Apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms labiausiai smogė padidėjusios energetinės išlaidos bei brangstantys maisto produktai, komentuodama praėjusią vasarą Lietuvos pajūryje sakė asociacijos vadovė.
„Mums energijos kaštai pakilo nuo 240 iki 340 proc. Asociacijoje rengiame vadinamąjį cepelinų indeksą ir parodysime, kiek realiai pakilo populiariausių patiekalų savikaina ir kiek padidintos kainos. Pavyzdžiui, sušių savikaina pakilo apie 46 proc., o kaina augo tik apie 10 proc. Pakilusios kainos jau smogė turizmui, tik dabar tą smūgį dar amortizuoja turistų srautas“, – teigia E.Šiškauskienė.
Anot jos, kainos sektoriuje nekilo.
„Mūsų viešbučių kainos yra mažiausios Europoje, net palyginti su estais ir latviais. Jos šią vasarą nekilo. Kaip gali jas kelti, jeigu nėra užsienio turistų. Nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio kainos visada yra aukštesnės. Maisto kainos kilo, bet tikrai ne tiek, kiek turėtų“, – sakė E.Šiškauskienė.
Dalis viešbučiai ir restoranų uždarbio bus skirta atidėtiems mokesčiams sumokėti, kurių suma siekia apie 64 mln. eurų, sako asociacijos vadovė.
„Viešbučiai turi apie 14 mln. atidėtų mokesčių, o restoranai – apie 50 mln. eurų“, – sakė E.Šiškauskienė.