Sunegalavę lietuviai turi gydytis kaip išmano: daugėja miestų, kur sekmadieniais nedirba nė viena vaistinė

Jau kelerius metus kalbama, kad Lietuvoje trūksta vaistininkų. Dėl šios problemos Raguvos miestelyje esanti vaistinė dirba tik tris dienas per savaitę, ir tai – iki trečios valandos po pietų. Miestelio gyventojai sako, kad prireikus vaistų, tenka važiuoti į Panevėžį.

Vaistinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaistinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Gintarinės vaistinės“ tinkle šešios vaistinės yra uždarytos po reguliacijos.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
„Gintarinės vaistinės“ tinkle šešios vaistinės yra uždarytos po reguliacijos.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 10:07 PM

Tokių, retai dirbančių vaistinių, ateityje gali daugėti. Vaistininkai sako, kad nepraėjus nė mėnesiui nuo to laiko, kai farmakotechnikams uždrausta dirbti vieniems, tenka trumpinti daugelio vaistinių darbo laiką ar net visai sustabdyti kai kurių veiklą.

„Gintarinės vaistinės“ tinkle šešios vaistinės yra uždarytos po reguliacijos. Keliasdešimt vaistinių nebedirba sekmadieniais, o apskritai darbo laiko pakeitimai palietė apie trečdalį tinklo vaistinių“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė „Gintarinės vaistinės“ generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

„Turbūt bus atsisakyta darbo savaitgaliais, atostogų metu savaitei ar dviem gali būti uždaromos vaistinės. Pagal situaciją“, – aiškino „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Pasak Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, skaičiai išties nedžiugina – užsidarė ar veiklą sustabdė jau 34 didžiųjų tinklų vaistinės.

„Taip pat yra regionų, miestų, kur savaitgaliais labai sudėtinga įsigyti vaistų. Vien sekmadieniais nuo liepos 1 d. nebedirba 150 vaistinių. Yra tokių miestų, kur sekmadieniais nedirba nė viena vaistinė: Zarasai, Švenčionėliai, Švenčionys, Visaginas, Pabradė, Skuodas, Pasvalys“, – vardijo ji.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija pateikia kiek kitokius duomenis.

„Valstybinės vaistų kontrolės duomenimis, mes turime tokią informaciją, kad birželio mėnesį buvo panaikintos aštuonios licencijos, liepos mėnesį – šešios. Įdomus faktas: vaistinės ne tik užsidaro – atsidaro ir naujų“, – sakė Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

„Vaistinės licencija panaikinama per trejus metus, tai jeigu mes tik tais biurokratiškais duomenimis kliaunamės, tai yra viena, bet reali situacija tokia: žmogus ateina ir mato užkabintą ženklą, kad vaistinė nebedirba“, – komentavo K.Nemaniūtė-Gagė.

Farmakotechnikas – vaistininko padėjėjas. Jis neturi įgijęs magistro laipsnio, dėl to kai kurių paslaugų pacientui negali suteikti.

„Šiuo metu mes turime skiepijimą, turime farmacinės rūpybos paslaugą. Tokių paslaugų tik daugės. Svarbu akcentuoti, kad tas paslaugas gali ir galės vykdyti tik vaistininkas“, – pabrėžė A.Oraitė.

„Sulig liepos 1-ąja farmakotechnikų kompetencija tikrai niekur nedingo. Juolab kad turime išdirbusių ir 20 ar 30 metų. Jų kvalifikacija neabejojame“, – tikino V.Bečelytė.

„Jeigu kalbame apie žmogiškąją pusę, tai moraliniu aspektu, manau, palietė visus mūsų tinklo darbuotojus“, – antrino R.Bagdonavičienė.

Per nuotolį vaistininkų prižiūrimi farmakotechnikai galės dirbti vieni miesteliuose, kuriuose gyvena mažiau nei 3 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.