Birželį vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc.

Birželio mėnesį, lyginant su geguže, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra. Agentūros skaičiavimais, vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,3 proc., o paslaugų kainos padidėjo 1,1 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė.

Tarp daugiausia įtakos kainoms turėjusių veiksnių – ir keleivių vežimas oro transportu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarp daugiausia įtakos kainoms turėjusių veiksnių – ir keleivių vežimas oro transportu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-08 09:32

Kaip skelbiama, daugiausia įtakos šiam pokyčiui turėjo atostogų išvykų, elektros energijos, keleivių vežimo oro transportu, apgyvendinimo paslaugų kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, daržovių, avalynės, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Pasak agentūros, pastarojo mėnesio poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2 proc. Tai nulėmė atostogų, išvykų kainų padidėjimas 11,5 proc., taip pat 8,7 proc. didesnės sporto ir poilsio įrangos bei reikmenų nuomos, 2,7 proc. išaugusios muziejų paslaugų ir 2,2 proc. didesnės knygų kainos. Įranga sportui, stovyklavimui ir poilsiui lauke atpigo 2,7 proc., produktai augintiniams – 2,2 proc.

Kaip skaičiuoja agentūra, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį sumažėjo 0,6 proc. Labiausiai atpigo vaisių ir daržovių sultys, kitas valgomasis aliejus, tešlos gaminiai su mėsa, cukrus, konservuotas pienas, bet pabrango džiovinti vaisiai, kakava ir miltelių pavidalo šokoladas, sviestas, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, ryžiai.

Anot agentūros, kito kai kurių šviežių daržovių ir vaisių kainos: daugiausia sumažėjo mangų, braškių, pomidorų, gūžinių salotų, agurkų, bet padidėjo kivių, burokėlių, svogūnų, morkų, greipfrutų kainos.

Taip pat dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,9 proc., avalynė atpigo 4,7 proc., drabužiai – 0,8 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,6 proc. Daugiausia padidėjo elektros energijos (5,5 proc.) kainos, bet sumažėjo skystojo kuro (3,3 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1,5 proc.), šilumos energijos (1,5 proc.) kainos.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 1 proc. Daugiausia padidėjo poilsio namų (14,3 proc.), viešbučių (5,7 proc.) paslaugų kainos.

Metinė infliacija birželį siekė 0,7 proc. Tam įtakos daugiausia turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, tabako gaminių, degalų ir tepalų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, medicinos paslaugų, atostogų išvykų, odontologų paslaugų kainų padidėjimas bei kietojo kuro, elektros energijos, dujų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,4 proc., paslaugų kainos padidėjo 5,9 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 3 proc., rinkos kainos padidėjo 1,4 proc.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.