Ignalinos atominę elektrinę pertvarkys į UAB – valstybė išliks vienintele akcininke

2024 m. gegužės 29 d. 09:27
Vyriausybė patvirtino šiuo metu valstybės įmonės teisinį statusą turinčios Ignalinos atominės elektrinės pertvarką į uždarąją akcinę bendrovę (UAB). Kaip teigiama, pakeitus statusą valstybė išliks vienintele atominės jėgainės akcininke. Todėl, pasak keitimus rengusios Energetikos ministerijos, pertvarkyta į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą įtraukta bendrovė į privačias rankas pereiti negalėtų.
Daugiau nuotraukų (1)
Šiuo metu už atominės jėgainės veiklą atsakinga Energetikos ministerija. Ji, kaip teigiama aiškinamajame rašte, tvirtina Ignalinos atominės elektrinės strategiją, išlaidų sąmatas, nustato veiklos rodiklius, skiria bei atšaukia įmonės generalinį direktorių, nustato darbo sutarties su juo sąlygas, renka valdybos narius, vertina jėgainės valdymo organų veiklą.
„Tai lemia, kad įmonės valdybai tenka mažesnė atsakomybė už įmonės veiklos rezultatus ir tai gali turėti įtakos valdybos įsitraukimui į įmonės veiklą, tai yra įmonės veiklos valdymo veiksmingumui“, – teigiama Ministrų kabineto trečiadienį priimto nutarimo aiškinamajame rašte.
Po jėgainės pertvarkymo, kaip teigia projekto iniciatoriai, Energetikos ministerijos šiuo metu vykdomos funkcijos bus paskirstytos tarp įmonės valdybos ir akcininkų. Tačiau valstybė, būdama vienintelė Ignalinos atominės jėgainės akcininkė, ir toliau išlaikys šios bendrovės kontrolę.
Kaip teigia projektą parengusi Energetikos ministerija, pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą, bus geriau valdomos įmonės veiklos rizikos, mažinama galima politinė įtaka įmonės veiklai svarbių sprendimų priėmimui, o pati bendrovė veiks efektyviau.
Be to, anot ministerijos, šie pakeitimai įgyvendina ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijas.
Tiesa, įstatymu pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą, nesikeis jame numatytos elektrinės funkcijos – bendrovė turės toliau saugiai vykdyti elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbus bei tvarkyti radioaktyviąsias atliekas. Atominės jėgainės eksploatavimas galutinai turės būti nutrauktas iki 2038 metų.
Šiuo metu visas Ignalinos atominės elektrinės turtas valstybei priklauso nuosavybės teise. Jį įmonė valdo patikėjimo teise ir yra atleista nuo mokesčių už tokiu būdu disponuojamą turtą. Naujoji tvarka ir toliau leistų atominei jėgainei valdyti šį turtą valstybės patikėjimo teise, tačiau nustatytų ir apribojimų.
Kaip skelbia Energetikos ministerija, iš šio turto negalėtų būti išieškomos į UAB pertvarkytos bendrovės skolos ir kiti mokestiniai įsipareigojimai. Naująjį teisinį statusą turinčiai įmonei, pasak Ministrų kabineto, šio turto nebūtų leidžiama įkeisti. Visgi pertvarkytai atominei elektrinei būtų leidžiama patikėjimo teise valdomą turtą nurašyti ar parduoti, o gautas lėšas skirti tolimesniam atominės jėgainės uždarymui.
Vyriausybė šį Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo įstatymo projektą kartu su lydinčiaisiais teisės aktais teiks Seimui. Įstatymo keitimus priėmus parlamentui, šie įsigaliotų nuo 2025 metų sausio 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.