Nutarta padidinti „Lietuvos oro uostų“ įstatinį kapitalą: suma siekia 5 milijonus

Ministrų kabinetas trečiadienį nutarė 5 mln. eurų iš Susiekimo ministerijai skiriamų asignavimų didinti šalies skrydžius valdančios įmonės „Lietuvos oro uostai“ (LOU) įstatinį kapitalą.

Susisiekimo ministerija išleis 5 mln. naujų paprastųjų vardinių nematerialiųjų akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susisiekimo ministerija išleis 5 mln. naujų paprastųjų vardinių nematerialiųjų akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

2024-06-05 14:12

Nuspręsta, kad Susisiekimo ministerija, valdanti valstybei nuosavybės teise priklausančias bendrovės akcijas, išleis 5 mln. naujų paprastųjų vardinių nematerialiųjų akcijų, kurių kiekvienos nominalioji vertė – 1 euras, o jų bendra nominaliųjų verčių suma – 5 mln. eurų. Akcijų emisijos kaina lygi jų nominaliajai vertei. Visos išleistos naujos LOU akcijos nuosavybės teise taip pat priklausys valstybei.

Kaip skelbia projektą parengusi Susisiekimo ministerija, poreikis didinti LOU įstatinį kapitalą iškilo įmonei investuojant lėšas į 2023 metais pradėtą oro maršrutų plėtros skatinimo projektą, paremtą rizikos pasidalijimu tarp LOU ir skrydžius konkrečius maršrutus vykdančios oro bendrovės.

„Siekiant, kad maršrutų skatinimo projektas būtų sėkmingai plėtojamas ir skatintų valstybės ekonominį augimą, yra būtina investuoti valstybės turtą lėšas į bendrovę (LOU – ELTA), kuri įgyvendina maršrutų plėtros skatinimo projektą“, – rašoma Susiekimo ministerijos parengtoje pažymoje.

Kaip nurodoma, 2023 metų lapkritį įmonė paskelbė tarptautinius maršrutų plėtros skatinimo projekto konkursus, kuriais kvietė oro bendroves dalyvauti operatorių tarp Vilniaus oro uosto (VNO) ir Lisabonos oro uosto (LIS) bei VNO ir Hamburgo oro uosto (HAM) atrankose. 2024 m. kovą po atrankų dėl abiejų krypčių aptarnavimo buvo sudarytos sutartys su „Air Baltic Corporation AS“ oro bendrove. Ministerijos teigimu, šiais metais bus paskelbti dar 3 tarptautinių maršrutų plėtros į Europos miestus projekto konkursai.

Ministerija taip pat paskelbė parengusi verslo planą, pagal kurį investicija į LOU yra įvertinta kaip finansiškai atsiperkanti.

„Valstybei netiesiogiai grąža bus generuojama dėl išaugusio atvykstančiųjų turistų ir pritrauktų papildomų investicijų skaičiaus. Tiesiogiai grąža bus generuojama dėl išaugusio bendrovės veiklos pelningumo, kuris nulems tiesiogiai valstybei Bendrovės mokamus dividendus ir pelno mokestį“, – aiškina ministerija.

Sutartyse numatytą konkretų laikotarpį Bendrovė investuos į VNO–LIS ir VNO–HAM kryptis, o likusiu sutarčių vykdymo laikotarpiu investicijos pradės generuoti grąžą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.