Pokyčiai statybų sektoriuje: skaidriai dirbančio ID privalės turėti kiekvienas asmuo, atliekantis statybos darbus

Nuo 2024 m. liepos 1 d. keičiasi skaidrius darbo santykius užtikrinančių priemonių reikalavimai. Naujai įsigaliosiantys sprendimai ypač palies statybų sektorių, kuris statistiškai vis dar pirmauja nelegaliai įdarbintų žmonių skaičiumi. Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistų teigimu, nuo minėtos dienos didėja finansinės sankcijos, be to, kiekvienas asmuo, atliekantis statybos darbus, net ir vykdydamas privačių namų ar butų remontą, privalės turėti skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą.

Naujai įsigaliosiantys sprendimai ypač palies statybų sektorių, kuris statistiškai vis dar pirmauja nelegaliai įdarbintų žmonių skaičiumi.<br>„Unsplash“ nuotr.
Naujai įsigaliosiantys sprendimai ypač palies statybų sektorių, kuris statistiškai vis dar pirmauja nelegaliai įdarbintų žmonių skaičiumi.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2024, 6:00 PM, atnaujinta Jun 28, 2024, 9:41 AM

Susiformuoti ar patikrinti galiojimą – oficialioje „Sodros“ svetainėje

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovų teigimu, didžiausias laukiantis pokytis –asmenų grupės išplėtimas, pagal kurį skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodas (ID) bus būtinas ne tik statybos darbus atliekant statybvietėje, bet apskritai atliekant statybos darbus.

„Iki šiol ID buvo reikalingas atliekant statybos darbus tik statybvietėse, tačiau nuo liepos mėnesio šis reikalavimas įsigalios ir vykdant privačių namų, butų remontą ar renovaciją – kitaip tariant, statybininkus samdant savo ar artimųjų būsto remontui (pavyzdžiui, gyvenamo namo stogo keitimui, langų montavimui, buto vidaus apdailos darbams ir pan.)“, – sako Dalius Čeponas, LR vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas.

Kaip teigia D.Čeponas, skaidriai dirbančio ID – unikalus QR kodas, kuriame užšifruoti duomenys apie darbuotojo, savarankiškai dirbančio asmens arba į Lietuvą komandiruoto asmens statusą. Susiformavus skaidriai dirbančio ID galima patikrinti, ar asmuo yra oficialiai įdarbintas pagal darbo sutartį, vykdantis savarankišką veiklą arba yra į Lietuvos Respubliką komandiruotas asmuo.

Susiformuoti ID kodą ar patikrinti jo galiojimą galima oficialioje „Sodros“ svetainėje: https://www.sodra.lt/tikrinti

Pasak LR vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojo, šią informaciją lengvai gali patikrinti ne tik kontroliuojančios institucijos, bet ir rangovai, statytojai (užsakovai), įskaitant ir atvejus, kai jie yra fiziniai asmenys.

LR vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas pažymi, kad atvejai, kai fiziniai asmenys, atliekantys statybos darbus, neturės suformuoto galiojančio skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodo arba skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kode užšifruojamus duomenis pagrindžiančių dokumentų, jei ID negali būti suformuotas, bus laikomi nelegaliu darbu atliekant statybos darbus ir atsakomybė bus taikoma šių darbų užsakovui.

Baudos prasidės nuo 500 eurų

Nuo liepos 1 d. nelegalus darbas atliekant statybos darbus statytojui (užsakovui) fiziniam asmeniui užtrauks baudą nuo 500 iki 1 100 Eur. Didesnė bauda – nuo 1 500 iki 5 000 Eur – už nelegalų darbą atliekant statybos darbus bus skiriama statytojui (užsakovui) ar jo įgaliotam rangovui fiziniam asmeniui, kuris verčiasi ūkine komercine veikla, ir statytojo (užsakovo) ar jo įgalioto rangovo juridinio asmens vadovui.

Nelegalus darbas, atliekant statybos darbus, jeigu šiuos darbus atliks trečiosios šalies pilietis, užtrauks baudą darbdaviui – fiziniam asmeniui nuo 2 000 iki 5 000 Eur ir darbdavio – juridinio asmens vadovui ar kitam atsakingam asmeniui – nuo 1 500 iki 5 000 Eur.

Akcentuotina, kad nustačius nelegalaus darbo atliekant statybos darbus atvejį, juridinis asmuo, t. y. statytojas (užsakovas) ar jo vienas įgaliotas rangovas, bus laikomas nelegaliai statybos darbus atlikusio asmens darbdaviu. Minėtu atveju juridiniam asmeniui (statytojui (užsakovui) ar jo vienam įgaliotam rangovui), bus skiriama nuo 3 iki 12 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžių bauda už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį.

Darbdaviui, jau baustam už šį pažeidimą per pastaruosius 2 metus, už pakartotinai padarytą pažeidimą šio įstatymo nustatyta tvarka skiriama nuo 6 iki 24 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžių bauda už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį.

Tiesa, nuo liepos iki spalio fiziniams asmenims, kurių naudai atliekami statybos darbai ne statybvietėse, taikomas „tolerancijos“ laikotarpis, kuomet jie turės galimybę pasitaisyti ir nebus iškart baudžiami už skaidriai dirbančio ID nepareikalavimą iš jiems statybos darbus atliekančių asmenų.

Duomenys rodo, kad ID kodo tikrinimas – pasiteisinusi statybų sektoriaus skaidrinimo priemonė

VDI vertinimu, kodo tikrinimas jau dabar sumažino nelegalaus darbo statybų sektoriuje atvejų skaičių. Pasak D. Čepono, 2022 m. VDI nustatė 13 proc. mažiau nelegaliai dirbančių asmenų nei 2021-aisiais, o užsieniečių, nelegaliai dirbančių statybose, skaičius 2023 m. palyginus su 2022 m. sumažėjo 7 proc.

„Statistika rodo, kad tokia sistema – veiksminga. Be to, suprantame susirūpinimą dėl vyresnio amžiaus asmenų, kurie pagal statusą, užsakę remonto paslaugas, irgi gali būti traktuojami, kaip statytojai (užsakovai). Tikime, kad jų artimieji ar kaimynai galėtų pasirūpinti, kad statybos, įskaitant ir remonto darbus, atliktų tik asmenys, turintys ID kodą“, – sako D.Čeponas.

Paprasčiau reikalauti statybų broko taisymo

LR vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojo teigimu, šis sprendimas ne tik sumažins nelegaliai įdarbintų darbuotojų skaičių, bet ir užtikrins, kad paslaugos bus atliekamos kokybiškai, kvalifikuoto asmens.

„Patikrinę ID kodą užsakovai susipažins su pasamdyto asmens duomenimis, iškart bus matoma, ar žmogus dirba pagal individualią veiklą, o įvykus statybiniam brokui bus paprasčiau išsireikalauti žalos atlyginimo“, – sako D.Čeponas.

Pasak specialisto, į statybos darbų sąvoką įeina darbai, atliekami statant, rekonstruojant, remontuojant ar griaunant esamą statinį. Prie statybos darbų taip pat priskiriami žemės kasimo, mūrijimo, betonavimo, montavimo, pamatų ir stogų įrengimo, stalių, apdailos, įrenginių paleidimo, derinimo ir kiti darbai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.