Rusų bendrovės dėl sankcijų bėga iš Kipro – darosi sunku vykdyti operacijas

Laisvosios Europos radijas pranešė, kad dėl gausėjančių sankcijų vis daugiau rusų bendrovių iš Kipro keliasi į kitas jurisdikcijas.

Vis daugiau rusų bendrovių iš Kipro keliasi į kitas jurisdikcijas.<br>AP/ELTA asociatyvi nuotr.
Vis daugiau rusų bendrovių iš Kipro keliasi į kitas jurisdikcijas.<br>AP/ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 9:09 AM

Kiprą, kuris nuo seno yra svarbiausia ofšorine rusiško verslo „kiaule taupykle“, paliko ar planuoja palikti mažiausiai dešimt didelių Rusijos bendrovių. Tarp jų yra „TCS Group“ (banko „Tinkoff“ patronuojančioji įmonė), prekyvietė „Ozon“, mažmeninės prekybos bendrovė „Fix Price“ ir „United Medical Group“ (patronuojančioji Europos medicinos centro įmonė).

Kai kurios iš jų kraustosi į Kazachstaną, Jungtinius Arabų Emyratus ir kitas šalis, nesančias Rusijos vyriausybės „nedraugų“ sąraše. Kitos keliasi į Rusijos specialųjį administracinį regioną (SAR) Kaliningrado srityje, kuris buvo įkurtas, siekiant „pritraukti tarptautinį verslą ir investicijas iš užsienio jurisdikcijų“.

Pagrindinė bendrovių pasitraukimo priežastis yra nuolat plečiamas Rusijai dėl pastarosios invazijos Ukrainoje taikomų sankcijų sąrašas. Dėl sankcijų tampa sunku vykdyti operacijas tarp patronuojamųjų ir patronuojančiųjų įmonių. Papildomą poveikį sukelia ir atsakomosios Rusijos sankcijos, kuriomis, pavyzdžiui, ribojamas dividendų mokėjimas.

Paties Kipro atžvilgiu 2023 m. pavasarį pradėtas tyrimas dėl saloje esančių rusų bendrovių, po kurio prieš firmas ir asmenis, padėjusius rusų oligarchams išvengti sankcijų, pradėtos 29 bylos. Nuo gruodžio tyrimą atlikti padeda JAV FTB agentai.

Pranešama, kad Ukrainos prezidento biuro vadovo Andrijaus Jermako ir Frymeno-Spolio tarptautinių mokslų instituto direktoriaus, ambasadoriaus Michaelo McFaulo vadovaujama sankcijų Rusijai darbo grupė parengė naujus tyrimus, orientuotus į Rusijos pastangas apeiti eksporto kontrolės apribojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.