Vilniuje atidarytas pirmasis toks šaldytuvas – atnešti maisto gali kiekvienas, tačiau baiminamasi ilgapirščių

2024 m. birželio 23 d. 20:24
Antakalnyje, Sapiegų parke, atidarytas pirmasis Lietuvoje šaldytuvas, į kurį kiekvienas gali atnešti perteklinį maistą vargingiau gyvenantiems vilniečiams.
Daugiau nuotraukų (4)
Antakalnio bendruomenės šaldytuvas pastatytas prie seniūnijos medinio pastato, kuriame veikia ir premjerės Ingridos Šimonytės priimamasis. Jį papildyti maisto produktais, jų pasiimti kiekvienas gali ateiti bet kuriuo paros metu.
Šalia įrengtos ir lentynos, į kurias galima sukrauti namuose nenaudojamus šampūno buteliukus ar per Kalėdas padovanotus arbatos pakelius.
Bendruomenės šaldytuvo sumanytoja Goda Sosnovskienė idėją pasiskolino iš Skandinavijos: „Panašų šaldytuvą mes matėme Kopenhagoje, jų yra ir Helsinkyje. Apskritai tokie šaldytuvai – įprastas dalykas pasaulyje, tiktai Lietuvoje dar nebuvo. Tarkim, Reikjavike, kuriame vos 130 tūkstančių gyventojų, jų yra penki.“
G.Sosnovskienė pabrėžė, kad šiai iniciatyvai labai svarbu savanoriai. Ir ne tik tam, kad papildytų šaldytuvą maisto atsargomis, bet ir jį sutvarkytų, prižiūrėtų.
Anot jos, nors Antakalnyje daug pasiturinčių gyventojų, bet paramos gavėjų taip pat netrūksta: „Prieš atidarymą į šaldytuvą produktų prikrovė trys žmonės, be to, kiekvienos darbo dienos pabaigoje liekantį maistą pažadėjo atnešti visos Sapiegų parke veikiančios kavinės.“
Anot kitos bendruomenės šaldytuvo sumanymo įgyvendintojos Simonos Laiconaitės, nepasiturintiems vilniečiams labai svarbu ne tik maisto produktai, bet ir šampūnas, muilas, skalbimo milteliai. Jiems lentynose skirtos atskiros dėžės.
„Raginame žmones palikti ir maistą, kurio galiojimo terminas neseniai pasibaigęs. Juk dažnai jis būna tinkamas vartoti“, – kalbėjo S.Laiconaitė.
Pinigų šaldytuvui ir pastogei paskyrė savivaldybė, kuri tikisi, kad tokia pagalba vargstantiems ateityje bus suteikiama visuose sostinės rajonuose.
Pirmasis maisto produktais šaldytuvą papildė Antakalnio seniūnijos darbuotojas Vytautas Juozapavičius. Jis sakė aukojantis ir kitoms iniciatyvoms, tačiau prie šios, pirmosios Lietuvoje, negalėjo neprisidėti.
Ar visiems prieinamo šaldytuvo nesugadins ilgapirščiai?
„Esu optimistas, nors niekas nežino, kaip bus. Tikiuosi, kad drausmins ir vaizdo kamera prie šaldytuvo“, – sakė vilnietis.
šaldytuvasAntakalnisSapiegų parkas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.