„Simpsonai“ Kinijoje – po didinamuoju stiklu: pašalino seriją apie priverstinį darbą

„Disney“ iš Honkongo transliacijos svetainių pašalino „Simpsonų“ epizodą, kuriame kalbama apie darbo stovyklas Kinijoje.

Naujausiame sezone nebėra serijos pavadinimu „Piktoji Liza“.<br>Stop kadras.
Naujausiame sezone nebėra serijos pavadinimu „Piktoji Liza“.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 1:06 PM

Šią savaitę žiniasklaidoje išplito informacija, kad naujausiame sezone nebėra serijos pavadinimu „Piktoji Liza“. Kada jis buvo pašalintas, neskelbiama.

„Disney“ į BBC klausimus atsakyti atsisakė.

Kyla vis daugiau susirūpinimo dėl cenzūros Honkonge, kuriame neseniai buvo priimti keli prieštaringi įstatymai. Šis miestas anksčiau turėjo daugiau pilietinių laisvių nei žemyninė Kinija, tačiau Pekinas šias teises apribojo 2019 m., kai mieste demokratijos šalininkai ėmė rengti protestus.

Serijoje, kuri pirmą kartą pasirodė praėjusių metų spalį, personažė Mardžė Simpson mankštindamasi per ekraną stebi Didžiosios kinų sienos vaizdus. Juos komentuoja treneris: „Štai Kinijos stebuklai: bitkoinų kasyklos ir priverstinio darbo stovyklos, kuriose vaikai gamina išmaniuosius telefonus“.

BBC jau seniau buvo pranešęs, kad šimtai tūkstančių etninių mažumų žmonių vakariniame Sindziango regione buvo priversti dirbti fizinį darbą. Kinijos vyriausybė tai neigia. Esą gamyklos – savanoriškos ir yra skirtos skurdui mažinti.

„Simpsonai“ žemyninėje Kinijoje rodomi nuo 2000-ųjų pradžios. BBC teigimu, Kinijos transliacijos svetainėse ir toliau galima stebėti naujausią sezoną – jame nėra tik minėtos serijos.

2021 m. „Disney“ Kinijoje taip pat buvo pašalinęs seriją, vaizduojančią 1989 m. Tiananmenio aikštės protestus, tad Vakarų televizijos cenzūra čia yra įprasta.

2020 m. Honkonge priimtas plataus masto nacionalinio saugumo įstatymas, pagal kurį kriminalizuojami ardomieji veiksmai ir kenkimas valdžiai.

Valdžia teigia, kad taip siekiama palaikyti tvarką, tačiau oponentai mano, kad taip siekiama nutildyti demokratijos aktyvistus.

2021 m. miesto įstatymų leidžiamoji valdžia priėmė filmų cenzūros įstatymą, skirtą turiniui, kuris „pritaria, palaiko, šlovina, skatina ir skatina veiklą, galinčią kelti pavojų nacionaliniam saugumui“.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.