Vyriausybė nutarė: šiems vartotojams galėtų būti paskirstyta dalis laisvų elektros tinklų pralaidumų

Ministrų kabinetas trečiadienį nutarė neišnaudojamus elektros tinklų pralaidumus paskirstyti pelno nesiekiantiems juridiniams asmenims ir elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių gaminantiems vartotojams ar įmonėms.

Nutarta, kam paskirstyti neišnaudojamus elektros tinklų pralaidumus.<br>P.Lileikio nuotr.
Nutarta, kam paskirstyti neišnaudojamus elektros tinklų pralaidumus.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Jun 5, 2024, 1:54 PM, atnaujinta Jun 5, 2024, 1:55 PM

Kaip teigia nutarimą parengusi Energetikos ministerija, nuo 2023 m. sausio pabaigos iš laisvų 1,6 GW (gigavatų) saulės šviesos energijos elektrinėms skirtų galios pralaidumų buvo panaudota tik 0,451 GW, o iš 0,57 GW, skirtų vėjo elektrinėms, ministerijos skaičiavimais, buvo panaudota tik 0,013 GW.

Tad likę laisvi elektros energetikos sistemos pralaidumai saulės elektrinėms sudaro 1,149 GW, o vėjo elektrinėms – 0,558 GW leistinos generuoti galios.

Dėl to laisvus elektros energijos pralaidumus siūloma paskirstyti prioritetinėms grupėms – energetikos bendrijoms, ne pelno siekiantiems juridiniams asmenims, kurie iš žaliųjų šaltinių pagamintą energiją naudos savo poreikiams, energijos kaupimo įrenginiams ir hibridinėms elektrinėms, taip pat fiziniams asmenims, kurie yra gaminantys vartotojai ar siekia jais tapti.

2023 metais Energetikos ministerija, atsižvelgusi į elektros tinklų operatorių atliktą įvertinimą, nustatė, kad prie elektros energetikos sistemos iki 2030 m. galima prijungti 4,4 GW leistinos generuoti galios saulės šviesos energijos elektrinių ir 3,6 GW leistinos generuoti galios sausumos vėjo elektrinių. Joms nėra taikomi elektros energijos gamybos įrenginių prijungimo prie elektros tinklų pajėgumų arba eksploatavimo apribojimai. Leistinos generuoti galios dydžiai buvo nustatyti atsižvelgiant į tarpsisteminių jungčių galimybes eksportuoti ir vartojimo poreikį Lietuvoje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.