Pasakė, kodėl dabar – pats metas imtis statybų ir kada tam blogesnio laiko nė nesugalvosi

Visai neseniai individualių namų statybų sektorius praktiškai buvo sustojęs. Rankinį stabdį naujakuriai traukė dėl išaugusių paskolų palūkanų. Šią žiemą daug statybos brigadų, kurios statydavo individualius namus, gavo šaltą dušą, nes niekam jų nereikėjo. Todėl arba mažindavo kainą, arba darbuotojai eidavo bent per žiemą įsidarbinti į statybines įmones. Jos ir pačios stebėjosi – nėra buvę, kad per savaitę paskambintų trys darbo ieškantys mūrininkai.

Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prie prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 9:46 AM

Statybos kainų ekspertas, įmonės „samatele.lt“ vadovas Mindaugas Laučys portalui lrytas.lt aiškino, kad statybos medžiagų kainos pradėjo kristi rudens pabaigoje. Tokią pat kryptį jos išlaikė iki sausio pradžios, kada stabilizavosi.

Dabar bendras statybinių medžiagų kainų lygis beveik grįžęs į buvusį prieš karą ir prieš karantiną. Tiesa, ne visų medžiagų.

M.Laučys išskyrė kelias gaminių grupes, kur kainos ne tik kad nesikeitė, bet net ir didėjo. Pirma, tai medžiagos, susijusios su šildymu ir vėdinimu. „Panašu, kad tam yra didelis poreikis. Tai patys šilumos sistemos agregatai, sistemos oras-vanduo, oras-oras, geoterminiam šildymui reikalingi dalykai. Čia sudedamosios dalys – spalvotieji metalai. Jų kaina nekrito ir tikėtina, kad nuo pavasario vėl pradės augti. Įprastai ji ima kilti kovo-balandžio mėnesiais“, – komentavo M.Laučys.

Jis neatmeta, kad minėtų gaminių kainoms poveikį gali daryti ir gamyklų lūkesčiai, kad jų produkcija brangs. Čia veikia paprasti dėsniai: jei rinka noriai perka prekes, gamintojai kainas stipriai kelia. Jei poreikio nebus, kainų ne tik nedidins, bet gal ir mažins.

Tikėtina, kad gali nesustoti brangti stiklo gaminiai. „Sunku vienareikšmiškai pasakyti, kodėl. Viena priežasčių – pernai pasijutusi stiklo krizė, nes pasaulyje pradėjo trūkti jam reikiamo gaminti smėlio. O galbūt veikia ir kokie susitarimai“, – svarstė pašnekovas.

Taip pat brango aliuminis, plastikas, ne tik pats stiklas – bendras brangimas siekė apie 30 proc.

Kitiems gaminiams, M.Laučio manymu, nėra priežasčių brangti. Pernai vasarą kubinis metras polistireno kainavo ir 100 eurų, tačiau šiandien – 30 eurų. „Klausimas, ar kaina didės, o jei didės, tai tikriausiai simboliškai, – prognozavo „samatele.lt“ vadovas. -

Apskritai pernai buvo labai keistas laikotarpis: tiekėjai be išankstinio perspėjimo, kad gaminių kaina augs, siųsdavo pranešimus. O tu arba perki, arba neperki. Labai tikiuosi, kad šiais metais to nebebus“.

To tikėtis leidžia šiuo metu rinkoje įsivyravęs savitas sąstingis. Pašnekovas spėjo, kad viena to priežasčių gali būti faktas, jog gruodžio-sausio mėnesiais individualių namų sektorius praktiškai buvo sustojęs. Rankinį stabdį naujakuriai traukė dėl išaugusių paskolų palūkanų.

Labai panašus stabtelėjimas buvo pernai rugpjūtį, kai paskolų praktiškai nebuvo išduodama. Tąkart, anot M.Laučio, žmones išgąsdino pranešimai apie dujų ir elektros kainas.

„Dabar – apsišniukštinėjimo laikotarpis, kai žmonės laukia, kas čia bus. Jei statistiškai iki pandemijos medžiagų kaina pradėdavo didėti kovą ir per visus metus pakildavo ne daugiau kaip 15–20 proc., tai per praėjusius dvejus metus kainų augimas prasidėdavo jau sausio 1 dieną ir iš karto šokdavo 20 proc. Jei šiais metais neatsitiks nieko tokio, kas kainą neprognozuojamai augins, manau, ji turėtų grįžti į statistinį normalų sezoninį kainos augimą“, – svarstė statybos kainų specialistas.

Jis pataria: dabar – pats metas sudaryti sutartį su statybininkais ir pradėti statybas arba užsifiksuoti kainas. Tiesa, veikiausiai tam tikro kainos didėjimo koeficiento nepavyks išvengti.

Statistiškai blogiausias metas imtis statybų – vasara, kai visi statybininkai rezervuoti. Ir statybinių medžiagų kainos vasarą – liepą – pačios didžiausios, mat tuo metu pati didžiausia jų paklausa, o gamyklos nespėja jos patenkinti.

„Statybos darbų kaina natūraliai augs – geri specialistai visada daug kainavo. Tiesa, dėl sumenkusio poreikio statyti darbų kaina turėtų kristi, bet bendras kainų lygis išsilaikys dėl infliacijos ir pakilusio minimalaus mėnesio užmokesčio.

Šią žiemą daug statybos brigadų, kurios statydavo individualius namus, patyrė šoką, nes niekam jų nereikėjo. Todėl arba mažindavo kainą, arba darbuotojai eidavo bent per žiemą įsidarbinti į statybines įmones. Jos ir pačios stebėjosi – nėra buvę, kad per savaitę paskambintų trys darbo ieškantys mūrininkai“, – kalbėjo M.Laučys.

Gali atsiliepti žemės drebėjimas Turkijoje

„Patarimas – vienas: bet kokius statybos darbus planuodami nepagailėkite lėšų kokybiškam projektui. Projektavimo metu atlikti namų darbai sutaupys daug jūsų lėšų. Daug užsakovų pradeda statyti neturėdami detalaus projekto, o tai lemia dideles išlaidas. Klaidos statybos metu labai brangiai kainuoja“, – sakė Statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

Jis, remdamasis naujausia Valstybės duomenų agentūros medžiaga, teigė, kad statybos medžiagų kainų lygis lieka pakankamai aukštas.

Pašnekovo teigimu, ateityje jį lems geopolitiniai įvykiai Europoje. „Jeigu karo veiksmai Ukrainoje bus nutraukti, tai sugriautų miestų atstatymui bus reikalingas didžiulis statybinių medžiagų kiekis. Todėl tikėtis medžiagų pigimo lyg ir nėra prielaidų, nebent į ES zoną ateitų recesija, kuri kainų lygį pažemintų. Tačiau, kaip ir minėjau, viską lems geopolitiniai įvykiai Ukrainoje“, – portalui lrytas.lt kalbėjo D.Gedvilas.

Šiuo metu statybininkai gauna visas reikiamas žaliavas, bet situacija gali pasikeisti. Tiesa, tiekimo terminai pailgėję, bet kol kas statybos rangovams dėl to didesnių problemų nekyla.

„Jeigu karas tęsis ir sankcijos agresoriui bus tęsiamos, gali pasijausti metalų, granitinės skaldos, medienos stygius. Pritaikius sankcijas šias medžiagas atsivežame iš kitų šalių, bet jų tiekimo galimybės taip pat nėra begalinės. Pavyzdžiui, Turkijai iškilo didelis iššūkis atstatyti per žemės drebėjimą sugriautus miestus ir kaimus. Šios šalies gamintojai tiekė metalo, stiklo ir kt. gaminius. Akivaizdu, kad šios medžiagos bus paklausios ir Turkijoje, tad mums jų gali pritrūkti“, – svarstė Statybininkų asociacijos prezidentas.

Kol kas, anot jo, statybos lyderiai Lietuvoje užsakymų portfelius pildo sklandžiai ir prielaidų mažėti kainoms nematyti. Gali būti, kad kylantis darbo užmokestis ir ES paramos lėšos padidins statybos paslaugų poreikį mūsų šalyje. Tai gali lemti nedidelį kainų augimą. Bet galiausiai viskam įtaką darys karo veiksmų eiga Ukrainoje. „Aplinkinėse rinkose statybų apimtys mažėja, ši banga gali atsiristi ir iki Lietuvos. Ir jeigu taip atsitiks, kainų indeksas pradės mažėti“, – teigė D.Gedvilas.

Gyvenamųjų namų statyba brango 14 proc.

Kaip nurodo Valstybės duomenų agentūra, per metus – 2023 m. sausį palyginti su 2022 m. sausiu – statybos sąnaudų elementų kainos padidėjo 15,2 proc. Tai lėmė statybinių medžiagų ir gaminių kainų (17,7 proc.), mašinų ir mechanizmų darbo valandos kainos (16,1 proc.), vidutinio valandinio bruto darbo užmokesčio (10,3 proc.) ir pridėtinių išlaidų (0,3 proc.) padidėjimas.

Inžinerinių statinių statyba per metus pabrango 16,9 proc., gyvenamųjų pastatų – 14,1 proc., negyvenamųjų pastatų – 14,2 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.