Klaipėdietė niekada nemanė dirbsianti su vaikais, tačiau gyvenimas pasikeitė: jaunimui padėjo atrasti nepažintą pasaulio gabalėlį

2024 m. liepos 12 d. 08:00
Pastebėti tuos, kuriems labiausiai reikia rūpesčio ir meilės – būtent tai tapo Klaipėdoje esančio Vaikų ir jaunimo dienos centro VšĮ „Liberi“ direktorės Ritos Čėsnaitės tikslu. Kartu su komanda moteris įvykdė projektą „Pagalba socialinę atskirtį patiriantiems vaikams ir jaunuoliams“. Pastarasis neliko nepastebėtas ir nacionaliniu mastu.
Daugiau nuotraukų (4)
„Žmogus negali augti savarankiškai, kaip žolė ar medis. Tai yra sociali būtybė, kuri turi augti socialioje aplinkoje. Ne tokioje, kuri atstumia – tokioje, kuri žmogų su meile veda per gyvenimą“ – sako R.Čėsnaitė direktorė.
Pedagogės išsilavinimą turinti moteris apie jaunimą kalba su didžiule meile, tačiau prisipažįsta – buvo laikas, kai savo artimiesiems tikino niekada nedirbsianti su vaikais. Mokyklos ji nemėgo dar vaikystėje, o ir suaugusios savęs ten nematė. Vis tik vieną dieną viskas pasikeitė. R.Čėsnaitės neapleido mintis apie prasmingą savęs įveiklinimą – taip prieš ketverius metus uostamiestyje duris atvėrė vaikų ir jaunimo dienos centras.
Tačiau moters ir toliau neapleido noras tęsti prasmingą veiklą bei atrasti naujų jos formų. VšĮ „Liberi“ direktorė svajojo parodyti gražesnę pasaulio pusę tiems vaikams, kurie šios dar nematė – tiksline grupe tapo socialinę atskirtį patiriantys, delinkventinio elgesio (padidintos rizikos, turintys polinkį pažeisti egzistuojančias elgesio normas) vaikai ir jaunuoliai. Tuomet gimė projektas, kurio dalyviais tapo 60 vaikų ir jaunuolių, priklausančių 7-29 metų amžiaus. Šie jaunuoliai – ne tik iš pačio dienos centro, bet ir iš viso Klaipėdos miesto. 
„Man svarbi ateities karta. Svarbu, nes ateities karta – ir mano vaikai. Vaikai su visomis savo patirtimis – tiek geromis, tiek blogomis – labai greit ateis į darbo rinką ir prisidės prie ekonominio augimo arba nuosmukio. Man svarbu, ar jie statys, ar naikins.
Didžioji dalis dabartinio jaunimo – vartotojai, kurie suinteresuoti gauti, bet nemotyvuoti sukurti. Daugelis jų net nenutuokia, kad gali būt kitaip, kad yra pasirinkimas. Technologijų amžius, gyvenimo tempas ir emocinis atšalimas pažeidė socialines šaknis. Jas atstatyti labai sudėtinga, bet nepaprastai reikalinga“, – sako R.Čėsnaitė.
Svarbiausia vaikams – rūpestis
Dvejus metus vykusio projekto metu moteris pamatė, jog suaugusiojo rūpestis pažįstamas ne kiekvienam vaikui. Šio jausmo stokojusius vaikus žavėjo paprastos, tačiau didžiulės meilės ir nuoširdumo lydimos veiklos. Kaip pavyzdį R.Čėsnaitė prisimena edukacines išvykas, kurios projekto dalyviams didžiulį įspūdį darė ne tik dėl pirmąkart pamatytų vietų.
„Nors mes gyvename prie jūros, bet kai kurie per kelionę susipažino su Šilutės kraštu, su Kuršių mariomis. Įspūdį darė visas procesas, nuo pat akimirkos, kai įsėsdavome į autobusą – suaugusių rūpestis, globa, bendrystė. Tai, ko jie nepatyrė iki tol.
Vienas vaikas vyresnio amžiaus moteriai yra pasakęs, jog norėtų, kad ši būtų jo močiutė. Sakau, juk tu turi močiutę. O vaikas atsakė, jog ji juo ne taip rūpinasi. Ir aš pati pajaučiau, kad santykis vaikams yra pats svarbiausias dalykas“, – patirtimi dalijosi R.Čėsnaitė.
Specialistė prisimena, jog kai kurie vaikai ir jaunuoliai jausdavosi atstumti dėl to, jog yra kilę iš daugiavaikių, skurdesnių šeimų, kuriose negaudavo pakankamai rūpesčio, o kartais matydavo ir priklausomybių turinčius tėvus. Todėl pabrėžti, jog šie jaunuoliai yra svarbūs ir pakankami kitiems žmonės – itin svarbu. 
„Vis gi klaidinga galvoti, kad socialinę atskirtį patiriantys vaikai yra užauginti tik tėvų, turinčių priklausomybių ar besielgiančių amoraliai. Ne tik. Neretai tai būna ir tie vaikai, kurie gyvena „nepriekaištingos reputacijos“ ar tiesiog niekuo neišsiskiriančiose „standartinėse“ šeimose“, – pasakojo R.Čėsnaitė.
Staigmena iš kolektyvo
Projekto dalyviai turėjo galimybę dalyvauti ne tik išvykose, bet ir įsitraukti į daugybę kitų kūrybiškumą lavinančių veiklų. Jaunuoliai susipažino su fotografavimo, filmavimo ar montavimo užkulisiais, prisilietė prie teatro pasaulio, vykdė kūrybinio mąstymo užduotis, dalyvavo į emocinio intelekto lavinimą nukreiptose dailės terapijose, mokėsi ruošti maistą bei įsitraukė į grupines ar individualias savianalizės konsultacijas.
Europos Sąjungos (ES) investicijos, kaip sako R.Čėsnaitė, reikšmingai prisidėjo prie šio projekto šaknų – dabar belieka auginti sparnus. Kad su vaikais dirbanti dienos centro komanda nesustojo, rodo ir nauji darbai – štai liepos pradžioje Klaipėdoje buvo atidarytas antrasis VšĮ „Liberi“ centras.
„Europa suteikė mums galimybes šiam jaunimui parodyti kitokį pasaulio gabalėlį. Po dešimties metų norėčiau paklausti šių žmonių – neabejoju, kad potyriai išliks jų atmintyje“, – mintimis dalijosi VšĮ „Liberi“ direktorė.
Tiesa, kad projektas dalyvauja Finansų ministerijos inicijuotuose „Europos burių 2023“ rinkimuose, R.Čėsnaitė sužinojo tik projektui tapus nominacijos „Investicijos į bendruomeniškumą“ laimėtoju – tai buvo staigmena iš kolektyvo.
„Tai tapo dar didesne paspirtimi eiti tolyn ir kurti kažką naujo, žvalgytis į kitus europinius projektus ir pastebėti galimybes vaikams“, – sakė specialistė.
Prasmingi darbai bus pastebėti ir šiemet. Finansų ministerija jau šešioliktą kartą inicijuoja „Europos burių 2024“ rinkimus – šiuose kviečia dalyvauti ir kitus ES fondų lėšomis finansuojamus projektus, kurie bus pristatyti visuomenei.
Registruotis projekte „Europos burės 2024“ galite čia.
inovacijosVaikaiDienos centras
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.