Gegužę vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc.

2024 m. birželio 10 d. 09:52
Gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra.
Daugiau nuotraukų (1)
Agentūros duomenimis, vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,3 proc., paslaugų kainos – 0,4 proc. daugiausia tam įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, šilumos energijos, avalynės, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, apgyvendinimo paslaugų kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, elektros energijos kainų sumažėjimas.
Tuo metu Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc., rinkos kainos – 0,3 proc.
Agentūra pastebi, kad gegužę, palyginti su balandžiu, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1,1 proc. Labiausiai pabrango šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, vaisių ir daržovių sultys, lydytas sūris, mineraliniai ir šaltinio vandenys, alyvuogių aliejus, bet atpigo džiovinti vaisiai, valgomieji ledai, miltai, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, rūkytos žuvys.
Taip pat kito kai kurių šviežių daržovių ir vaisių kainos: daugiausia padidėjo žiedinių kopūstų, burokėlių, ilgavaisių agurkų, kivių, citrinų, bet sumažėjo ankstyvųjų kopūstų, trumpavaisių agurkų, špinatų, avokadų, šilauogių kainos.
Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,5 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (5,7 proc.), benzino (2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,5 proc.) kainų sumažėjimas.
Dėl naujų vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 1,7 proc. Avalynė pabrango 4,6 proc., drabužiai – 0,5 proc. Taip pat pabrango avalynės taisymo (0,8 proc.), aprangos valymo (0,7 proc.) paslaugos.
Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc. Daugiausia padidėjo viešbučių (9,8 proc.), poilsio namų (2,2 proc.) paslaugų kainos.
Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą kainų pokytį (kainos padidėjo 0,5 proc.) nulėmė spirituotų gėrimų (1,2 proc.), tabako gaminių (0,8 proc.), vyno ir vyno produkcijos (0,5 proc.) kainų padidėjimas. Alus atpigo 0,5 proc.
Metinė infliacija sudarė 0,5 proc.
Valstybės duomenų agentūra taip pat pranešė, kad gegužės metinė infliacija sudarė 0,5 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, degalų ir tepalų, tabako gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, automobilių, medicinos paslaugų kainų padidėjimas bei elektros energijos, kietojo kuro, dujų kainų sumažėjimas.
Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,6 proc., paslaugų kainos padidėjo 5,7 proc. O Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 4,5 proc., rinkos kainos padidėjo 1,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.