Nusitaikė bausti naudojančius vienkartines pakuotes: jau netrukus galėtumėte susidurti su šiais ribojimais

Seimas po svarstymo pritarė „laisviečio“ Kasparo Adomaičio teikiamiems Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams, kuriais numatomos baudos už perteklinį vienkartinių pakuočių naudojimą.

Reiikalavimai, susiję su maisto patiekimu vienkartinėje taroje viešojo maitinimo vietose, galėtų būti įgyvendinami nuo 2025 m. sausio 1 d.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Reiikalavimai, susiję su maisto patiekimu vienkartinėje taroje viešojo maitinimo vietose, galėtų būti įgyvendinami nuo 2025 m. sausio 1 d.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 19, 2024, 2:50 PM

„Už“ įstatymo projektą balsavo 83, susilaikė – 13, „prieš“ nebalsavo nė vienas parlamentaras.

Projektu numatoma skatinti vartotojų ekologinį sąmoningumą ir atsakomybę, mažinti vienkartinių pakuočių naudojimą, uždraudžiant neatlygintinai dalyti maisto ir gėrimų vienkartinę pakuotę viešojo maitinimo vietose bei įpareigojant viešojo maitinimo įstaigas siūlyti daugkartines maisto ir gėrimų pakuotes, jeigu maistas ir gėrimai vartojami vietoje, taip kuriant paskatas daugkartinės maisto ir gėrimų taros sistemos vystymuisi.

Įstatymo iniciatoriai tikina, kad įtvirtinus draudimą viešojo maitinimo vietose neatlygintinai dalyti vienkartinę maisto ir gėrimų tarą bei reikalavimą vartojimui vietoje, daugkartinė maisto ir gėrimų taros su užstatu sistema taps daug patrauklesnė ir konkurencingesnė.

Įstatymo projekte siūlomų nuostatų, susijusių su vienkartinės gėrimų taros neatlygintinu dalijimo draudimu bei alternatyvų siūlymu numatomas skirtingas įsigaliojimas.

Atitinkamai, atsižvelgiant į tai, kad vienkartinei gėrimų tarai jau šiuo metu yra daugybė alternatyvų, daugkartinės gėrimų taros sistemos jau yra prieinamos Lietuvos vidaus rinkoje bei kuriamos ir bandomos naujos, toks reikalavimas galėtų būti taikomas jau nuo 2024 m. sausio 1 d.

Reikalavimai, susiję su maisto patiekimu vienkartinėje taroje viešojo maitinimo vietose, galėtų būti įgyvendinami nuo 2025 m. sausio 1 d., taip numatant laiko ūkio subjektams bei vartotojams pasiruošti.

Patvirtinus įstatymą viešojo maitinimo paslaugą teikiančių fizinių asmenų neatlygintinis vienkartinių plastikinių gaminių, nepateikimas naudoti viešojo maitinimo vietose užtrauktų įspėjimą arba baudą viešojo maitinimo paslaugų teikėjams fiziniams asmenims nuo trisdešimt iki šešiasdešimt eurų ir baudą viešojo maitinimo paslaugų teikėjų juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 100 iki 200 eurų.

Taip pat, viešojo maitinimo paslaugą teikiančių fizinių asmenų neatlygintinis vienkartinių plastikinių gaminių, dalijimas ar pardavimas masiniuose renginiuose ir paplūdimiuose įrengtose viešojo maitinimo vietose vartotojams užtrauktų įspėjimą arba baudą viešojo maitinimo paslaugų teikėjams fiziniams asmenims nuo 30 iki 60 eurų ir baudą viešojo maitinimo paslaugų teikėjų juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 100 iki 200 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.