Verslų susidomėjimo vis dažniau sulaukia vienas sprendimas: pradėjus nuo Nidos, kelią skinasi visoje šalyje

2024 m. gegužės 27 d. 10:00
Dažna įmonė, užtikrinanti apyvartą grynaisiais, ilgainiui susiduria su nepatogumais juos inkasuojant savarankiškai – tai gali nulemti ne tik bankų taikomas apmokestinimas įnešant grynuosius ar apskritai mažėjantis grynuosius priimančių bankomatų tinklas, bet ir papildomai kylančios saugumo rizikos. Dėl šių priežasčių vis dažniau pasitelkiamos tradicinės inkasavimo paslaugos, tačiau jau kurį laiką Lietuvoje yra pritaikytas ir vienas inovatyviausių sprendimų – išmanusis seifas.
Daugiau nuotraukų (10)
Pirmasis įrenginys – Nidoje
Bendrovės „Eurocash1“ vadovas Lietuvoje Justinas Drėgva pastebi, jog pasiekus tam tikrus nustatytus limitus, bankai apmokestina įmonių grynųjų pinigų įnešimą. Negana to, jei grynųjų pinigų išėmimo paslauga teikiama kiekviename bankomate, tai tokių, kurie į banko sąskaitą leistų juos įnešti – kur kas mažiau.
„Kadangi grynųjų pinigų tvarkymas reikalauja papildomo dėmesio rizikų valdymui, o taip pat ir kaštų, teisės aktais tokių operacijų dydis yra ribojamas. Dėl to retėja ir bankų padalinių, dirbančių su grynaisiais pinigais, gretos“, – sako J.Drėgva.
Atsižvelgiant į tai, „Eurocash1“ pritaikė alternatyvius sprendimus, užtikrinančius verslui patogų grynųjų įnešimą į banko sąskaitą – įmonė teikia ne tik tradicinę inkasavimo paslaugą, bet vis labiau plečia išmaniųjų seifų tinklą. „Eurocash1“ – pirmoji įmonė, pradėjusi teikti šią paslaugą verslui Lietuvoje.
Išmaniojo seifo veikimo principas išties paprastas – naudodamasis išmaniuoju seifu, kuris tiek išvaizda, tiek veikimu primena bankomatą, kiekvienas kasininkas ar kitas įgaliotas darbuotojas, turintis asmeninį identifikavimo kodą, gali patogiai įnešti pinigus į savo bendrovės sąskaitą, kai tik to prireikia.
Įdėjus grynuosius į įrenginį, šis automatiškai perskaičiuoja pinigų sumą ir darbo dienomis bei banko darbo valandomis grynieji per kelias valandas užskaitomi į kliento banko sąskaitą. Kiekvieną kartą klientui atlikus pinigų įnešimą, yra pateikiamas grynųjų pinigų įnešimo dokumentas, kuriame užfiksuojama grynųjų įnešimo data, laikas ir suma.
„Pirmąkart sprendimas buvo pasiūlytas klientams 2017 metais. Išmanųjį seifą pastatėme Nidoje, vieno iš mūsų klientų parduotuvėje. Tai yra patogi alternatyva grynųjų pinigų inkasavimui toms įmonėms, kuriose pirkėjai dažnai atsiskaito banknotais ir monetomis, bei kurios įsikūrusios nutolusiose vietovėse, o taip pat – dideliems prekybos centrams su daug parduotuvių ir kasos darbuotojų. Išmaniuoju seifu gali naudotis neribotas skaičius skirtingų ir tarpusavyje nesusijusių įmonių ar įmonės darbuotojų“, – pasakoja „Eurocash1“ vadovas.
Saugumu pasirūpinta
Anot J.Drėgvos, klientai gali būti užtikrinti dėl grynųjų pinigų saugumo, kadangi įrenginys yra susietas su „Eurocash1“ pinigų perskaičiavimo centro sistemomis. „Eurocash1“ realiuoju laiku yra žinoma, kokia pinigų suma ir kokiomis kupiūromis ar monetomis yra įdėta į įrenginį. Išmaniajame seife integruota sistema taip pat atlieka patikrą ir užtikrina, kad čia nepatektų apgadinti arba galimai padirbti grynieji pinigai.
Sulig ta akimirka, kai pinigai patenka į išmanųjų seifą, vienintele, atsakinga už jų saugumą, J.Drėgvos teigimu, tampa „Eurocash1“ – visa lėšų suma yra apdrausta.
„Tokia paslauga atlieka reikšmingą vaidmenį ir kalbant apie rizikų suvaldymą – įmonių darbuotojai neberizikuoja savo saugumu, kaip tai darytų savarankiškai įnešdami dideles pinigų sumas į bankomatus ar banko skyrius“, – vieną iš išmaniojo seifo naudų apžvelgė „Eurocash1“ vadovas.
Svarbu paminėti, jog, priklausomai nuo kliento poreikių, gali skirtis ir išmaniųjų seifų talpa. Išmanusis įrenginys gali būti pritaikytas priimti ne tik banknotus, bet ir monetas. Didesnės įmonės dažnai pasirenka naudotis tik joms skirtu įrenginiu, o mažesnės grynuosius gali inkasuoti į bendrą išmanųjį seifą, įrengtą kelioms bendrovėms patogioje vietoje.
„Pavyzdžiui, prekybos centre gali būti daug klientų, besinaudojančių vienu išmaniuoju seifu“, – vieną iš galimų variantų pateikė J.Drėgva.
Įvardija pagrindinį skirtumą
Tarp verslų vis dar populiari ir tradicinė inkasacija, kai „Eurocash1“ inkasavimo ekipažas, sulaukęs kliento suformuoto poreikio arba iš anksto nustatytu periodiškumu, atvyksta ir surenka grynuosius. Tuomet grynieji pinigai pristatomi į vieną iš trijų Lietuvoje veikiančių „Eurocash1“ pinigų perskaičiavimo centrų, ten yra perskaičiuojami ir įskaitomi į kliento banko sąskaitą.
„Mažesni klientai inkasatorius kviečiasi rečiau, kai prikaupia tam tikras pinigų sumas, kad toks atvykimas jiems sąlyginai mažiau kainuotų.
Tuo metu naudojant išmanųjį seifą, klientas taupo atvykimų kiekį – nesvarbu, kiek kartų mes vyktume paimti pinigų, klientas moka fiksuotą mėnesinį mokestį“, – paslaugas palygino „Eurocash1“ vadovas.
Pastebima, kad įmonės, kurios naudojasi išmaniaisiais seifais, mažina ne tik išlaidas, bet ir efektyviau išnaudoja savo darbuotojų darbo laiką. Klientams kasdien nebereikia laukti inkasatorių ekipažo ir skirti laiko grynųjų pinigų tvarkymui. Tuo metu „Eurocash1“, pasitelkiant išmaniųjų seifų programinę įrangą, nuotoliu stebi seifų užpildymą, todėl gali efektyviau planuoti grynųjų pinigų surinkimo maršrutus – taip ne tik optimizuojamas kelionių skaičius, bet ir mažinama į aplinką išmetamų teršalų kiekis.
Apie „Eurocash1“
Apsaugos ir inkasavimo paslaugas teikianti bendrovė „Eurocash1“ veikia jau dvidešimt ketvirtus metus. Tai –Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje žinomas vienas iš rinkos lyderių. Baltijos šalių rinkai bendrovė pristato inovatyvius šio sektoriaus sprendimus ir rūpinasi virš 25 tūkst. objektų, kuriuos saugo ir inkasuoja.
Bendrovė teikia fizinės ir elektroninės apsaugos paslaugas verslo ir privatiems klientams. Atlieka apsaugos ir vaizdo sistemų montavimo, priežiūros bei aptarnavimo paslaugas. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Rygoje teikia „EUROCASH1 Vaults“ individualių seifų nuomos paslaugas – šiuose seifuose klientai gali saugiai laikyti pinigus, dokumentus ar kitus vertingus daiktus.
„Eurocash1“apmokestinimasseifas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.