Seimas priims sprendimą dėl siūlymo griežtinti kriptoturto verslo reguliavimą ir nustatyti jo priežiūros institucijas

Ketvirtadienį Seimas priėmimo stadijoje svarstys dėl įstatymo projekto kuriuo norima griežčiau reguliuoti virtualių valiutų rinką, nustatyti kriptoturto paslaugų teikėjų veiklos priežiūros institucijas ir užtikrinti reguliavimo nuoseklumą.

Kriptovaliuta.<br>123rf nuotr.
Kriptovaliuta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2024, 6:49 AM

Projekto dokumente minima, kad šiuo metu depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatorių ir virtualiųjų valiutų keityklų operatorių veikla Lietuvoje nėra licencijuojama.

Tuo metu norintys vykdyti veiklą virtualiųjų valiutų keityklų operatoriai ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatoriai privalo turėti įregistruotą įstatinį kapitalą, kuris turi būti ne mažesnis kaip 125 tūkst. eurų. Visgi dabartinėje praktikoje pastebimi reguliavimo trūkumai.

Siūloma, kad paskirtoji priežiūros institucija būtų Lietuvos bankas (LB), kuris atliktų įstatymų nustatyta tvarka kriptoturto paslaugų teikėjų priežiūros ir kitas priskirtas funkcijas.

Kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, LB taip pat vykdytų kriptoturto paslaugų teikėjų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priežiūrą. Kriptoturto paslaugų tiekėjams taip būtų įtvirtinti išsamesni pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimai.

Norima užtikrinti finansines paslaugas teikiantiems rinkoms dalyviams teisinį aiškumą dėl institucinio investuotojo sąvokos taikymo ir pašalinti praktikoje pastebėtus finansų maklerio įmonių teisinio reglamentavimo trūkumus. Tokioms įmonėms taip pat norima nustatyti nuosavų lėšų reikalavimus, siekiant tinkamai taikyti pertvarkymo režimą.

Šiais pakeitimais taip pat būtų įgyvendinti ir Europos Parlamento ir Europos Tarybos ilgalaikės politikos tikslai, o Lietuvos įstatymas būtų pritaikytas prie europinių kripturto rinkų reguliavimo (MiCA reglamento).

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.