Prezidentūra dvejoja, ar pakanka valios susitarti dėl gynybos finansavimo: toks požiūris – neteisingas

Prezidento vyriausias patarėjas Kęstutis Budrys mano, kad šiuo metu vykstančiose diskusijose dėl gynybos finansavimo ir poreikių yra per daug supriešinimo. Jis tvirtina, kad toks požiūris – neteisingas ir valdžia turėtų siekti priimti finansavimo sprendimus, dėl kurių jau sutariama.

K. Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K. Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2024-04-30 09:48

„Užtenka priešinti tuos dalykus. Mokesčiai prieš skolinimą, gynyba prieš kitas sritis, vienas gynybos pajėgumas prieš tankus. Einame į priešinimą, o ne sutelkimą. Tai priimkime tuos sprendimus dėl kelių dalykų, dėl kurių yra sutarimas“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K.Budrys.

Nors prezidento patarėjas mano, kad priimti sprendimus iki Seimo rinkimų įmanoma, jis kelia klausimą ar yra valios susitarti dėl gynybos finansavimo.

„Pasižiūrėjus į kelių mėnesių laikotarpį, kai vyko visa diskusija, nepanašu, kad labai skubėtume su sprendimais. Nes atkreipkime dėmesį, kad tokie sprendimai kaip pelno mokestis užtruks ir tik 2026 m. numatytos jo įsigaliojimo sukurtos pajamos“, – komentavo jis.

Prezidentas gavo iniciatyvos „4 procentai“ peticiją

Anot K.Budrio prezidentas jau gavo ir vertina verslo iniciatyvos „4 procentai“ peticiją, kurioje prašoma nustatyti 4 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) tikslą gynybos finansavimui.

„Vakar prezidentas gavo kreipimąsi šios peticijos iniciatorių ir labai rimtai ją (peticiją – ELTA) vertina“, – teigė K.Budrys.

Pasak prezidento patarėjo, nėra keista kalbėti apie 4 proc. gynybai dar nepasiekus 3 proc., nes tokį tikslą siūlo ne valdžia, o verslas.

„Jeigu apie 4 proc. kalbėtų tie, kurie nesugeba sutarti dėl 3 proc., tai būtų paradoksali situacija. Bet šį sykį reikia atkreipti dėmesį į situaciją, kad tai akcentuoja aktyvi visuomenės grupė, sukurianti milžinišką pridėtinę vertę“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet sudarys 2,75 proc. nuo BVP, tačiau siekiama, kad šis dydis artimiausiais metais pasiektų bent 3 proc.

Siekdami suvienyti visuomenę ir paskatinti politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai, pilietiškai nusiteikę Lietuvos verslai ir organizacijos prieš keletą savaičių susijungė į iniciatyvą „4 procentai“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.