Komandiškumo jausmas: kodėl tai svarbu ir ką suteikia darbas palaikančioje komandoje?

Nors atlyginimo dydis yra vienas iš svarbiausių aspektų renkantis darbovietę, tačiau personalo valdymo ekspertai įsitikinę – ne mažiau aktualus ir komandos narių santykis bei komandiškumo jausmas. Penktus metus iš eilės „Top Employer Europe“ ir „Top Employer Lietuva“ sertifikatus pelniusi įmonė „Lidl Lietuva“ ne tik siūlo didžiausią atlyginimą sektoriuje ir stabilią darbo vietą, bet ir rūpinasi, kad darbuotojai komandoje jaustųsi išklausyti, įvertinti už pasiekimus bei turėtų galimybę pabendrauti su kolegomis už darbo ribų.

Penktus metus iš eilės „Top Employer Europe“ ir „Top Employer Lietuva“ sertifikatus pelniusi įmonė „Lidl Lietuva“ ne tik siūlo didžiausią atlyginimą sektoriuje ir stabilią darbo vietą, bet ir rūpinasi, kad darbuotojai komandoje jaustųsi išklausyti, įvertinti už pasiekimus bei turėtų galimybę pabendrauti su kolegomis už darbo ribų.
Penktus metus iš eilės „Top Employer Europe“ ir „Top Employer Lietuva“ sertifikatus pelniusi įmonė „Lidl Lietuva“ ne tik siūlo didžiausią atlyginimą sektoriuje ir stabilią darbo vietą, bet ir rūpinasi, kad darbuotojai komandoje jaustųsi išklausyti, įvertinti už pasiekimus bei turėtų galimybę pabendrauti su kolegomis už darbo ribų.
LIDL Lietuva valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė
LIDL Lietuva valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 3:57 PM

Anot „Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės, organizacijos rezultatai ir pasiekimai priklauso nuo efektyvios ir bendradarbiaujančios komandos, todėl „Lidl Lietuva“ kuria tokią atmosferą, kurioje darbuotojai būtų lygiaverčiai, jaustųsi reikalingi ir matytų savo darbo svarbą įmonei.

Svarbu žinoti bendrą tikslą

Pirmiausia, siekiant darbovietėje sukurti ir palaikyti draugišką aplinką, svarbu sukurti tokią aplinką, kurioje komandos nariai jaustųsi lygiaverčiais ir visi dirbtų vieningai.

„Organizacijoje skatiname lygiavertiškumą – visi darbuotojai tarpusavyje bendrauja kaip lygūs su lygiais. Neatsižvelgiant į tai, kokias pareigas užima kolega, vieni į kitus kreipiamės „tu“. Taip pat užtikriname, kad prireikus pagalbos, pavyzdžiui, esant dideliam parduotuvės užimtumui, tam tikras užduotis gali atlikti bet kuris kolega, nesvarbu, ar jis užima parduotuvės vadovo ar pardavėjo pareigas. Savo darbuotojais rūpinamės nuo pirmosios dienos – ypač daug dėmesio skiriame adaptacijai, aiškiems apmokymams“, – sako S.Savickienė.

Jai pritaria ir Eglė Staniulionė „Bitės“ žmonių ambasados vadovė. Jos teigimu tam, kad pavyktų pasiekti gerų rezultatų, visi komandos nariai – tiek vadovai, tiek darbuotojai turėtų dirbti išvien, vardan geresnių organizacijos rezultatų.

„Norint, kad komanda dirbtų efektyviai ir vieningai, būtina supažindinti su bendru tikslu, kurio link einama. Darbuotojai turi žinoti ir pagrindinę įmonės viziją bei kokią įtaką kiekvieno iš jų indėlis turi organizacijai. Todėl įmonėje reguliariai organizuojame metinius pokalbius su tiesioginiu vadovu, kurių metu suteikiama galimybė aptarti bendrus tikslus ir jiems pasiekti reikalingas priemones“, – aiškina E.Staniulionė.

Svarbu paminėti pergales ir apdovanoti už pasiekimus

Lengviau susitelkti į bendrą tikslą padeda ir kiekvieno komandos nario įdirbio ar talento pastebėjimas bei įvertinimas. Pasak S.Savickienės, svarbu, kad kiekvienas darbuotojas jaustųsi įmonės dalimi ir suprastų savo veiksmų prasmę.

„Nuolat kuriame tokią atmosferą, kurioje darbuotojai žinotų, kad yra vertinami ir jaustųsi reikalingi. Pavyzdžiui, visi komandos nariai kartu mini kiekvienos naujos parduotuvės atidarymą, kadangi sėkminga plėtra yra kiekvieno mūsų individualus ir kartu komandos indėlis. Kaskart švenčiant naujos parduotuvės atidarymą, visi įmonės padaliniai gauna simbolinę dovaną – vaisių rinkinius“, – pažymi „Lidl Lietuva“ personalo vadovė ir valdybos narė.

S.Savickienės teigimu, „Lidl Lietuva“ darbuotojai yra vertinami tiek už jų indėlį į pasiektus tikslus, tiek už pagalbą kolegoms. Kasmet parduotuvėse vyksta metų komandos konkursas, kurio metu renkama geriausius rezultatus pademonstravusi komanda. O kas mėnesį vykstanti „Mėnesio kolegos“ iniciatyva padeda išreikšti komandos narių dėkingumą.

Nefomalios veiklos – stiprina bendradarbiavimą

Komandiškumo jausmui kurti svarbu ne tik santykiai darbe, bet ir už jo ribų. S.Savickienės teigimu, svarbu suteikti galimybę komandos nariams bendrauti neformalioje aplinkoje ir ne vien apie darbinius reikalus.

„Lidl Lietuva“ organizacijoje skiriame papildomą biudžetą komandų stiprinimo veikloms. Organizuojame komandinius konkursus, pavyzdžiui, nepamirštame kartu švęsti įvairias šventes – Jonines, Kalėdas, Velykas, organizacijos gimtadienį. Minime šeimos dieną, kurios metu kviečiame darbuotojų vaikus iš arčiau susipažinti su įmonės veikla. Taip pat darbuotojams yra pasiekiama vidinė mobilioji programėlė, leidžianti dalintis įspūdžiais ar naujienomis tarp organizacijos darbuotojų“, – pasakoja „Lidl Lietuva „ personalo vadovė ir valdybos narė.

Pasak E.Staniulionės, komandos pokalbiams ir bendravimui ne apie darbinius reikalus padeda ir aplinka, esanti darbovietėje.

„Esame įrengę ne tik bendrą darbo erdvę, bet ir poilsio zonas, kuriose komandos nariai gali leisti laiką pertraukų metu, bendrauti tarpusavyje ne darbo klausimais ir taip geriau susipažinti. Žinoma, taip pat skiriame biudžetą komandinėms veikloms ne darbo metu – vakarienei restorane ar renginiams“, – sako E.Staniulionė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.