Siūlymui pardavinėti elektronines cigaretes tik vaistinėse – kirtis: gydytojai ir verslininkai įžvelgia rizikų

Seimo nario Aurelijaus Verygos siūlymas leisti elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse vis dar nesulaukia didelio palaikymo. Tiek medikų, tiek verslo atstovai prieštarauja idėjai elektroninius rūkalus priskirti vaistiniams preparatams. Gydytojai įžvelgia riziką, jog elektronines cigaretes pateikiant kaip gydymo priemonę būtų klaidinami pacientai. Tuo metu verslininkai įspėja dėl galimo šešėlinės prekybos suklestėjimo.

Aurelijaus Verygos siūlymas leisti elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse vis dar nesulaukia didelio palaikymo.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijaus Verygos siūlymas leisti elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse vis dar nesulaukia didelio palaikymo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

2023-11-08 13:50, atnaujinta 2023-11-08 14:56

„Siūlymo esmė yra paprasta – leisti elektroninėms priemonėms ir jų užpildui, kuris turėtų būti tada nikotininis užpildas, prekiauti tik vaistinėse ir tik tais atvejais, jeigu elektroninės cigaretės ar jų pildyklės bus priskirtos vaistiniams preparatams ar kompensuojamoms medicinos pagalbos priemonėms“, – savo siūlymą Sveikatos reikalų komiteto posėdyje dar kartą pristatė A. Veryga, pabrėždamas, kad kol kas kalbama tik teoriškai, nes nėra elektroninių cigarečių, reglamentuotų kaip vaistiniai preparatai.

„Kalbame viso labo tik apie teorinę galimybę, jeigu kas nors sukurtų šiuos prietaisus kaip standartizuotus, pavyzdžiui, kaip yra nikotininiai pleistrai, nikotininės kramtomos gumos ar inhaliatoriai. Jeigu tokia priemonė būtų sukurta ir registruota kaip vaistinė priemonė, tik tada jie galėtų atsidurti vaistinėse. Šiandien tokių preparatų neturime“, – akcentavo „valstietis“.

Pritarti politiko siūlymui buvo linkę tik Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovai, pabrėždami, kad šiuo metu galiojančios ekonominės sankcijos neatgraso elektronines cigaretes parduodančių verslų nuo pažeidimų darymo.

„Nuo 2011 metų pirmą kartą NTAKD susiduria su verslu, kuris elgiasi tikrai socialiai neatsakingai, ieško įvairių būdų, kaip apeiti įstatymus. Vienai įmonei nuo 2018 m. 26 kartus buvo skirtos ekonominės sankcijos už įvairius pažeidimus, susijusius su elektroninių cigarečių prekyba, kita įmonė 16 kartų buvo bausta“, – posėdyje kalbėjo NTAKD Licencijavimo skyriaus vedėja Violeta Verseckienė.

„Tikrai matome, kad šiuo metu galiojančios ekonominės sankcijos, baudų dydžiai, licencijų atėmimai iš esmės neatgraso nuo daromų pažeidimų“, – pabrėžė ji, pridurdama, kad departamentas iš esmės galėtų pritarti įstatymo projektui.

Idėjai priešinasi ir gydytojai, ir verslininkai

Kategoriškai prieš elektroninių cigarečių pardavimą vaistinėse pasisakė Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos (LŠGPS) valdybos narė Alma Astafjeva, pabrėždama, kad medikai neturėtų būti įtraukiami į tokias iniciatyvas. Anot jos, jei gydytojai pradės išrašinėti receptus elektroninėms cigaretėms, bus sukurtas klaidingas šių priemonių įvaizdis.

„LŠGPS pasisako prieš bet kokią iniciatyvą į tokį projektą įtraukti gydytojus. (...) Reikia suprasti, kad gydytojai neturėtų vertinti žalos ir naudos. Pats projektas atrodo visai gražiai, bet iš kitos pusės neturėtų būti įtraukti gydytojai į šią iniciatyvą ir į tokį projektą“, – posėdyje teigė A. Astafjeva.

„Kas šiuo metu transliuojama – gydytojams bus prievolė rašyti receptus elektroninėms cigaretėms. Kokia informacija pasiekia pacientus – kad elektroninės cigaretės yra geros, nes išrašinės receptus gydytojas ir elektroninės cigaretės bus parduodamos vaistinėse“, – akcentavo šeimos gydytoja, pridurdama, kad kovai su elektroninių cigarečių vartojimu reikėtų pasitelkti kitas priemones.

Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos (NECA) lobistas Mindaugas Janulionis argumentavo, kad priėmus tokį įstatymo pakeitimą, Lietuvoje gali padidėti šešėlinės prekybos mastai.

„Vyriausybės išvadoje rašoma, kad kadangi prekės Europos Sąjungoje juda laisvai, pas mus įvedus tiesioginį draudimą prekiauti elektroninėms cigaretėms, išskyrus vaistinėse, dar labiau suklestėtų šešėlinė prekyba, kuri, mūsų asociacijos įsitikinimu, yra pagrindinė problema Lietuvoje“, – kalbėjo M. Janulionis.

Šiuo metu galima registruoti elektronines cigaretes kaip vaistinius preparatus

Verslo asociacijų atstovai atkreipė parlamentarų dėmesį į tai, kad ir šiuo metu Lietuvoje galima elektronines cigaretes registruoti kaip vaistinius preparatus.

„Pagal dabartinį galiojantį reglamentavimą elektronines cigaretes ir dabar galima registruoti kaip vaistinius preparatus ir tiekti juos vaistinėms, ten parduoti“, – teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas.

Anot Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, jei elektroninės cigaretės būtų registruojamos kaip medicinos pagalbos priemonės, jos automatiškai atsirastų vaistinėse. Todėl, pažymėjo ji, siūlomas įstatymo projektas nėra reikalingas.

„Tai iš esmės šio projekto net nereikia, kad elektroninės cigaretės, kurios būtų registruojamos kaip vaistinis preparatas, atsidurtų vaistinėse. Jeigu taip bus, tai jos vaistinėse ir bus“, – akcentavo LVA pirmininkė.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Seime po pateikimo buvo pritarta siūlymui leisti parduoti elektronines cigaretes tik vaistinėse ir tik su gydytojo išrašytu receptu. Rudenį registruotas šio siūlymo pakeitimas, įtraukiant sąlygą, kad elektroninės cigaretės turėtų būti pripažintos tinkamais produktais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami kaip pagalbos priemonės metantiems rūkyti.

Tokį pasiūlymą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo narių grupė: A. Veryga, Orinta Leiputė, Vytautas Kernagis, Algirdas Butkevičius, Jurgis Razma, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Aušrinė Norkienė, Viktoras Pranckietis, Antanas Matulas, Rita Tamašunienė ir kiti.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ir tik tais atvejais, jei elektroninės cigaretės ir jų pildyklės bus priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.