„AmberGrid“ ieško rangovo jungiamosioms GIPL dujotiekio detalėms pakeisti

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) balandį įpareigojus Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) operatorę „AmberGrid“ pakeisti įtarimų dėl kilmės sukėlusias jungiamąsias detales, įmonė paskelbė rangovų, atliksiančių detalių keitimo darbus, kvalifikacinę atranką.

Siekiama, kad atrankoje dalyvautų net tik Lietuvos, bet ir užsienio rangos įmonės.<br>ELTOS nuotr.
Siekiama, kad atrankoje dalyvautų net tik Lietuvos, bet ir užsienio rangos įmonės.<br>ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2024, 10:40 AM

Kaip teigiama įmonės pranešime, atrinkti rangovai turės atitikti su nacionaliniu saugumu, kompetencija, patirtimi ir patikimumu susijusius reikalavimus. Be to, siekiama, kad atrankoje dalyvautų net tik Lietuvos, bet ir užsienio rangos įmonės.

„Pagal kvalifikacijos vertinimo sistemą bus atrinkti kvalifikuoti rangovai, kurie vėliau būtų kviečiami pateikti pasiūlymus dėl konkrečių darbų. „Amber Grid“ sprendimu bei nurodymu jie atliktų jungiamųjų detalių keitimo bei susijusius darbus. Atrankos proceso metu vertinama tiekėjų kvalifikacija ir tikrinama, ar nėra tiekėjo pašalinimo pagrindų“, – teigiama pirmadienį išplatintame dujotiekio operatorės pranešime.

„AmberGrid“ jau anksčiau skelbė, kad už nesertifikuotų detalių sumontavimą strateginiame dujotiekyje yra atsakinga darbus atlikusi „Alvora“, todėl ji detalių keitimą turės finansuoti savo lėšomis.

Pati rangovė balandžio pabaigoje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kaltindama „AmberGrid“ bei kitas Lietuvos energetikos institucijas šmeižtu. „Alvoros“ teigimu, draudimo montuoti iš rusiškos kilmės metalo pagamintas detales pirminiuose dujotiekio Saugumo plano dokumentuose nebuvo.

ELTA primena, kad atlikusi patikrinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) balandį įpareigojo „AmberGrid“ pakeisti 123 iš visų 1022 jungiamųjų detalių Lietuvos–Lenkijos dujotiekyje (GIPL), likusias patikrinti. Anot energetikos reguliuoto, sumontuotos detalės neturi kilmę patvirtinančių sertifikatų ir yra pagamintos iš tuo metu Europos Sąjungoje (ES) uždrausto naudoti plieno.

Kaip skelbė portalas 15min, šios dujotiekio detalės galėjo būti per Estiją vežamos iš Rusijoje esančios „Eterno“ gamyklos.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.