu viešbučiui reikėtų samdyti atskirą darbuotoją.
„Šimtai lankytojų per dieną, ranka viską reikia suvesti į sistemą, tai didžiulis darbas. Galima priimti žmogų, tačiau ką jis darys ne sezono metu, kai užimtumas minimalus“, – svarsto pašnekovė.
Viešbučiai taip pat kelia klausią, kodėl nebuvo galima ntis.lt suderinti su veikiančiomis viešbučių registracijos sistemomis.
„Kol kas jokių duomenų į NTIS nevedame. Laukiame, kol sistema bus patobulinta arba visiškai jos atsisakyta“, – sakė viešbučio vadovė.
Tuo tarpu D. Seliukė sako, kad jau yra viešbučių, kurie už savo lėšas intergavo rezervacijos sistemas į NTIS ir jau pildo duomenis.
Nuo kitų metų
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė „Vakarų ekspresui“ teigė, kad NTIS privalomai turėtų pradėti veikti nuo kitų metų sausio 1 d.
„Sistema kuriama daugiau nei metus. Kol ji nepradėjo veikti, buvo nepakankamai informacijos dėl duomenų. Galbūt dalis pateikiamų duomenų yra pertekliniai ir jų reikėtų atsisakyti“, – sako E. Šiškauskienė.
Anot jos, naujovės visada sulaukia pasipriešinimo, tačiau garsiausiai kalba tie, kurie mažiausiai įsigilinę. Asociacijos vadovė akcentuoja, kad dabar kas ketvirtį pateikiami duomenys apie turistus yra nepakankamai operatyvūs. Todėl turizmo sektoriui, investuotojams labai svarbu turėti naujausius duomenis.
Taip pat E. Šiškauskienė prasitaria, kad vienas iš sistemos tikslų yra sumažinti šešėlinį verslą.
Anot jos, taip yra išvengiama mokesčių, kurie gali būti panaudojami turizmo infrastruktūrai, rinkodarai, skrydžių pritraukimui, šalies populiarinimui.
Kartu ji pripažįsta, kad turi būti padarytos išmintys kaimo turizmo sodyboms, kad, pavyzdžiui, nereikėtų registruoti svečių, atvykstančių švęsti vestuves. „Sutarėme, kad kaimo sodybos turėtų registruoti tik atvykstančius užsieniečius“, – sako E. Šiškauskienė.
Ji taip pat pastebi, kad naujoji tvarka paskatins kurti ir naujus skaitmeninius sprendimus, kurie sumažins administracinę naštą. „Jau yra siūlomos sistemos, kurios palengvins registraciją smulkiajam verslui.
Didžiųjų viešbučių registracijos platformų integravimas (interfeisai) į NTIS neturėtų būti sąlyginai brangus. Tam taip pat galima būtų panaudoti ir ES paramą“, – teigia E. Šiškauskienė.
Siūlymas dėl kaimo turizmo
Vykstant diskusijoms dėl naujos tvarkos, siūlomi įvairūs kompromisai.
Jau buvo paskelbta, kad kaimo turizmo sodybas nuo kitų metų siūloma atleisti nuo prievolės duomenis apie apgyvendintus poilsiautojus Nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje (NTIS) pateikti per 24 valandas.
Tokius duomenis siūloma įpareigoti jas teikti ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Pakeitimų iniciatorius liberalas Andrius Bagdonas sako, kad sodybų savininkai neprieštarauja tokiai tvarkai.
Seimas priėmė svarstyti tvarką liberalizuojančias Turizmo įstatymo pataisas.
A. Bagdonas sako, kad pradėjus veikti NTIS sodybų šeimininkai susidurs su iššūkiais. Anot Seimo nario, problema yra net interneto ryšys, nes neva yra kaimo sodybų, kur jis neveikia.
„Daugelis sodybų veikia atokiose vietose, kuriose interneto ryšys yra nestabilus arba jo net nėra, todėl tokiomis sąlygomis elektroninis duomenų pateikimas tampa sudėtingas“, – mitą, kad Lietuva yra viena labiausiai internetizuotų valstybių, paneigia A. Bagdonas.
Anot jo, kaimo sodybose dirba internetinio raštingumo įgūdžių neturintys, dažnai vyresnio amžiaus žmonės. Be to, jie dažnai rūpinasi ne tik apgyvendinimu, bet ir maitinimu, edukacinėmis programomis, švenčių organizavimu.
„Todėl visų dalyvių registracija NTIS sistemoje per 24 valandas gali tapti neįgyvendinama. Siūloma Valstybinei mokesčių inspekcijai, „Sodrai„ teikti ataskaitas kartą per mėnesį“, – teigė parlamentaras.
Prieš ES teisę
Socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas įsitikinęs, kad svečius registruoti užtektų ir rečiau – kartą per metus.
„Tai yra labai trumpas sezoninis verslas, faktiškai dažniausiai tai yra vasaros pajamos. Galbūt pakaktų vieno karto per metus“, – aiškino jis.
Tačiau mišriai Seimo narių grupei priklausanti Agnė Širinskienė pabrėžė, kad siūloma išimtis kaimo turizmo sodyboms nėra galima dėl europinių reikalavimų.
„Iš esmės reikš tai, kad mes pateksime į Europos Sąjungos teisės pažeidimo lauką“, – tvirtina A. Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.