Didinti vaiko pinigų nepakanka: G. Nausėda įvardijo, kas padėtų spręsti sudėtingą demografinę situaciją šalyje

2024 m. birželio 25 d. 10:34
Žygimantas Šilobritas
Apžvelgdamas Lietuvos demografinę situaciją prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad siekiant atsverti visuomenės senėjimą, privaloma didinti gimstamumą. Anot jo, prie to prisidėtų ne tik neapmokestinamojo pajamų dydžio ar vaiko pinigų didinimas, bet ir papildomų paskatų, atsižvelgiant į globotinių skaičių, kūrimas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Savalaikių veiksmų jau dabar reikalauja sudėtinga demografinė situacija. Visuomenės senėjimą spartina mažas gimstamumas. Nors vis daugiau lietuvių grįžta iš emigracijos, to vis dar nepakanka ilgalaikei tendencijai atsverti. Todėl Lietuva gali ir turi tapti šeimai draugiškiausia valstybe“, – antradienį Seime metinį pranešimą skaitė G.Nausėda.
„Jau esame pradėję mažinti nelygybę didindami neapmokestinamąjį pajamų dydį. Jis turi priartėti ir pasiekti minimalaus darbo užmokesčio lygį. Siekdami veiksmingos šeimos politikos, turime žengti dar toliau. Vaikus auginančioms šeimoms turi būti numatytos papildomos finansinės paskatos atsižvelgiant į globotinių skaičių. Vien didinti vaiko pinigų nepakanka. Valstybės interesas – kad vaikų tėvai ir globėjai gautų jiems reikiamas paslaugas ir galėtų daugiau užsidirbti“, – tvirtino jis.
Anot šalies vadovo, siekiant padėti Lietuvoje gyvenančioms šeimoms reikia padidinti gyvenamojo būsto prieinamumą, atsižvelgiant tiek į miestų, tiek ir regionų poreikius.
„Ne mažiau svarbu kryptingai spręsti kitus šeimoms aktualius klausimus. Vienas jų – auganti būsto prieinamumo problema. Išspręsti struktūrinius iššūkius galėsime tik formuodami strateginę būsto politikos darbotvarkę, kuri atsižvelgtų į poreikį tiek didžiuosiuose miestuose, tiek ir regionuose“, – komentavo šalies vadovas.
ELTA primena, kad antradienį prezidentas Seime skaito metinį pranešimą.
Tai penktasis parlamentui ir visuomenei skirtas valstybės vadovo pranešimas. Šįsyk G.Nausėda kreipiasi į politikus jau užsitikrinęs antrąją kadenciją šalies vadovo poste.
Vadovaujantis Konstitucija, prezidentas Seime skaito metinius pranešimus, kuriuose aptaria šalies padėtį, svarbiausius Lietuvos vidaus ir užsienio politikos įvykius. Tokius pranešimus šalies vadovai tradiciškai skaito parlamento pavasario sesijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.