Informacinės visuomenės plėtros komitetas Vyriausybės komisijos prašo pakartotinai įvertinti sandorį su „Foxpay“

Į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją antradienį besikeipęs valstybės Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) prašo pakartotinai patikrinti įmonės 2022 metų rugsėjo mėnesį sudarytą sandorį su valstybės institucijų šiuo metu tikrinama finansinių technologijų įmone „Foxpay“.

„Foxpay“.<br>K.Gudžiūnienė (ELTA) nuotr.
„Foxpay“.<br>K.Gudžiūnienė (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Jun 26, 2024, 12:19 PM, atnaujinta Jun 26, 2024, 12:20 PM

„2022 metais mes sudarėme sutartį (su „Foxpay“ – ELTA), atlikę viešąjį pirkimą. Šiai sutarčiai sudaryti reikalingas minimos (vyriausybinės – ELTA) komisijos leidimas. Toks leidimas buvo gautas, sandoriai sudaryti ir dabar mes komisijai iš naujo pateikėme sandorį įvertinti dėl viešumoje pasirodžiusios informacijos“, – trečiadienį Eltai teigė IVPK direktoriaus pareigas einantis Arminas Rakauskas.

Komitetui finansiniais mokėjimais užsiimančios „Foxpay“ paslaugos reikalingos padedant vykdyti atsiskaitymus valstybės institucijoms.

Anot A. Rakausko, 2022 metais sudarytai paslaugų pirkimo sutarčiai buvo gauta teigiama vyriausybinės komisijos išvada, o pati sutartis pratęsta 2023 metais.

Be to, IVPK vadovo teigimu, šiuo metu komitetas paprašė ir „Foxpay“ patikrinimus atliekančio Lietuvos banko (LB) vertinimo.

„(Kreipėmės į LB – ELTA), kad mums, kaip įstaigai, turinčiai sutartinius santykius (su „Foxpay“ – ELTA), paaiškintų (...), ar mes galime tęsti sutartį pagal jų vykdomas veiklas, pagal jų išvadas“, – teigė A. Rakauskas.

Jo teigimu, laukdamas vyriausybinės komisijos sprendimo komitetas ieško galimų paslaugos tiekėjų alternatyvų.

Pasak A. Rakausko, IVPK juos renkasi pagal rezervinių paslaugos tiekėjų su komiteto paslaugos gavėjais, t. y. valstybės įstaigomis, turimų sutarčių kiekį.

„Mūsų pagrindinis uždavinys – užtikrinti paslaugos tiekėją savo paslaugos gavėjams. (...) Savo svarstymuose perėjome visus galimus variantus. Yra daug šios paslaugos tiekimo aspektų ir tų žaidėjų kaip ir yra. Mes vidiniuose pasitarimuose tą rinkos analizę esame pasidarę“, – teigė IVPK atstovas.

„Mums aktualu, (...) kad tas paslaugų tiekėjas galėtų pradėti veikti, jis turėtų maksimaliai daug sutarčių su mūsų paslaugos gavėjais, pavyzdžiui, su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Nes šitos sutarties sudarymas užtrunka tam tikrą laiką (...) ir atsirinkdami rezervinį paslaugos tiekėją net nežinome, ar jis pradės veikti, ar ne, tad rinkomės iš tų žaidėjų, kurie atlieka mokėjimus į VMI surenkamąją sąskaitą, nes mūsų pagrindinis (mokėjimų – ELTA) srautas eina būtent ten“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“.

Savo ruožtu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos.

„Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje – pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės M. Navickienės sutuoktinis M. Navickas.

Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi.

Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos. Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“.

Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“.

M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo.

Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.