„Didžiausias iššūkis verslui buvo prisitaikyti prie naujų ribojimų, nes buvo keičiamos ne tik maisto produktų receptūros, bet ir technologiniai procesai, kurie pareikalavo didelių finansinių išteklių. Maisto produktų kontrolė apima visas grandis, t. y. tyrimai dėl transriebalų atliekami ne tik Lietuvos gamintojų gaminamos produkcijos, bet ir importuojamų iš trečiųjų šalių“, – pranešime spaudai teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.
Anot VMVT atstovės, daugiausia neatitikimų nustatoma įvežamuose iš užsienio maisto produktuose. Dažniausiai tai lemia ne visose šalyse maiste ribojamų transriebalų kiekis ir nepakankama kontrolė.
Tyrimais nustatyta, kad transriebalai yra vienas pagrindinių rizikos faktorių susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Lietuva jau nuo 2019 metų taikė transriebalų kiekio ribojimus rinkai tiekiamuose maisto produktuose, o Europos Sąjungoje transriebalai maiste pradėti riboti 2021 metais.