Daugumoje darboviečių 4 darbo dienų savaitės eksperimentas pasiteisino – neplanuoja grįžti prie senos tvarkos

Didžiausias pasaulyje eksperimentas taikyti keturių dienų darbo savaitę buvo pavadintas „dideliu proveržiu“, nes dauguma jame dalyvavusių įmonių pareiškė, kad po bandomojo projekto ir toliau laikysis trumpesnės darbo savaitės.

Dauguma įmonių po bandomojo projekto ir toliau laikysis trumpesnės darbo savaitės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dauguma įmonių po bandomojo projekto ir toliau laikysis trumpesnės darbo savaitės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-21 10:06

Jungtinėje Karalystėje vykdyto bandomojo projekto rezultatai antradienį bus pristatyti įstatymų leidėjams, o kampanijos dalyviai ragina juos visiems dirbantiems britams įvesti 32 valandų darbo savaitę.

Bandomajame projekte dalyvavo 61 įmonė iš įvairių JK sektorių. Jos nuo praėjusių metų birželio įsipareigojo šešis mėnesius 20 proc. sutrumpinti visų darbuotojų darbo laiką. Esminis dalykas – įmonės turėjo užtikrinti, kad jų darbuotojams nebus mažinamas darbo užmokestis.

Mažiausiai 56 iš 61 dalyvavusios įmonės teigė, kad planuoja ir toliau taikyti keturių darbo dienų savaitės režimą, o 18 įmonių patvirtino, kad ši politika tapo nuolatiniu pokyčiu. Vos trys įmonės teigė, kad kol kas neįsivedė keturių darbo dienų savaitės.

Tyrimą atliko Kembridžo universiteto ir JAV Bostono koledžo mokslininkai, o bandomąjį projektą koordinavo pelno nesiekianti organizacija „4 Day Week Global“, bendradarbiaudama su analitiniu centru „Autonomy“ ir organizacija „4 Day Week Campaign“.

Rezultatai parodė, kad tarp maždaug 2 900 darbuotojų, išbandžiusių trumpesnę darbo savaitę, gerokai sumažėjo streso ir įvairių ligų.

Apie 39 proc. darbuotojų teigė, kad, palyginti su bandymo pradžia, patyrė mažiau streso, o nedarbingumo dienų skaičius projekto metu sumažėjo maždaug dviem trečdaliais.

Žmonės buvo daug labiau linkę likti savo darbo vietose, nepaisant to, kad eksperimentas vyko „didžiojo atsistatydinimo“ laikotarpiu, kai rekordiniai darbuotojų skaičiai išeidavo iš darbo ieškodami didesnio lankstumo, teigiama ataskaitoje.

Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, iš tyrime dalyvaujančių įmonių išėjo 57 proc. mažiau darbuotojų. Be to, labai sumažėjo nerimo, miego sutrikimų ir perdegimo lygis, o daugiau darbuotojų teigė, kad tapo lengviau derinti darbą su priežiūros pareigomis.

Rezultatai parodė, kad įmonių pajamos eksperimento metu vidutiniškai padidėjo 1,4 proc., o lyginant su tuo pačiu 2021 metų šešių mėnesių laikotarpiu – net 35 procentais.

Vis dėlto keli vienos didelės įmonės darbuotojai pranešė susirūpinę dėl padidėjusio darbo krūvio, pastebėję, kad jų darbas suintensyvėjo arba kad jiems tenka stengtis per turimą laiką atlikti daugybę darbų.

Rezultatai taip pat atskleidė, kad kai kurie vadovai ir darbuotojai pajuto, jog dėl dėmesio efektyvumui darbo vieta tapo mažiau sociali, o tai ypač svarbu kūrybinėms įmonėms.

Eksperimente dalyvavo įvairių pramonės sektorių įmonės: 8 buvo iš rinkodaros bei reklamos srities, 7 – iš profesinių paslaugų sektoriaus, pavyzdžiui, turto valdymo įmonė Liverpulyje ir draudimo bendrovė Londone. Projekte taip pat dalyvavo 5 labdaros ir pelno nesiekiančios įmonės, švietimo, finansų, sveikatos priežiūros ir internetinės mažmeninės prekybos įmonės.

Dauguma įmonių nusprendė visiems darbuotojams suteikti laisvą penktadienį, kai kurios leido rinktis pirmadienį arba penktadienį, o dar kitos pasirinko variantą, kad visiems darbuotojams nebūtų bendros laisvos dienos.

Antradienį Bendruomenių rūmuose vyksiančiame renginyje kampanijos dalyviai ir mokslininkai pristatys tyrimo rezultatus. Renginiui pirmininkaus parlamento narys leiboristas Peteris Dowdas, spalio mėnesį pateikęs 32 valandų darbo savaitės įstatymo projektą, pagal kurį maksimali darbo savaitė visiems JK darbuotojams būtų sutrumpinta nuo 48 iki 32 valandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.