Džiūgauja, kad lietuviai suvartoja kur kas mažiau alkoholio: A.Veryga įvardijo, kas tai lėmė

2024 m. gegužės 31 d. 22:42
Valstybės duomenų agentūra (VDA) skelbia, kad praėjusiais metais vyresnis nei 15 metų lietuvis vidutiniškai suvartojo apie 11 litrų grynojo alkoholio. Tai – 200 mililitrų mažiau nei užpernai ir mažiausiai per pastarąjį dešimtmetį. Daugiausia parduota alaus, nors šis ir labiausiai brango – apie 12 proc.
Daugiau nuotraukų (1)
Pagal statistikos duomenis, augo visų alkoholinių gėrimų kaina. Tai lėmė pernai pradėtas taikyti didesnio akcizo tarifas.
Lietuvoje taip pat mažėjo tabako gaminių vartojimas – maždaug 2 proc. Tabako gaminių kaina augo daugiau nei 6 proc. – tai lėmė didesnis akcizo tarifas.
„2023 metais perskaičiavus alkoholio suvartojimą, 15 metų ir vyresniems gyventojams jis sumažėjo ir sudarė 11 litrų. Palyginti su 2022 metais, tai sumažėjo 200 mililitrų. Fiksuojamas mažiausias suvartojamas kiekis per pastarąjį dešimtmetį.
Kalbant apie alkoholio suvartojimo struktūrą, ji keitėsi nežymiai, lyginant su praėjusiais metais. 2,6 proc. didėjo alaus suvartojimas, vyno, fermentinių gėrimų ir kokteilių atitinkamai sumažėjo“, – sako VDA generalinės direktorės pavaduotoja Inga Masiulaitytė-Šukevič.
Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad statistika rodo, jog praėjusioje kadencijoje priimti alkoholio ribojimai veikia ir kritikuoja pokyčius dėl alkoholio prekybos masiniuose renginiuose.
„Matome, kad statistika nebeblogėja, o truputį net ir gerėja. Reiškia, kad politika veikia. Tai yra dar vienas argumentas, kad nereikėjo jos griauti. Deja, bet Seimas apsisprendė kitaip ir labai gaila, kad taip padarė.
Jeigu tai neturėtų įtakos, tas sprendimas nebūtų neštas į Seimą. Ir tie pasakymai, kad tai tikriaus niekaip neturės įtakos, yra niekuo nepagrįsti, nes joks verslas niekada nedės pastangų, kad Seime būtų priimtas reglamentavimas, kuris neturės įtakos“, – sakė A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.