„Naujosios rūtos“ fabriką įsigijusi „Vilniaus pergalė“ ketvirtus metus tęsia atnaujinimą ir naujų technologijų diegimą. Iš pradžių čia buvo perkelta legendinių sausainių „Gaidelis“ kepimo linija, o dabar šiame ceche imta kepti ir krekerius.
„Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius Rolandas Jančeris sakė, kad buvo atlikti rinkos tyrimai, įvertintas poreikis, nes iš JAV į Senąjį Žemyną atkeliavę krekeriai Lietuvoje tik populiarėja. Tai rodo ir faktas, kad iki šiol Lietuvoje buvo prekiaujama tik įvežtiniais krekeriais.
Buvo įvertinta, kad vis šiltesnės vasaros turi įtakos šokolado pardavimų svyravimams, todėl nutarta imti gaminti daugiau visus metus paklausių produktų.
„Prieš metus pristatėme miltinių gaminių su įvairiais organizmui naudingais priedais liniją – „Gaidelio“ pusrytainius su septyniais grūdais, B grupės vitaminais, folio rūgštimi, magniu, geležimi bei kitais priedais, o dabar – ir „Gaidelio“ krekerius“, – sakė įmonės vadovas.
Krekerius kepti reikia specialių žinių, nes paprasto trapaus užkandžio gamyba pakankamai sudėtinga. Mat išmaišytai tešlai reikia laiko fermentuotis, po to ji iškočiojama mikrono tikslumu ir vienas ant kito suklojami penki sluoksniai.
Tada specialus presas juos suspaudžia, volas subado skylutes, suformuoja sausainius, galiausiai jie pabarstomi druska ir keliauja į krosnį. Kol ratą apsukę ir atvėsę krekeriai patenka į pakavimo liniją, praeina valanda. Visus procesus kontroliuoja kompiuteriai, neleidžiantys nukrypti nei nuo svorio, nei nuo kokybės standartų – nepriekaištingai iškeptų krekerių pakelis privalo sverti ne mažiau 70 gramų.
Šiauliuose dirbantį kolektyvą kelias savaites paslapčių mokė šios srities profesionalas iš Italijos, kuris yra konsultavęs ne vieną didįjį sausainių ir krekerių gamintoją.
„Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius įsitikinęs, kad ši investicija bus sėkminga. Tai rodo besikeičiantys vartotojų įpročiai – lietuviai yra pamėgę užkandžius.
„Didžiuojamės ne vien pirmąja tokia linija Baltijos šalyse, bet ir atrasta galimybe kepant krekerius naudoti ne itališkus, o lietuviškus miltus“, – sakė R.Jančeris.
Per 8 valandų pamainą ceche iškepama po 3 tonas trijų rūšių krekerių. Vėliau ketinama asortimentą plėsti dar dviem rūšimis. Tuo tarpu sausainių „Gaidelis“ gamyba kur kas našesnė – toje pačioje linijoje iškepama po 10 tonų šių skanumynų.
„Vilniaus pergalė“ investavo ir į atsinaujinančią energiją – kieme sumontuota 500 kilovatų galios saulės energijos jėgainė. Tiesa, net tokio dydžio jėgainė pagamins tik trečdalį reikiamos energijos.
Įmonės vadovas sakė, kad nuo 2019 m. pradėjus įsigyto fabriko atnaujinimą produkcijos kasmet pagaminama beveik du kartus daugiau: „Naujoji produktų linija leis siekti dviejų ambicingų tikslų. Pirmasis – padidinti miltinių produktų su „Gaidelio“ prekės ženklu pardavimus vietinėje rinkoje, antrasis – didinti eksportą į Latviją, Estiją, Lenkiją ir Bulgariją bei į JAV bei Vakarų Europos rinkas.“
Tai – ne paskutinė „Vilniaus pergalės“ investicija Šiauliuose. Darbuotojams sąlygas jau gerokai pagerinusi įmonė planuoja plėtrą ir vasaros pradžioje įdarbins dar 15 žmonių.