Vykdydama importuojamų bei rinkai tiekiamų maisto produktų ir pašarų kontrolę, VMVT pastebi, kad pranešimų apie nesaugius produktus iš Lietuvos atvejų mažėja, lyginant su ankstesniais metais, o jų pobūdis išlieka panašus.
„Maisto importuotojai, tiekėjai, maisto tvarkymo subjektai, tiekdami produktus Lietuvos rinkai, privalo užtikrinti, kad pastarieji atitiktų su įmonių veikla susijusius maisto produktus reglamentuojančių įstatymų reikalavimus arba sąlygas ir kad tų reikalavimų būtų laikomasi, kad nesaugus maistas į rinką nebūtų tiekiamas“, – sako VMVT Maisto skyriaus Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Martyna Monika Markevičiūtė.
Išanalizavus ir apibendrinus galutinius sistemoje pateiktus pranešimus dėl nesaugaus gyvūninio maisto, nustatyta, kad pagal rizikos faktorių daugiausia pranešimų buvo apie cheminį maisto užteršimą pesticidais, vienu iš dešimties atvejų konstatuojamos neatitiktys sudėtyje.
Dažniausiai nesaugių produktų pasitaiko tarp vaisių ir daržovių, prieskonių bei vaistažolių, su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų, taip pat tarp dietinio maisto bei papildų, grūdų ir įvairių kepinių bei konditerijos gaminių. Pažymėtina, kad užpernai daugiausia nesaugių produktų buvo aptinkama tarp saldumynų, rašoma pranešime.
Praėjusiais metais daugiausiai nesaugių produktų į Lietuvą pateko iš Kinijos, Prancūzijos ir Turkijos. Tuo tarpu 2020 metais dominavo produktai iš Lenkijos, Indijos bei pagaminti Lietuvoje. Apie nesaugius maisto produktus Europoje pernai pranešta daugiau nei užpernai.