Vyriausybė: 2 GW ribojimas komercinėms saulės elektrinėms neturėtų būti panaikintas

Vyriausybė nepalaiko grupės parlamentarų siūlymo panaikinti 2 gigavatų (GW) suminės įrengtosios galios ribojimą komercinėms saulės elektrinėms.

saulė, saulės kolektoriai, šviesa, elektra, elektrinė, saulės energija<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
saulė, saulės kolektoriai, šviesa, elektra, elektrinė, saulės energija<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 2:23 PM, atnaujinta Feb 28, 2024, 2:24 PM

Trečiadienį Ministrų kabinetas nubalsavo už Energetikos ministerijos išvadą, kuria siūloma nepritarti penkių Seimo narių pernai lapkritį sėkmingai pateiktoms Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisoms.

Liberalai Andrius Bagdonas, Romualdas Vaitkus ir Viktoras Pranckietis bei Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Algirdas Butkevičius ir Lukas Savickas yra pasiūlę panaikinti 2022 m. įvestą vadinamąją 2 GW kvotą komercinių saulės jėgainių parkų plėtotojams. Jų parengti teisės aktų pakeitimai sėkmingai pateikti Seimui.

Vyriausybės teigimu, apribojimas reikalingas „siekiant apginti elektros vartotojų ir visos visuomenės interesus“, t. y., kad tinklo pajėgumų pakaktų ir komercinių parkų plėtotojams, ir buitiniams bei nebuitiniams gaminantiems vartotojams, o elektros sistema išliktų „patikima ir saugi“.

Dar akcentuojama, kad 2 GW problemą parlamentas jau išsprendė į įstatymą perkėlus Vyriausybė nutarimą, kuriuo leista kvotą viršyti, tačiau kartu numatant, kaip prireikus apriboti komercinių saulės parkų veiklą.

Pasak pataisas inicijavusių parlamentarų, ribojimo panaikinimas leistų atnaujinti, jų teigimu, daugiau nei metus sustojusias investicijas į komercines saulės jėgaines, skatinant jų plėtrą mažinti energijos kainas vartotojams.

Panašius argumentus anksčiau ne kartą yra išsakę ir rinkos dalyviai, dar teigę, kad nepanaikinus 2 GW ribojimo plėtotojai gali pradėti bylinėtis su valstybe – po to, kai gegužės 1 d, įsigalios Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas.

KT lapkričio pradžioje 2 GW apribojimą pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai. KT teigimu, 2022 m. vasarą įvedus šį apribojimą nebuvo numatyta, kaip toliau saulės jėgainių plėtrą vykdyti tą jau pradėjusiems plėtotojams, kurie, įvedus kvotą, ūkinės veiklos tęsti nebegalėjo.

Atsižvelgdamas į KT pastabas parlamentas tuomet į įstatymą perkėlė Vyriausybės nutarimą, pagal kurį komercines saulės jėgaines leidžiama plėtoti ir peržengus 2 GW ribą, tačiau – prireikus – taikant elektros gamybos apribojimus.

2 GW apribojimas komercinėms saulės jėgainėms įvestas siekiant paskirstyti tinklo pajėgumus tarp elektrinių plėtotojų ir gaminančių vartotojų. Jiems paskirsti 2,4 GW iš 4,4 GW tinklo pajėgumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.