Ieškantys būsto Vilniuje gali rinktis iš kelių tūkstančių variantų, tačiau daugybė jų pirkėjų niekaip nesulaukia

Europos Centrinis Bankas (ECB), pirmą kartą nuo 2019 m., paskelbė apie 0,25 proc. punkto sumažintas palūkanų normas. Tai – itin reikšmingas žingsnis, žymintis pokytį ECB finansinėje politikoje ir leidžiantis nekilnojamojo turto (NT) plėtotojams kiek lengviau atsikvėpti. Optimistiški NT plėtotojai rinkos atsigavimo tikisi jau šiemet, tačiau net ir prasčiausiai nusiteikę bendrovių atstovai sako, kad jau kitąmet NT rinka judės kaip ir seniau.

Plėtotojai tikina, kad jie šiuo metu tikrai negalvoja apie rinkos perkaitimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plėtotojai tikina, kad jie šiuo metu tikrai negalvoja apie rinkos perkaitimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Plėtotojai tikina, kad jie šiuo metu tikrai negalvoja apie rinkos perkaitimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Plėtotojai tikina, kad jie šiuo metu tikrai negalvoja apie rinkos perkaitimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 8, 2024, 10:24 AM, atnaujinta Jul 8, 2024, 10:30 AM

ECB sprendimas sumažinti palūkanų normas 0,25 proc. punkto – strateginis žingsnis, leidžiantis išjudinti sulėtėjusią ekonomiką. Tai buvo svarstoma gana ilgą laiką, tačiau daugelis nerimavo dėl galimo infliacijos grįžimo.

„Ši naujiena itin svarbi NT plėtotojams, kuriems mažesnės skolinimosi išlaidos gali reikšti prieinamesnes projektų finansavimo galimybes, o tai gali paspartinti plėtros ir investicijų tempą“, – aiškino Deividas Žukas, banko „Bigbank“ verslo paskolų skyriaus vadovas.

Teigiama, kad NT plėtotojai jau ruošiasi NT rinkos Lietuvoje atsigavimui. Projektų pateikimas pirminei rinkai dažnu atveju priklauso ne tik nuo plėtotojų investicijų ir planų, bet ir nuo leidimų statybai gavimo.

Pasak Kęstučio Faktorovičiaus, NT plėtros įmonės „Kenova“ vadovo, dalis plėtotojų kai kurių projektų statybos startą atidėjo, matydami vangius pardavimus. Todėl tikėtina, kad sumažintos palūkanų normos paskatins tuos tempus kiek padidinti.

NT plėtros bendrovės „Kaita Group“ generalinis direktorius Ugnius Latvys teigia, kad kurį laiką dėl sulėtėjusios NT rinkos Vilniuje sklido kalbos apie stabdomus projektus, bet dabar to nebėra. „Žinoma, iššūkis pasiūlyti projektus Vilniaus NT pirminei rinkai tiesiogiai susijęs su ilgesniais statybų leidimų gavimo terminais, bet didieji plėtotojai perdėlioja savo projektų ciklus, kad šis aspektas darytų kuo mažesnę įtaką.

Mes šiemet Lietuvoje suplanavome investicijų daugiau kaip už 40 mln. eurų. Vilniaus pirminei NT rinkai vien mūsų pasiūlytų būstų kiekis siekia beveik 650“, – pasakojo specialistas.

Daug neapibrėžtumo turintį statybas leidžiančių dokumentų išdavimo procesą aptaria ir „CITUS“ analizės skyriaus vadovė Eglė Savostė: „Deja, sumažėjusios palūkanos plėtros procesui daro itin menką poveikį.

Iš kitos pusės, šiuo metu pasiūla Vilniuje yra labai subalansuota. Ją sudaro apie 5 500 naujų būstų, nors apie 20 proc. šio kiekio yra nelikvidi pasiūla, pirkėjų nerandanti jau daugiau nei 24 mėn. Tačiau, vertinant rinkos dinamiką, pasiūla rinkoje tikrai yra pakankama. Padidėjus jai, po kurio laiko tikrai tikėtinas ir tolimesnis pasiūlos augimas.“

Efektas bus pastebimas ne iš karto

NT plėtotojai ECB palūkanų normos sumažinimą pasitiko optimistiškai, tačiau ganėtinai atsargiai. Daugelis tai vertina, kaip galimybę užsitikrinti palankesnį finansavimą naujiems projektams ir refinansuoti esamas skolas mažesnėmis sąnaudomis.

Plėtotojai puikiai supranta, kad mažesnės palūkanų normos gali padidinti pelningumą, nes sumažėja pinigų kaina, todėl iki tol buvę menkaverčiai projektai tampa finansiškai gyvybingesni.

Tačiau D.Žukas pastebi, kad rinkoje vis dar vyrauja atsargumas – plėtotojai pernelyg neskuba: „Jie supranta, kad nors mažesnės palūkanų normos naudingos trumpuoju laikotarpiu, rinka stebi atsargų elgesį.“

U.Latvys teigia, kad pinigai iš pirkėjų sąskaitų nedingo ir jie tiesiog šiuo metu yra nejudinami. Perkantys būstą investicijai, šiuo metu savo planus atidėjo, nes padidėjusios palūkanų normos nebeleidžia užsitikrinti tokios grąžos, kuri buvo skaičiuojama seniau. Visgi, norint tinkamai išjudinti rinką, specialisto manymu, reikės palaukti drąsesnių palūkanų normų mažinimų.

NT rinka tikrai neperkais

Po 2008-ųjų krizės ekonomistai ir visuomenė kaskart laukia naujos NT krizės. Iš pirmo žvilgsnio galima susidaryti įspūdį, kad dėl nukritusių palūkanų NT rinka vėl gali užkaisti.

Visgi plėtotojai tikina, kad jie šiuo metu tikrai negalvoja apie rinkos perkaitimą. Visų pirma, taip yra todėl, kad palūkanų sumažinimo efektas bus matomas ne iš karto. Kaip teigia E.Savostė, šiuo metu gerokai išaugusi paklausa bent jau kurį laiką leis amortizuoti augančią paklausą.

Kiti plėtotojai netgi nesitiki sulaukti didesnio paklausos augimo šiais metais ir realesnius pokyčius prognozuoja išvysti tik kitąmet, kuomet palūkanų normos jau bus sumažintos kiek daugiau – šiuo metu mažėjantis EURIBOR turi tik psichologinį poveikį, o būsto įperkamumo rodiklis gerėja tik dėl augančių atlyginimų.

Tačiau perkaitimo tikimybės nemato net ir patys pesimistiškiausi plėtotojai, kadangi, jų teigimu, plėtotojai yra sukūrę pakankamai pasiūlos ir ji per artimiausius kelis metus tikrai nesumažės iki tokio lygio, kad staiga smarkiai pakiltų kainos, nors sveiko kelių procentų brangimo kitąmet jau galima tikėtis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.