Lietuvoje registruota įmonė įžūliai pažeidinėjo tarptautines sankcijas: FNTT už tai skyrė rekordinę baudą

Už nustatytus tarptautinių sankcijų pažeidimus, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) Lietuvoje registruotai depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatoriaus paslaugų ir virtualiųjų valiutų keityklos operatoriaus paslaugų (VASP) veiklą vykdžiusiai bendrovei „Payeer“ skyrė rekordinę, daugiau nei 8,23 mln. eurų siekiančią baudą už tarptautinių sankcijų pažeidimus.

 FNTT skyrė rekordinę baudą.<br>Lrytas.lt foto montažas.
 FNTT skyrė rekordinę baudą.<br>Lrytas.lt foto montažas.
FNTT.<br>L.Labučio (ELTA) nuotr.
FNTT.<br>L.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba

Jul 10, 2024, 10:20 AM

Dar viena bauda, siekianti daugiau nei 1,06 mln. eurų, bendrovei skirta už Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo (PPTFPĮ) pažeidimus.

VASP veiklą vykdžiusi įmonė FNTT pareigūnų dėmesio susilaukė 2023 m., buvo atliktas bendrovės patikrinimas, informacijos apie bendrovę analizė.

Nustatyta, kad Lietuvoje UAB „Payeer“ buvo įregistruota 2022 m. spalio 20 d., tačiau faktiškai savo veiklą pradėjo vykdyti nuo 2023 m. sausio 17 d., kai jos pirmtakei, Estijoje registruotai įmonei „Payeer“ buvo panaikinta licencija vykdyti VASP veiklą.

Lietuvoje bendrovė galimai buvo įsteigta tęsti „Payeer“ veiklą, kuri yra nesuderinama su tarptautinėmis sankcijomis.

Surinktą medžiagą vertinusi FNTT Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo komisija nustatė, kad nuo faktinės veiklos pradžios UAB „Payeer“ priklauso kriptovaliutų platforma „Payeer.com“, per kurią bendrovė savo klientams, daugiausiai iš Rusijos, leido vykdyti sandorius Rusijos rubliais, juos pervedant iš Europos Sąjungos sankcionuotų Rusijos bankų ir į juos.

Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims taip pat buvo suteikiama galimybė gauti kriptoturto piniginės, sąskaitų tvarkymo ar saugojimo paslaugas.

Pagal teisės aktus bendrovė, teikdama VASP paslaugas, privalėjo atlikti kliento tapatybės nustatymą, užtikrinti, kad sankcionuotiems klientams paslaugos nebūtų teikiamos, o esančios paskyros turėjo būti uždarytos, sustabdytas subjektų disponavimas lėšomis ar ekonominiais ištekliais ir apie sustabdymą turėjo būti informuota FNTT.

Konstatuota, kad tarptautinių sankcijų įstatymus bendrovė pažeidžia daugiau nei 1,5 metų. Nustatyta, kad per šį laikotarpį UAB „Payeer“ turėjo ne mažiau nei 213 tūkst. klientų, o bendrovės pajamos siekė daugiau nei 164 mln. eurų.

FNTT nustatė, kad bendrovė pažeidė ne tik formalius, bet ir esminius įstatymo bei reglamentų reikalavimus, bendrovės klientų tapatybės nebuvo tinkamai nustatytos ir patikrintos tyčia, siekiant neprarasti reikšmingos dalies pajamų.

Taip pat nebuvo nutraukti sankcijas pažeidžiantys sandoriai, vykdomi per sankcionuotus Rusijos bankus. Padaryti bendrovės pažeidimai buvo įvertinti kaip sunkūs, pati bendrovė nebendradarbiavo, neteikė paaiškinimų, todėl jai paskirta piniginė bauda – daugiau nei 8,236 mln. eurų.

Be to, buvo nustatyti PPTFPĮ pažeidimai. Konstatuota, kad bendrovė nepranešė FNTT apie klientų operacijas ar sandorius virtualiąja valiuta, lygius ar viršijančius 15 tūkst. eurų, užfiksuoti trūkumai vidaus politikoje ir vidaus kontrolės procedūrose, susijusiose su klientų ir naudos gavėjų tapatybės nustatymu ir tikrinimu, rizikos vertinimu, rizikos valdymu, pranešimų ir informacijos pateikimu FNTT ir kt.

Įvertinus PPTFPĮ pažeidimų mastą ir pobūdį, bendrovei skirta piniginė bauda – 1,06 mln. eurų.

Tai kol kas yra rekordinė piniginė bauda, kurią FNTT paskyrė už tarptautinių sankcijų pažeidimus.

Bendrovė šiuos sprendimus dar gali apskųsti.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.