Kaip valdyti asmeninius pinigus?

Visiems mums be išimčių yra svarbu sekti situaciją savo piniginėje arba banko sąskaitoje. Žinojimas, kaip teisingai valdyti savo pinigus leidžia jaustis saugiems, išvengti papildomo streso esant netikėtoms išlaidoms ir sutaupyti didesniems pirkiniams. Tačiau daugeliui esminės asmeninių pinigų valdymo taisyklės vis dar yra svetimos, o pradėti sekti ir planuoti išlaidas atrodo per sudėtinga.

Pinigų srautų valdymas ir asmeninio biudžeto planavimas gali tapti lengvu įpročiu.<br>Shutterstock nuotr.
Pinigų srautų valdymas ir asmeninio biudžeto planavimas gali tapti lengvu įpročiu.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-30 15:08

Iš tikrųjų, tai gali tapti lengvu kasdienybės įpročiu, jei tik susipažinsite su pagrindiniais principais. Pateikiame pagrindines daromas klaidas ir kelis paprastus, bet efektyvius patarimus norintiems išmokti valdyti savo finansus.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

  • Nesekamos išlaidos. Daugelis nefiksuojame kasdien patiriamų išlaidų ir nežinome, kam ir kiek pinigų išleidžiame, o mėnesio pabaigoje susiduriame su jų trūkumu. Prie šios klaidų kategorijos galima priskirti ir impulsyvius pirkinius, kurie nėra planuojami iš anksto ir dažniausiai įsigyjami vedant tam tikros emocijos. Nežinant realios patiriamų išlaidų situacijos, labai sunku planuoti biudžetą ir išlaikyti balansą piniginėje arba banko sąskaitoje;
  • Netaupomos lėšos. Įsidarbinę ir pradėję gauti pirmąsias pajamas kiekvienas turime išmokti, kaip jas kaupti. Net ir žmonės, puikiai išmanantys savo asmeninių pinigų srautų valdymą, susiduria su netikėtomis ir neplanuotomis išlaidomis. Ruošiantis tokiems atvejams bei planuojant didelius pirkinius verta dalį gaunamų mėnesio pajamų atsidėti ateičiai.

Pagrindiniai asmeninių pinigų valdymo patarimai

  • Apskaičiuokite visas išlaidas. Tam, kad galėtumėte sėkmingai valdyti ir planuoti savo biudžetą, turite akylai stebėti savo išlaidas. Jų sekimui puikiai tinka mobiliosios programėlės, Excel failas ar tiesiog atskira užrašų knygutė – kaip patogiau kiekvienam asmeniškai. Išlaidas sekite išsisaugodami pirkimo kvitus arba, jei atsiskaitote banko kortele, peržiūrėdami išrašus. Tam, kad susidarytumėte bendrą vaizdą, verta sekti išlaidas bent 3 mėnesius. Taip galėsite pastebėti, kiek vidutiniškai per mėnesį išleidžiate būstui, kurui, maistui, drabužiams ir kitoms būtinosioms išlaidoms, o kiek pinigų vertėtų planuoti pramogoms. Sekdami ir planuodami biudžetą nepamirškite ir sezoniškumo – vasaros sezonu tikriausiai daugiau išleisite atostogoms, o žiemą bus didesnės komunalinių paslaugų sąskaitos;
  • Sekite gaunamas pajamas. Laikantis pinigų valdymo taisyklių vertėtų nepamiršti ne tik patiriamų išlaidų, bet ir gaunamų pajamų. Jei dirbate vienoje darbovietėje ir gaunate fiksuotą atlyginimą, greičiausiai ši suma kas mėnesį nekis. Tačiau galbūt užsiimate individualia veikla, būsto nuoma, gaunate studijų stipendiją ar papildomų pinigų iš kitų šaltinių? Tiksli per mėnesį gaunamų pajamų suma yra pagrindas, pagal kurį vertėtų skirstyti ir to mėnesio išlaidas;
  • Planuokite mėnesio biudžetą. Tikslus planas yra labai svarbus siekiant neišleisti daugiau, nei planuojame mėnesio pradžioje. Jei jau sekate savo išlaidas, sudaryti planą bus paprasta – paimkite paskutinių mėnesių vidurkius būtinosioms išlaidoms, apgalvokite, kiek galite atsidėti taupymui ir netikėtoms situacijoms. Šiandien yra siūloma daug biudžeto planavimo metodų. Vienas iš dažniausiai naudojamų – 50/30/20 taisyklė, kuomet 50 proc. pajamų skiriama būtinosioms išlaidoms (būstui, maistui, komunalinėms paslaugoms, automobilio išlaikymui ir kt.), 30 proc. pajamų skiriama kintamosioms išlaidoms (apranga, avalynei, sveikatos priežiūrai, atostogoms, elektronikos pirkiniams ir kt.), o 20 proc. pajamų rekomenduojama atsidėti taupymui. Pagalvokite, gal šis būdas tinkamas ir jums?

Pinigų srautų valdymas ir asmeninio biudžeto planavimas gali tapti lengvu įpročiu. Tačiau gyvenime visi susiduriame su įvairiomis situacijomis, kuomet užklumpa netikėtos ir neplanuotos išlaidos. Tokiu atveju galite kreiptis į „Bobutės paskola“, kur itin geromis sąlygomis suteiksime paskolą reikiamai sumai, o pinigai jūsų sąskaitą pasieks vos per 5 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.