Buitinių vartotojų laukia pokyčiai – nuo šiol energijos išteklių kainų tarifai bus perskaičiuojami dažniau

2024 m. birželio 25 d. 17:02
Seimas antradienį suteikė teisę Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) dažniau – kartą per metų ketvirtį – buitiniams vartotojams perskaičiuoti visuomeninio elektros tiekimo, reguliuojamus gamtinių dujų ir centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų (SND) tarifus.
Daugiau nuotraukų (1)
Šį įstatymų paketą, kurį sudaro Elektros energetikos bei jį lydinčių Energetikos ir Gamtinių dujų įstatymo pataisos, plenarinių posėdžių salėje palaikė 99 parlamentarai ir susilaikė 5.
Anot projektą teikusios Energetikos ministerijos, iki šiol gamtinių dujų ir elektros kainas galima buvo perskaičiuoti kas pusę metų, o tiekiant SND – kas 12 mėnesių. Visgi, taip reguliuojant dėl svyravimų energijos išteklių rinkoje vartotojams susidarydavo reikšmingi reguliuojamų sąnaudų nuokrypiai.
Pakeitimai leidžia rinkos reguliuotojui energetikos išteklių tarifus perskaičiuoti kas ketvirtį, kai skirtumas tarp VERT prognozuojamų gamtinių dujų ir SGD įsigijimo kainų bei faktinių arba likusiam reguliuojamų kainų laikotarpiui prognozuojamų energijos išteklių įsigijimo kainų yra 20 procentų ar didesnis. Įsigyjant elektros energiją šis skirtumas turės siekti 40 proc.
Taip pat siūlymai suteikia galimybę reguliuojamoms dujų įmonėms, pavyzdžiui, Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalo operatoriui, apsidrausti dėl valiutų kursų svyravimo, nes SGD laivo-saugyklos „Independence“ įsigijimas bus vykdomas JAV doleriais, o ne eurais.
Be to, įstatymų pakeitimais VERT perduodami šiuo metu Energetikos ministerijai priklausantys įgaliojimai atestuoti asmenis, turinčius teisę įrengti ir eksploatuoti energetikos įrenginius. Tai reiškia, kad VERT galės prižiūrėti ne tik energetikos įmonių veiklą, bet ir fiziškai tikrinti energetikos objektus ir vartotojų energetikos įrenginius.
Dalis vartotojų nuo šiol įpareigojami naudotis „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) sukurta duomenų mainų platforma, kurioje yra valdomi pagrindiniai rinkos procesai, o elektros tiekėjai ja naudojasi kaip įrankiu visoms operacijoms su klientų sutartimis atlikti.
Kaip skelbiama, tokiu būdu centralizuojami energijos duomenų mainai ir užtikrinama prieiga prie jų trečiosioms šalims, kurioms šie duomenys yra būtini kuriant inovacijas ar energijos vartojimo efektyvumo sprendimus. Iki šiol teisinio pagrindo tokiai prieigai nebuvo. Be to, šie pakeitimai prisidės atveriant Lietuvos viešojo sektoriaus duomenis visuomenei, leis juos gauti vienoje vietoje, vieno langelio principu.
Priimti įstatymai parengti vadovaujantis Nacionaline energetinės nepriklausomybės strategija (NENS), kurioje numatyta diegti išmaniąsias elektros energijos apskaitos sistemas ir bendrą keitimosi duomenimis platformą. Atnaujinta NENS šiuo metu yra svarstoma parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.